Economic

Segmentul HoReCa din Vâlcea, pus la pământ. Doru Paraschiv: “De săptămâna viitoare, ne închid iarăşi!”

Pandemia şi incertitudinea în aplicarea unor măsuri de salvare a antreprenorilor din segmentul HoReCa riscă să dinamiteze un sector întreg al economiei româneşti.

Potrivit patronului lanţului de restaurante OK din Vâlcea, Doru Paraschiv, o nouă perioadă de restricţii în consumul pe restaurante (la interior) este pe cale să fie instaurată în judeţ, cauza reprezentându-o rata infectărilor la mia de locuitori.

“De săptămâna viitoare, ne închid iarăşi!”

Bazându-se doar pe datele statistice oferite de Prefectura Vâlcea şi direcţia de Sănătate Publică a judeţului, Paraschiv îşi dă seama că un nou val de restricţii este pe cale de a fi instaurat. „De săptămâna viitoare, ne închid iarăşi! O arată cifrele”, spune acesta.

Întrebarea sa, legitimă, după un an de virusare a economiei: „Dom’le, cine a stabilit norma asta de 3 la mia de locuitori? De ce nu 2,5 sau 4. Am investit în măşti, dezinfectanţi, teste, menţinerea personalului etc. Totul din banii noştri. Alte entităţi, cum ar fi cele de stat au avut bani asiguraţi din bugetul naţional. În sfere de producţie, unde riscul este la fel de mare, dacă nu chiar mai mare s-a permis continuarea activităţii. Noi, cei din servicii, suntem mereu puşi la colţ. Vă spun sincer că eu nu am văzut un leu de la stat, ca ajutor în perioada pandemiei”, mărturiseşte Doru Paraschiv.

Lanţul de restaurante “OK” este considerat unul dintre contribuabilii medii spre mari din judeţ, dar conflictele politice existente la nivelul Râmnicului au anulat până şi şansa de a beneficia de anumite scutiri de impozit pe imobile (clădiri/terenuri) la sfârşitul anului trecut. „Doare! Am pierdut o scutire de 70.000 lei pe conflictele politice din Consiliul Local. Oricum, ne ducem în cap, toţi cei din HoReCa”, spune fondatorul lanţului de restaurante.

Dublu standard

O parte din refulările sale sunt legate de modul în care autorităţile centrale gestionează această criză. „Mie nu mi se pare normal ca o instituţie publică, uneori funcţionând în sedii improprii amenajate, cu personal înghesuit în birouri să îşi cheme toţi angajaţii la muncă, iar nouă să ni se spună sec să închidem. Nu există niciun studiu care să demonstreze că funcţionarea barurilor şi restaurantelor, cu adoptarea măsurilor restrictive, ar putea creşte rata de îmbolnăviri cu COVID 19. Dacă vă uitaţi în urmă, focarele cele mai multe sunt pe instituţii publice”, spune reprezentantul asociaţiei patronale HoReCa din judeţul Vâlcea.

În asociaţie sunt înscrise 53 de firme care operează în sector, iar soarta acestora pare tot mai sumbră. O prognoză recentă a Hospitality Culture Institute România arăta că piaţa de foodservice din ţara noastră are posibilitatea să îşi dubleze valoarea în cursul acestui an, la 20 miliarde de lei, dublu faţă de 2020 şi în scădere cu 20% faţă de 2019, însă numai cu suport din partea organismelor guvernamentale. O creştere semnificativă urma să fie înregistrată pe segmentele distribuţie, comerţ online, takeaway.

În momentul de faţă însă, incertitudinea este cea care planează asupra întregului sector hospitality din ţară, cu un impact semnificativ asupra oraşelor mici şi medii, aşa cum este şi Râmnicu Vâlcea.

„Am încercat şi varianta takeaway şi livrările la domiciliu. Nu sunt performante pe un model de oraş de genul Râmnicului. Nici nu acoperă, cum a fost în perioada de iarnă, cheltuieli cu personal, încălzire spaţiu, costuri utilităţi. Prognoza menţionată de dumneavoastră se referă la centre urbane mari. În Râmnicu Vâlcea, noi ne bazam pe consumul de zi cu zi al clienţilor fideli şi pe fluxurile de turişti intraţi în oraş”, adaugă liderul asociaţiei patronale judeţene din HoReCa.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...