Ultima Oră

Masca de protecţie, obligatorie în tot judeţul Vâlcea

Începând cu 14 octombrie 2020, purtarea măştii de protecţie atât în spaţiile publice închise, cât şi în spaţiile publice deschise va deveni obligatorie în tot judeţul

Numărul tot mai mare al cazurilor de coronavirus a determinat autorităţile să ia măsuri pentru a limita răspândirea infectării. Astfel, purtarea măştii a devenit obligatorie, rând pe rând, în cele mai multe judeţe din ţară.

În mai mult de jumătate din ţară a devenit obligatorie purtarea măştii de protecţie. În Vâlcea, suntem obligaţi ca atunci când ne aflăm în aer liber în zone aglomerate să ne protejăm purtând masca.

Prin Hotărârea nr. 31 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgentă (CJSU) Vâlcea, întrunit prin ordinul prefectului Sebastian Fârtat în şedinţă extraordinară astăzi, 12 octombrie 2020, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, începând cu 14 octombrie 2020, purtarea măştii de protecţie atât în spaţiile publice închise, cât şi în spaţiile publice deschise, va deveni obligatorie în tot judeţul.

Măsura a fost luată în scopul prevenirii răspândirii infecţiei cu virusul SARS CoV-2 şi se va aplica atât adulţilor cât şi copiilor cu vârsta de peste cinci ani.

De asemenea, membrii CJSU Vâlcea au hotărât astăzi ca, în perioada 14 - 28.10.2020, în 31 de localităţi din judeţ, care înregistrează o rată de incidenţă cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 1,5/1000 de locuitori, organizarea de activităţi, întruniri, vizite şi alte evenimente private în cadrul gospodăriilor populaţiei, cu participarea a mai mult de 25 de persoane în acelaşi timp, să fie interzisă, iar activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor din aceste localităţi să fie permisă doar în intervalul orar 07:00 - 22:00 şi doar pentru 1/3 din capacitatea autorizată a acestora.

În cazul restaurantelor şi cafenelor cu activitate în exteriorul clădirilor (terase, corturi, foişoare) din aceste localităţi, programul de funcţionare în această perioadă de două săptămâni va fi, de asemenea, permis doar în intervalul orar 07:00 - 22:00.

Totodată, între 14 şi 28 octombrie 2020, în aceste 31 de localităţi sunt suspendate: activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, activitatea cinematografelor, organizarea de spectacole, concerte şi evenimente culturale, precum şi organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, zile onomastice etc) şi rânduieli bisericeşti (pomeni şi parastase) atât în localurile publice situate în spaţii închise (restaurante, cafenele, săli de evenimente) cât şi în cele din spaţii deschise (terase, corturi, foişoare etc).

Masca devine obligatorie în tot judeţul Vâlcea, iar în oraşul Râmnicu Vâlcea se închid creşele. De asemenea, în 31 de localităţi din judeţ au fost interzise spectacolele, concertele, evenimentele private şi religioase şi au fost introduse restricţii în funcţionarea restaurantelor şi cafenelelor

De asemenea, în aceste localităţi sunt interzise, în perioada 14-28 octombrie, evenimentele publice ocazionale de tip târguri săptămânale, târguri de produse tradiţionale, bâlciuri, talciocuri, pieţe volante.

Localităţile din judeţ în care s-a depăşit pragul critic de infectări cu virusul SARS-CoV-2 de 1,5 /1000 de locuitori şi în care se vor aplica aceste restricţii sunt: Milcoiu (9,66), Râmnicu Vâlcea (4,45), Stoeneşti (4,16), Titeşti (4,15), Drăgoeşti (3,10), Olanu (3,10), Şirineasa (3,09), Goleşti (3,07), Pietrari (3,05), Vlădeşti (3,00), Brezoi (2,95), Băile Olăneşti (2,92), Călimăneşti (2,74), Costeşti (2,60), Bujoreni (2,56), Păuşeşti Măglaşi (2,48), Stoileşti (2,46), Sălătrucel (2,27), Ştefăneşti (2,20), Runcu (2,15), Nicolae Bălcescu (2,12), Budeşti (2,09), Păuşeşti Otăsău (2,01), Mihăeşti (1,90), Galicea (1,89), Ocnele Mari (1,74); Lădeşti (1,71), Malaia (1,69), Ioneşti (1,67), Dăeşti (1,58) şi Bărbăteşti (1,55).

Tot astăzi, prin Hotărârea nr. 30 a CJSU Vâlcea, a fost aprobată şi reactualizarea scenariilor de funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţ. Potrivit hotărârii adoptate, toate unităţile şcolare din localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori vor trece pe scenariul roşu. Aceste unităţi şcolare sunt din localităţile Milcoiu (9,66), Râmnicu Vâlcea (4,45), Stoeneşti (4,16), Titeşti (4,15), Drăgoeşti (3,10), Olanu (3,10), Şirineasa (3,09), Goleşti (3,07), Pietrari (3,05) şi Vlădeşti (3,00). La acestea se adaugă, tot pe scenariul roşu, Şcoala Gimnazială Rusăneşti din comuna Fârtăţeşti şi Colegiul Naţional Gib Mihăescu din Drăgăşani, unde au fost confirmate cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 fie în rândul profesorilor, fie în rândul elevilor.

Scenariile modificate vor intra în vigoare începând cu data de 14 octombrie 2020, urmând să fie actualizate săptămânal în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice de la nivelul judeţului.

Menţionăm, de asemenea, că în perioada 14 - 28.10.2020, activitatea creşelor din municipiul Râmnicu Vâlcea va fi suspendată.

„Traversăm o perioadă dificilă şi fac apel la toţi cetăţenii judeţului să înţeleagă necesitatea respectării cu stricteţe a normelor şi măsurilor de siguranţă sanitară. Purtarea măştii de protecţie, păstrarea distanţei fizice, igienizarea frecventă a mâinilor sunt gesturi simple, dar care pot salva vieţi. Înţeleg că sunteţi obosiţi, nemulţumiţi şi că vă doriţi revenirea la normalitatea de dinainte de pandemie, dar fără conştientizarea pericolului determinat de infectarea cu noul coronavirus, nu putem depăşi acest impas cauzat de criza sanitară. Aceste luni de pandemie ne-au epuizat pe toţi, dar personalul medical este cel mai expus. După atâtea luni la foc continuu, medicii, asistenţii, infirmierii, ambulanţierii sunt epuizaţi fizic şi psihic, iar sistemul sanitar în ansamblu resimte presiunea uriaşă la care este supus. Spitalele sunt pline, iar printre cei infectaţi sunt şi medici, asistenţi, infirmieri sau ambulanţieri, aceeaşi care trebuie să îngrijească pacienţii din spitalele COVID şi non-COVID. Le mulţumesc acestor adevăraţi eroi care, cu preţul propriei sănătăţi, de luni bune rezistă în prima linie a acestui front de luptă. Ceea ce vreau să înţelegeţi este însă că nu în spitale se câştigă această luptă. Suntem cu toţii angrenaţi în această bătălie şi numai împreună, arătând că ne pasă de ceilalţi, putem să ne protejăm pe noi şi, implicit, putem să ne protejăm comunitatea. Suntem puternici împreună! Ghidaţi de cele mai bune intenţii, suntem de neoprit!”, a transmis prefectul judeţului, Sebastian Fârtat.

Cele două hotărâri ale CJSU Vâlcea de astăzi pot fi consultate pe site-ul: http://www.isuvl.ro/03.%20Interventie/CJSU/Hotarari%20CJSU.html.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...