Opinii

 

Dincolo de pandemie!

Actuala pandemie se va tempera şi stinge treptat, cu sau fără vaccinare, fără ca virusul SARS CoV2 să dispară cu totul, aşa cum s-au stins toate epidemiile, mai mult sau mai puţin devastatoare , din istoria omenirii. Vom convieţui însă cu acest virus un timp indefinit.

Foarte mulţi oameni s-au îmbolnăvit de COVID19, unii, relativ puţini faţă de copleşitoarea masă de bolnavi, şi-au pierdut viaţa, dar marea majoritate s-au vindecat în sensul că au eliminat virusul din organismul lor, au dobândit imunitate şi nu mai transmit boala. Vindecarea virusologică este departe însă de revenirea la starea de sănătate de dinainte. Dimpotrivă, marea lor majoritate rămân cu nişte sechele, mai mult sau mai puţin grave, unele chiar cauzatoare de moarte. Sechele pulmonare, cardiace, la nivelul sistemului nervos, probleme psihice ş.a.m.d. În SUA s-a efectuat recent cu succes un transplant de plămân ,organ care fusese iremediabil distrus de această boală. Fibroza pulmonară reziduală este foarte frecventă şi greu de recuperat. Toate organele pot fi afectate . A devenit necesară cristalizarea unei noi specialităţi medicale dedicate sechelelor COVID care persistă, ameninţătoare, la un mare număr din cei declaraţi vindecaţi virusologic. Vom reveni mai jos asupra acestor aspect, în legătură cu titlul acestui material.

Vâlcea este o adevărată perlă de frumuseţe strălucitoare pe harta României. Repere istorice, vestigii, splendori naturale şi multe altele. Deşi cu mare potenţial, Vâlcea nu poate trăi din turism. De industrie nu mai poate fi vorba după ce marele combinat Oltchim a fost distrus , poate deliberat din afară, în urma prăbuşirii furnizorilor de materii prime, dar şi cu sabotaj şi trădare din lăuntru. Trebuie căutat ceva nou, în pas cu vremurile. Prin cele trei staţiuni din apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea, oferta pe linie balneară este substantială. Perspectivele sunt însă reduse, pandemia le-a obligat să-şi închidă porţile, marele complex de la Căciulata de pildă, iar oamenii au intrat în şomaj. Când se va relua activitatea, staţiunile nu vor mai beneficia de numărul mare de bilete suportate de Casa de Pensii sau de alte sisteme preocupate şi de cei cu dizabilităţi. Paleta se va restrânge, rămânând însă, probabil, cei vindecaţi de cancer.Oamenii care vor veni în staţiuni vor plăti din buzunar. Va fi oare rentabil pentru cei din industria HORECA? Ce le poate salva? Revin la marea masă a celor cu sechele de COVID şi la noua specialitate medicală profilată pe recuperarea sănătăţii lor. Vâlcea ete locul potrivit pentru un Institut de studiu şi recuperare a sechelelor acestei boli, având talie naţională şi cu perspective europene. Cu o nouă revistă medicală de specialitate. Se vor revigora nu doar cele trei staţiuni amintite mai sus, ci întreaga zonă, inclusiv producătorii de alimente: fructe, legume, lactate etc de care va fi nevoieîn cantităţi însemnate. În perspectiva noului guvern de centru-dreapta, noul proiect nu va găsi uşile închise, cu atât mai mult cu cât este o initiativă de tip liberal şi cu perspective europene. Ne referim inclusiv la fondurile europene.

Cine se opune? Din păcate, anumite structuri vâlcene. Subsemnatul este şi preşedintele Asociaţiei Medicilor Scriitori si Publicişti Români, fosta Societate şi-a schimbat denumirea în Asociaţie , conform cerinţelor legii. Suntem afiliaţi la Uniunea Mondială a Scriitorilor Medici. Nu ne preocupă doar artele, literatura în special, ci şi ansamblul problemelor societăţii, unii dintre membrii nostri putând fi consideraţi vizionari, oameni cu gândire dirijată spre orizonturi îndepărtate, un specific al scriitorilor dealtfel. Ne-am adresat repetat Preşedintelui Colegiului Medicilor Vâlcea oferindu-ne colaborarea, inclusiv în legătură cu proiectul despre care vorbim.

Doream, între altele, să prezentăm la televiziunea locală mari figuri de medici vâlceni. Am fost întâmpinaţi cu un dispreţ total: nici măcar nu s-a răspuns la adresele noastre, obligaţie nu doar deontologică, dar care încalcă normele elementare de comportament civilizat. Este o dezonoare pentru medicii vâlceni pe care îi reprezintă. Din acest motiv îi cerem cu hotărâre DEMISIA DE ONOARE din funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor Vâlcea şi credem că suntem în asentimentul colegilor vâlceni.

Vă vom tine la curent, în articolul următor, despre modul în care progresează proiectul. Dacă Vâlcea nu doreşte, alte locaţii rămân disponbile: Băile Herculane, deasemenea cu îndelungată tradiţie, sau Băile Felix, un avantaj fiind şi conducerea liberală a zonelor respective.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...