Actualitate

Investiţiile imobiliare scad cu o treime. Piaţa terenurilor prezintă noi oportunităţi

Cea mai recentă prognoză prezentată de Colliers International anunţă un declin de 30% al investiţiilor imobiliare. Nesiguranţa resimţită de dezvoltatori în sectoare precum birouri şi hoteluri pare unul dintre motivele care stau în spatele acestui declin.

Pe de altă parte, piaţa terenurilor ar putea avea un an bun, în special pentru imobilele teren bine poziţionate pentru a răspunde cererii dezvoltatorilor din retail şi a celor rezidenţiali.

Scădere drastică a investiţiilor

Pe piaţa investiţiilor imobiliare este aşteptată o contracţie, după un an foarte bun pentru acest segment. Investiţiile ar putea înregistra o scădere în 2021, de la aproximativ 900 de milioane de euro la aproximativ 500-600 de milioane de euro, arată studiul Colliers International.

”Unii investitori ar putea rămâne în aşteptare, pe fondul lipsei de claritate cu privire la structura şi anvergura veniturilor viitoare (în special în ceea ce priveşte activele mai bine poziţionate în sectoare precum birouri şi hoteluri); pe de altă parte, activitatea poate deveni mai dinamică în zona activelor aflate în dificultate sau a celor cu potenţial de transformare, care ar putea deveni mai atractive pentru cumpărători”, a comentat Silviu Pop, Head of Research, Collier International România.

Peisaj mixt în tranzacţiile cu terenuri

2021 aduce diverse oportunităţi pe piaţa terenurilor, mai spun consultanţii Colliers International. Având în vedere numărul considerabil de tranzacţii iniţiate în perioada recentă (inclusiv în 2020), piaţa terenurilor pare pregătită pentru un an bun. ”Dezvoltatorii de retail, inclusiv operatorii de tip “big box” şi dezvoltatorii rezidenţiali, vor rămâne motoarele pieţei. Cererea de terenuri pentru birouri şi hoteluri va rămâne redusă, iar consultanţii Colliers International nu se aşteaptă la modificări semnificative dinspre aceştia, având în vedere incertitudinile existente în ceea ce priveşte componenta de leasing”, adaugă Silviu Pop.

În ciuda realităţii economice dificile, piaţa rezidenţială a înregistrat în continuare o cerere puternică şi creşteri modeste ale preţurilor (în medie) în 2020. Dar lucrurile arată un pic diferit acum - creşterile salariale din sectorul privat s-au oprit şi o reluare a trendului pozitiv nu este estimată pe termen scurt, în timp ce salariile funcţionarilor publici sunt îngheţate pe fondul consolidării fiscale - în acest context, este de aşteptat ca anul 2021 să fie un an de respiro pentru sectorul rezidenţial. Pe de altă parte, dinamica de dezvoltare a oraşelor şi a zonelor periferice rămân atractive pe termen lung, dată fiind problema supraaglomerării urbane din România.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...