Interviu

Mihai Sturzu: “Nu mă voi închide niciodată în birourile frumoase din Parlament”

Îndrăgitul solist al trupei Hi-Q nu doar cochetează cu politica, ci s-a hotărât să devină şi deputat. Într-un cadru prietenesc, cântăreţul ne-a povestit despre proiectele sale de suflet ce privesc educaţia tinerilor, despre compatibilitatea dintre muzică şi politică, dar şi despre interesele de grup care au condus la înfiinţarea clasei 0. Află de ce Mihai Sturzu nu poate fi „un politician de campanie electorală” şi cum a învăţat să-şi contureze ţinuta faţă de oameni „la firul ierbii”, dar mai ales care a fost persoana ce i-a deschis uşa spre acest mediu controversat într-un interviu marca „Săptămâna în Oltenia”.


Cătălin Praja: Mihai, concret, ce faci tu din poziţia de consilier pe probleme de tineret la cabinetul prim-ministrului?
Mihai Sturzu: Consilierul pe probleme de tineret al prim ministrului este omul care poartă toată responsabilitatea programelor de tineret asumate de Guvern. Este datoria mea să îi prezint date corecte şi complete despre generaţia pe care o reprezint, problemele cu care aceasta se confruntă şi propuneri de soluţii pentru aceste probleme. Din fericire, am onoarea să lucrez cu cel mai tânăr prim ministru din Uniunea Europeană, un om foarte corect, deschis şi informat.

C.P.: Care sunt acele probleme cu care se confruntă cel mai des tinerii din România?
M.S.: Problema majoră a tinerilor din ţara noastră o reprezintă locurile de muncă. Această problemă este legată, în mod evident de educaţie, pe de o parte, şi de asigurarea unui trai decent, pe de altă parte. Din păcate, prea mulţi tineri din România aleg să plece în alte ţări pentru a-şi căuta acea viaţă decentă pe care cu toţii ne-o dorim. Este datoria noastră să îndreptăm lucrurile aici.

C.P.: Are Guvernul soluţii pentru a le stopa?
M.S.: Soluţiile Guvernului USL sunt foarte multe: încurajăm crearea de locuri de muncă pentru tineri prin scutirea de taxe angajatorilor care oferă locuri de muncă tinerilor, prin condiţionarea accesului la licitaţiile publice a firmelor care trebuie sa aibă cel puţin 10% din angajaţi tineri, prin considerarea drept experienţă a perioadelor de practică şi voluntariat din timpul studiilor. De asemenea, inclusiv plata TVA-ului la încasarea facturii este o măsură menită să creeze locuri de muncă, prin relaxarea financiară pe care o oferim agenţilor economici. De asemenea, trebuie să ne gândim şi la educaţie. Cu cât un tânăr este mai educat, mai şcolit, cu atât va ocupa un post mai bun atunci când se va angaja.

C.P.: Ai făcut un salt între două lumi diferite, dacă pot spune aşa. Ce te-a atras pe tine la politică?
M.S.: Am intrat în politică în momentul în care, după ani buni de încercări de a demara un program de educaţie non-formală, „Modelul Meu”, mi-am dat seama că doar de aici, din politică, acesta poate deveni realitate. Îmi doresc foarte mult să aduc în faţa noii generaţii modele de succes, oameni care au reuşit prin muncă, cinste, onoare. Programul meu are o proiecţie de zece ani la finalul cărora sunt foarte încrezător că vom putea spune că am transformat nenumăratele generaţii de sacrificiu în generaţii de succes!

C.P.: Ai intrat la îndemnul cuiva?
M.S.: Cel căruia i-am prezentat acest program şi i-am cerut şi ajutorul, în 2007, mi-a spus că singurul loc de unde pot pune în practică „Modelul Meu” este politica. M-a felicitat pentru încredere şi optimism şi mi-a deschis uşa către politică. Din fericire, acest om este astăzi preşedintele PSD şi prim ministru al României, Victor Ponta.

