Politică

Marian Roşca de la USR-PLUS, cel mai activ consilier municipal din Drăgăşani în acest debut de mandat

Tânărul politician are deja multe iniţiative aduse în atenţia comunităţii şi consiliului local şi militează permanent pentru creşterea transparenţei în cheltuirea banilor publici

Consilier municipal la primul mandat, useristul Marian Roşca pare că reuşeşte să scoată din amorţeală administraţia publică locală din Drăgăşani. Tânărul politician s-a făcut deja remarcat cu permanenta atenţie pentru problemele cu care se confruntă comunitatea, dar şi cu o comunicare pe măsură cu cetăţenii patria vâlceană a vinului, atât faţă în faţă, cât şi prin intermediul reţelelor online. Roşca este deja şi unul dintre foarte puţinii aleşi locali care au înregistrat la primărie, aşa cum spune legislaţia, un raport de activitate pentru cele câteva luni de mandat din anul 2020. Printre cele mai recente iniţiative ale useristului se numără creşterea alocaţiei de hrană pentru pacienţii Spitalului din Drăgăşani, un regulament pentru amenajarea şi administrarea locurilor de parcare în localitate sau creşterea transparenţei în actul administrativ inclusiv prin transmiterea live online a şedinţelor consiliului local.

În urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020, a rezultat următoarea configuraţie politică în Consiliul Local Drăgăşani: şapte aleşi de la PSD, şase de la PNL şi câte doi de la USR-PLUS, PMP şi PER. Acest lucru a permis unei alianţe ad-hoc dintre PNL – USR-PLUS şi PMP să impună un viceprimar din partea liberalilor. Joi, 25 martie, primarul Cristian Nedelcu (PSD, câştigător al celui de-al patrulea mandat anul trecut la o diferenţă de doar circa 90 de voturi în faţa candidatului PNL) şi aparatul de specialitate din subordine au publicat şi proiectul de buget local. Marian Roşca l-a pus la dispoziţia drăgăşănenilor interesaţi de consultarea şi dezbaterea lui şi pe grupul local de Facebook, Ok Drăgăşani.
https://facebook.com/groups/okdragasani/permalink/5353107714729226.

Creşterea alocaţiei de hrană pentru pacienţii Spitalului din Drăgăşani

Zilele trecute, un demers anunţat oficial şi argumentat de Marian Roşca (care şi are experienţă solidă în domeniu, ca fost reprezentant al beneficiarilor de asigurări medicale) încă din 15 februarie a.c. a fost preluat şi de liderul judeţean al social democraţilor. Totodată şi preşedinte al Consiliului judeţean, Constantin Rădulescu a anunţat prin intermediul unui comunicat remis presei pe 19 martie a.c. că solicită Guvernului mărirea alocaţiei de hrană pentru pacienţii din spitale. “Dacă chiar acelea sunt cuvintele lui Constantin Rădulescu, e un semn că nu prea înţelege cum funcţionează mecanismul. Totuşi, bănuiesc ca e doar populism. Nu are nicio treabă numărul de pacienţi cu suma alocată, pentru că se alocă per pacient, nu per spital. În realitate, ce cred eu ca îi doare pe ei este că propunerea mea ar însemna un efort financiar la nivel local, pe când propunerea lor duce efortul financiar către Guvern, eventual către FNUASS. Surprinzător, la propunerea lor, este ca vine abia acum, când Guvernul nu mai este al lor. Propunerea mea se bazează pe nota de la finalul HG 665/2016”, explică Marian Roşca. Prevederea din actul normativ menţionat poate fi consultată aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/181980.
“La Drăgăşani, primarul mi-a răspuns că proiectul este prematur, având în vedere că nu s-a aprobat încă bugetul local pe 2021. Deci, bănuiesc că după ce se va aproba bugetul va fi oportun, eventual acest efort va fi şi inclus în buget. Pe sănătate, lucrurile sunt destul de complexe şi trebuie explicate corect. Se poate merge foarte uşor în zona de populism. De altfel, ceea ce face Şoşoacă se bazează exact pe lipsa asta de informaţii exacte, clar explicate populaţiei. E şi vina autorităţilor că n-au explicat şi informat cetăţenii în mod corect şi eficient niciodată. Şi acum culegem rezultatele”, a mai arătat consilierul local.

Regulament de înfiinţare, atribuire şi administrare a locurilor de parcare

Zilele trecute, Marian Roşca a prezentat şi cea mai recentă iniţiativă a sa, “Un loc de parcare pentru fiecare gospodărie”. “Azi, 25 martie, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Drăgăşani, am iniţiat concret, prin depunerea Referatului de aprobare la secretariatul Primăriei Municipiului Drăgăşani, proiectul de Hotărâre de Consiliu Local cu privire la «Regulamentul de înfiinţare, atribuire, utilizare, administrare, întreţinere şi exploatare a locurilor de parcare de reşedinţă din Municipiul Drăgăşani». Avem nevoie de locuri de parcare mai bine gestionate în oraşul nostru. Vreau să mai subliniez un amănunt. A trecut o lună de când am solicitat conducerii primăriei să-mi transmită o copie a contractului încheiat cu firma care este plătită să filmeze şedinţele Consiliului Local. N-am primit nimic, cu toate că legea spune că ar trebui să-mi fie furnizate informaţiile în maxim 10 zile, eu chiar lucrând la un proiect de hotărâre în acest sens. 240 milioane de lei vechi este valoarea acestui contract şi a fost făcut printr-o achiziţie directă, fără licitaţie, după cum arată datele de pe sistemul de achiziţii. Sper ca Primăria Drăgăşani să dea dovadă de mai multă transparenţă în legătură cu modul în care cheltuieşte banii publici, banii care vin din taxele şi impozitele cetăţenilor. Imediat urmează aprobarea bugetului local pentru anul 2021 şi sper ca primarul să organizeze o dezbatere publică eficientă, din care să înţelegem cum şi-au propus să cheltuiască banii oraşului anul acesta”, a mai spus Marian Roşca.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...