Economic

Nicu Marcu: Autoritatea de Supraveghere Financiară continuă măsurile pentru dezvoltarea pieţei de capital

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, a transmis un mesaj în deschiderea celei de a doua ediţii a galei Asociaţiei pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), pe care îl regăsiţi în cele ce urmează:

”Dezvoltarea stabilă şi sănătoasă a pieţei de capital este deosebit de importantă pentru economia românească, iar clasificarea în piaţă emergentă de către FTSE Russell şi includerea României în structura FTSE Emerging markets din luna septembrie a reprezentat un mare pas înainte, rezultatul unor eforturi comune ale tuturor părţilor implicate. Dar după cum bine ştiţi, lucrurile nu se opresc aici. Bursa de Valori Bucureşti are potenţialul uriaş de a deveni un partener important pentru companiile private şi publice din perspectiva accesului la finanţare. Statutul de piaţă emergentă va creşte atractivitatea, va facilita accesul companiilor şi al investitorilor străini pe BVB ceea ce determină pe termen lung o scădere a costurilor de finanţare. Accesul întreprinderilor mici şi mijlocii la finanţare pe piaţa de capital este un alt aspect deosebit de important pentru economia naţională care creează perspective stabile de dezvoltare.

Principalii investitori instituţionali autohtoni, respectiv fondurile de pensii private, societăţile de asigurare şi fondurile de investiţii au arătat deja o preferinţă constantă de alocare a portofoliilor către emitenţi români de acţiuni şi instrumente cu venit fix. Mă refer aici şi la titlurile emise de către statul român. De altfel, dimensiunea lor agregată a crescut aproximativ în acelaşi ritm cu evoluţia economiei naţionale, activele acestora situându-se între 11 şi 12% din PIB în ultimii 6 ani, ceea ce arată acumularea unei surse relevante de capital autohton ce poate susţine necesar de finanţare din partea companiilor, alături de alţi investitori viitori.

Autoritatea de Supraveghere Financiară continuă măsurile pentru dezvoltarea pieţei de capital din România. În colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice am demarat „Strategia Naţională pentru piaţa de capital”, proiect finanţat prin Programul de Sprijin Pentru Reforme Structurale, care beneficiază de sprijinul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, în calitate de consultant. Proiectul are ca obiectiv elaborarea unei strategii naţionale care să includă principii şi măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieţei de capital şi facilitarea accesului la finanţare pentru toate categoriile de investitori. Strategia va fi elaborată pe baza unei analize a situaţiei actuale a pieţei de capital din România şi a structurii acesteia, precum şi pe identificarea principalelor probleme structurale ce reies din maparea cadrului de reglementare (legislaţia aplicabilă valorilor mobiliare, legislaţia în domeniul fiscal etc.).

În continuare susţin faptul că Bursa de Valori Bucureşti are un bun potenţial de a deveni un hub regional strategic pentru celelalte pieţe financiare din spaţiul sud-est european, iar pentru acest lucru este nevoie de o lichiditate mai mare, de creşterea numărului de emitenţi şi de consolidare a infrastructurii de piaţă prin înfiinţarea Contrapărţii Centrale. Împreună cu o politică de dezvoltare regională coerentă, BVB poate deveni un jucător mult mai prezent pe scena internaţională”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...