C.P.: Dacă ar fi să schimbi ceva în politică, ce ai schimba?
M.S.: Cea mai mare provocare pentru mine, în acest moment, în politică, este aceea de a deschide acest drum pentru cât mai mulţi tineri din ţara noastră. Din păcate, şi de cele mai multe ori pe bună dreptate, tinerii privesc cu foarte multă neîncredere şi distanţare politica. De fapt, felul în care este condusă ţara ar trebui să fie preocuparea fiecărui cetăţean al ei.

C.P.: După doi ani la PSD, ai făcut pasul către Camera Deputaţilor. Nu ţi s-a spus că e cam devreme?
M.S: Formal, drumul meu în politică a început acum doi ani, când m-am înscris în PSD şi am devenit şi purtător de cuvânt al TSD. Au fost doi ani foarte plini, în care am învăţat multe, am fost în campanii electorale prin toată ţara, am învăţat politică „la firul ierbii”, în sate şi comune şi la cel mai înalt nivel, în acelaşi timp. Din vară lucrez la Guvern, sunt consilierul pe probleme de tineret al primului ministru. Candidatura la Camera Deputaţilor a venit ca un pas firesc pe drumul meu de politician, dar aduce cu ea şi multă responsabilitate faţă de oamenii care mă vor trimite acolo. Îmi doresc din tot sufletul să reuşesc ca, din Paralamentul României, să transform în realitate toate programele şi proiectele de care ţara noastră are nevoie. Eu sunt unul dintre milioanele de români care cred cu tărie că ţara noastră se poate schimba în bine.

C.P.: Concret, ce ai realizat tu de când ai intrat în politică?
M.S.: Evident, în activitatea de zi cu zi la Guvern sunt multe lucruri la realizarea cărora contribui. Mă voi opri, însă, la cele mai importante. Alături de colegii mei de la TSD, am participat concret la elaborarea programului de guvernare USL. Sunt mândru că idei care au plecat de la nişte schiţe pe hârtie sunt acum programe concrete asumate de USL. De asemenea, programul guvernamental „Investim în TINEri” este, dacă îmi permiteţi, „opera” mea. Am insistat mereu pe nevoia de a consulta oamenii înainte de a porni pe orice drum. Aşa cum spuneam şi mai sus, a fi consilierul unui prim-ministru deschis către nou şi către oameni, a ajutat enorm la realizarea acestui program.

Proiectele mele de suflet sunt proiectele legate de educaţie. Nimic nu e mai dureros şi grav, în acelaşi timp, pentru ţara noastră decât să constatăm cum, generaţie după generaţie, tinerii noştri sunt tot mai apropiaţi de droguri etnobotanice decât de performanţă.

C.P.: Ce vizează campania Investim în TINEri?
M.S.: „Investim în TINEri” este acea dimensiune a programului de guvernare al USL care se referă la tineri. În momentul în care ne-am asumat guvernarea, ştiam care sunt nevoile tinerilor: locuri de muncă, acces la educaţie şi instituţii medicale, infrastructură, justiţie. Este un drum lung pe care, însă, ne-am asumat că îl vom parcurge pentru că cea mai importantă resursă a unei ţări, dincolo de petrol, gaze naturale, ape sau păduri, este resursa umană. În calitate de consilier al primului ministru, am plecat prin ţară, într-o serie de consultări publice pentru a afla exact nevoile tinerilor în fiecare judeţ. Din păcate, în perioada campaniei electorale am oprit acest program, dar îl vom relua în ianuarie. Sunt convins că nu putem guverna o ţară doar cu idei de la centru, indiferent cât de bune ar fie ele. Cea mai fidelă reprezentare a realităţii o avem dacă ne asumăm că luăm ţara la pas şi cunoaştem prin propriile experienţe această realitate.

C.P.: Care sunt proiectele la care ţii cel mai mult şi de ce?
M.S.: Proiectele mele de suflet sunt proiectele legate de educaţie. Nimic nu e mai dureros şi grav, în acelaşi timp, pentru ţara noastră decât să constatăm cum, generaţie după generaţie, tinerii noştri sunt tot mai apropiaţi de droguri etnobotanice decât de performanţă. Din păcate, acesta este doar efectul. Cauzele sunt multe şi foarte adânci. Avem foarte mult de lucru la a reaşeza sistemul de educaţie din România în ordinea firească a lucrurilor şi în concordanţă cu un sistem de valori sănătos.

