Actualitate

Trocul Liceu Chimic contra UM Vlădeşti intră în Consiliul Local

Soarta Liceului Tehnologic „Oltchim” din Râmnicu Vâlcea (fostul liceu Chimic) va ajunge iarăşi în dezbaterea Consiliului Local.

Pe de o parte, primarul Gutău susţine că un schimb de terenuri între municipalitate şi Ministerul Educaţiei (deţinător, prin Universitatea din Piteşti a 25 de hectare pe care a funcţionat fosta Unitate Militară din Vlădeşti) este pe cale de a fi perfectat până cel târziu în vara acestui an, pe de altă parte conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean îl înştiinţează că are de trecut un hop uriaş: obţinerea votului favorabil de la două treimi din consilierii locali.

„Mai sunt de luat doar avize”

Pentru primarul Mircia Gutău, cedarea unităţii de învăţământ în schimbul terenurilor pe care a funcţionat cazarma militară de la limita cu comuna Vlădeşti este o chestiune care ţine doar de câteva formalităţi ce vor trebui îndeplinite la Ministerul Finanţelor şi cel al Justiţiei.

„Personal am fost la ministrul Câmpeanu şi ştiu că este de acord cu acest transfer. În acest fel, Universitatea din Piteşti va putea să îşi deschidă o filială în Râmnicu Vâlcea. Mai sunt de luat avize de la ministerul Finanţelor şi de la Ministerul Justiţiei pentru a putea face transferul, dar sper să le obţinem în câteva luni. E drept că deputatul Buican a făcut o adresă către ministru prin care îl înştiinţează că nu este de acord cu cedarea liceului pentru că vrea să pregătească acolo specialişti pentru platforma chimică. Nimic mai fals, programa şcolară a fost votată în Consiliul Local, iar în momentul de faţă nu se desfăşoară nicio activitate la fostul Liceu Chimic. Dacă preluăm terenurile de la Vlădeşti, intenţionăm să accesăm cât mai repede fondurile europene pentru reabilitarea zonei cu infrastructura de utilităţi necesară. Se va face o dezbatere publică pentru a stabili destinaţia acestor terenuri. I-am auzit pe liberali zicând că se pregăteşte nu ştiu ce tun imobiliar. O nerozie mai mare nu am auzit! Terenurile vor intra în domeniul public, iar acesta nu poate fi înstrăinat. Oricum, pe ei, dacă îi împuşti în cap, le ia un an până să moară, că se învârte glonţul în gol”, a comentat primarul Râmnicului.

Buican: „Nu mi se pare firesc!”

Pe de altă parte, deputatul liberal Cristian Buican susţine că nu este de acord cu înstrăinarea unei baze materiale care poate deveni rapid fiabilă în pregătirea personalului de specialitate pentru societăţile comerciale de pe platforma industrială din sudul oraşului: Chimcomplex, USG etc.

„Nu mi se pare firesc acest schimb şi nici nu îi dau şanse de reuşită! În momentul de faţă, Chimcomplex a relocat forţă de muncă din alte judeţe ale ţării pentru a reporni activitatea în secţiile Oltchim. Proprietarii USG, compania poloneză Ciech, tocmai ne-au înştiinţat de intenţia lor de a relua activitatea în Uzinele Sodice. Cred că avem nevoie de o unitate de învăţământ specializată în pregătirea personalului pentru companiile de pe platforma chimică”, a declarat liderul filialei PNL Vâlcea.

Pentru un vot de trecere al proiectului de schimb imobile, Mircia Gutău, ca iniţiator al acestuia, ar avea nevoie de suportul a 16 consilieri locali. În momentul de faţă, alianţa PSD-PER, care a susţinut candidatura lui Mircia Gutău, are 11 consilieri. O eventuală reconsiderare a poziţiei USRPlus în structura de opoziţie constituită în CL, i-ar mai aduce primarului Gutău încă trei voturi. Cu alte cuvinte, fără o eventuală răzgândire a aleşilor locali ai PNL, proiectul schimbului de terenuri nu are nicio şansă de a fi aprobat de actualul Consiliu Local.

Proiectul de pe ordinea de zi a sedintei de guvern de miercuri, 3 martie 2021:

NOTĂ cu tema: ,,Aprobarea transmiterii de către Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, a unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea, privind emiterea unei hotărâri care are ca obiect transmiterea imobilului situat în municipiul Râmnicu Vâlcea, B-dul Nicolae Bălcescu nr. 26, judeţul Vâlcea, din domeniul public al municipiul Râmnicu Vâlcea în domeniul public al statului, în vederea dării lui în administrarea Universităţii din Piteşti, instituţie aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2021/03/NOTA-1.pdf

ISJ Vâlcea: „Nu vrem să cedăm nimic!”

Totodată, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean spune că deficitul de spaţii pentru deschiderea unor noi unităţi de învăţământ pe raza municipiului este acut.

„Am discutat în Consiliul de Administraţie şi, din perspectiva noastră, nu vrem să cedăm niciun spaţiu de pre-universitar. Avem nevoie de baze materiale pentru grădiniţe, internat, un Centru de Excelenţă. Din păcate, noi nu mai suntem în măsură să avizăm un astfel de proiect. Răul a fost făcut deja în 2018, când s-a dat avizul pentru închiderea acestui liceu. Nici eu nu cred că schimbul de imobile va fi făcut. Ultima adresă de la Minister ne anunţă că discuţia va fi reluată în Consiliul Local, iar cum această chestiune este una patrimonială, proiectul acesta are nevoie de două treimi din voturile consilierilor locali (16 voturi – n.r.). Personal, consider oportună redeschiderea acestui liceu. Este lăsat intenţionat să se degradeze de 3 ani. Ca inspector general însă, prefer să am o discuţie mai amplă cu colegii directori de la liceele tehnologice din oraş, înainte de a mă hazarda să spun care va fi soarta Liceului Tehnologic Oltchim”, precizează Mihaela Andreianu, inspector general ISJ Vâlcea.

La finalul anului şcolar 2017-2018, Liceul Tehnologic Oltchim avea un număr de 772 cursanţi, al doilea în rândul liceelor tehnologice de pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea şi în creştere faţă de media înregistrată în ultimii 5 ani.

O universitate nefrecventată

În acelaşi timp, Centrul Universitar Vâlcea al Universităţii din Piteşti pare să nu aibă lipici la potenţialii studenţi din zonă, după cum arată o situaţie întocmită de profesorul Tiberiu Pană pentru anul universitar 20018-2019.

Astfel, numărul total de locuri pentru studii de licenţă pus la dispoziţie de către instituţia de învăţământ superior a fost de 270, pentru toate cele patru facultăţi ale Centrului Universitar Vâlcea: Litere, Ştiinţe Economice, Matematică-Informatică şi Ştiinţe ale Educaţiei.

Dintre acestea, pe parcursul a două sesiuni de înscriere/admitere facultăţile de Ştiinţe Economice şi Matematică-Informatică nu au reuşit să atragă niciun student pe vreunul din cele câte 100 de locuri alocate.

La Litere s-au arătat 3 curajoşi pe 50 de locuri disponibile, iar Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei a avut cel mai mare succes, cu 86 de cursanţi din disponibilul de 90 de locuri.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...