Soarta Liceului Tehnologic „Oltchim” din Râmnicu Vâlcea (fostul liceu Chimic) va ajunge iarăşi în dezbaterea Consiliului Local.
Pe de o parte, primarul Gutău susţine că un schimb de terenuri între municipalitate şi Ministerul Educaţiei (deţinător, prin Universitatea din Piteşti a 25 de hectare pe care a funcţionat fosta Unitate Militară din Vlădeşti) este pe cale de a fi perfectat până cel târziu în vara acestui an, pe de altă parte conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean îl înştiinţează că are de trecut un hop uriaş: obţinerea votului favorabil de la două treimi din consilierii locali.
„Mai sunt de luat doar avize”
Pentru primarul Mircia Gutău, cedarea unităţii de învăţământ în schimbul terenurilor pe care a funcţionat cazarma militară de la limita cu comuna Vlădeşti este o chestiune care ţine doar de câteva formalităţi ce vor trebui îndeplinite la Ministerul Finanţelor şi cel al Justiţiei.

Buican: „Nu mi se pare firesc!”
Pe de altă parte, deputatul liberal Cristian Buican susţine că nu este de acord cu înstrăinarea unei baze materiale care poate deveni rapid fiabilă în pregătirea personalului de specialitate pentru societăţile comerciale de pe platforma industrială din sudul oraşului: Chimcomplex, USG etc.

Pentru un vot de trecere al proiectului de schimb imobile, Mircia Gutău, ca iniţiator al acestuia, ar avea nevoie de suportul a 16 consilieri locali. În momentul de faţă, alianţa PSD-PER, care a susţinut candidatura lui Mircia Gutău, are 11 consilieri. O eventuală reconsiderare a poziţiei USRPlus în structura de opoziţie constituită în CL, i-ar mai aduce primarului Gutău încă trei voturi. Cu alte cuvinte, fără o eventuală răzgândire a aleşilor locali ai PNL, proiectul schimbului de terenuri nu are nicio şansă de a fi aprobat de actualul Consiliu Local.
Proiectul de pe ordinea de zi a sedintei de guvern de miercuri, 3 martie 2021:
NOTĂ cu tema: ,,Aprobarea transmiterii de către Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, a unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea, privind emiterea unei hotărâri care are ca obiect transmiterea imobilului situat în municipiul Râmnicu Vâlcea, B-dul Nicolae Bălcescu nr. 26, judeţul Vâlcea, din domeniul public al municipiul Râmnicu Vâlcea în domeniul public al statului, în vederea dării lui în administrarea Universităţii din Piteşti, instituţie aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2021/03/NOTA-1.pdf
ISJ Vâlcea: „Nu vrem să cedăm nimic!”
Totodată, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean spune că deficitul de spaţii pentru deschiderea unor noi unităţi de învăţământ pe raza municipiului este acut.

La finalul anului şcolar 2017-2018, Liceul Tehnologic Oltchim avea un număr de 772 cursanţi, al doilea în rândul liceelor tehnologice de pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea şi în creştere faţă de media înregistrată în ultimii 5 ani.
O universitate nefrecventată
În acelaşi timp, Centrul Universitar Vâlcea al Universităţii din Piteşti pare să nu aibă lipici la potenţialii studenţi din zonă, după cum arată o situaţie întocmită de profesorul Tiberiu Pană pentru anul universitar 20018-2019.
Astfel, numărul total de locuri pentru studii de licenţă pus la dispoziţie de către instituţia de învăţământ superior a fost de 270, pentru toate cele patru facultăţi ale Centrului Universitar Vâlcea: Litere, Ştiinţe Economice, Matematică-Informatică şi Ştiinţe ale Educaţiei.
Dintre acestea, pe parcursul a două sesiuni de înscriere/admitere facultăţile de Ştiinţe Economice şi Matematică-Informatică nu au reuşit să atragă niciun student pe vreunul din cele câte 100 de locuri alocate.
La Litere s-au arătat 3 curajoşi pe 50 de locuri disponibile, iar Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei a avut cel mai mare succes, cu 86 de cursanţi din disponibilul de 90 de locuri.