C.P.: Spune-mi câteva proiecte pe care vrei să le pui în practică din postura de deputat!
M.S.: Primul program pe care îl voi implementa este crearea şi asigurarea funcţionării corecte a unui sistem de centre de excelenţă în educaţie. România poate progresa doar având grijă de tinerii absolut geniali care se nasc aici şi în niciun caz prin exportul de materie cenuşie. De asemenea, îmi asum toate măsurile care vor crea locuri de muncă pentru tineri, vor încuraja tinerii să se concentreze pe educaţia lor. În acest sens, susţin fără rezerve orice proiect de educaţie non-formală care vine să completeze sistemul educaţional actual, oarecum inert.

C.P.: În această perioadă, o mare problemă la nivel educaţional o reprezintă clasa zero. Eşti de acord cu ea?
M.S.: Sunt de acord cu orice demers care asigură performanţă în educaţie. Din păcate, clasa zero, aşa cum a fost ea proiectată de dl. Funeriu, nu are nimic în comun cu performanţa şcolară şi nici măcar cu micuţii elevi. A fost un proiect motivat de interese de grup şi atât. Guvernul USL are datoria să îndrepte toate lucrurile strâmbe făcute de cei care ne-au precedat. Aşa cum s-a procedat cu pensiile şi salariile diminuate ilegal şi reîntregite de Guvernul condus de Victor Ponta, aşa cum s-au recuperat miliarde de euro de la Hidroelectrica şi ANAF, aşa cum se repornesc finanţările europene, în acelaşi mod, sistemul educaţional din România va fi construit pentru elevi şi studenţi şi pentru performanţă şcolară.

C.P.: Cum au privit colegii din trupă vestea candidaturii tale la Camera Deputaţilor?
M.S.: Dana, Florin şi toţi ceilalţi colegi de trupă sunt oamenii cei mai apropiaţi mie. Trupa Hi-Q este, de fapt, o mare familie, iar acum, în campanie, fiecare mă ajută cum poate. Eu sper ca ei să fie mândri de mine şi de schimbarea pe care o voi aduce în politică.

C.P.: Ce se va întâmpla cu cariera ta muzicală?
M.S.: Muzica mi-a adus cele mai frumoase şi mai bogate experienţe de viaţă în ultimii 16 ani. Sunt ceea ce sunt datorită educaţiei pe care am primit-o de la părinţii şi profesorii mei, datorită şcolilor pe care le-am absolvit şi, evident, datorită acestor cei mai frumoşi 16 ani din viaţa mea, în trupa Hi-Q. Îmi doresc din tot sufletul să nu fiu nevoit să renunţ la muzică din cauza politicii şi nu voi face asta.

C.P.: De ce ar trebui oamenii să te voteze?
M.S.: Recunosc, nu sunt un politician de campanie electorală. Cu toată sinceritatea, mă adresez oamenilor vorbindu-le despre programe, proiecte, prezent şi viitor în egală măsură. Sunt un om sincer, corect şi poate prea idealist pentru politică aşa cum ne-am obişnuit să o ştim în România. Nu fac promisiuni goale şi nu dau cadouri. Dacă vrem cu toţii o schimbare în politica din România, atunci această schimbare trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi.

C.P.: Dacă ar fi să le faci o promisiune celor care te votează, ce le-ai promite şi ce nu le-ai promite?
M.S.: Politicienii promit vrute şi nevrute, doar să se vadă în Parlament, după care uită de promisiuni şi oameni. Ce pot să promit este faptul că nu voi promite lucruri pe care nu le pot face şi că nu mă voi închide niciodată în birourile frumoase din Parlament, departe de oameni. De fapt, eu de 16 ani trăiesc printre oameni şi contactul constant şi consistent cu ei, peste tot în ţara noastră, m-a făcut să fiu atât de bine ancorat în realitate.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

26.11.2012 - 21:32Cryss Zenga:Mihai este ,intradevar,tanarul ancorat in realitate...Imi plac proiectele lui pentru tineri pentru ca sunt viabile ,merita sa ne reprezinte in Parlament! Succes Mihai !

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...