Sport

SCM Rm. Vâlcea a pus baza pentru noul sezon. Florentin Pera: „Cea mai mare problemă în momentul de faţă sunt antrenamentele tehnico-tactice şi jocurile de pregătire”

Concluziile după cantonamentul montan, ce urmează pentru Vâlcea, dar şi estimări în privinţa luptei la titlu, aflaţi din interviul pe care Florentin Pera l-a acordat pentru ProSport.

SCM Rm. Vâlcea şi-a încheiat cantonamentul de la Cheile Grădiştei, după două săptămâni intense de lucru. Activitatea a început cu multe emoţii, după ce Elena Livrinikj, aflată cu Gloria Buzău tot în aceeaşi locaţie, a fost depistată pozitiv cu Covid-19. Jucătoarele din Spania, Mireya Gonzalez, Marta Lopez şi Fraga Fernandez, au fost foarte afectate după această ştire. Lucrurile au intrat însă într-un făgaş normal, iar reprezentanta României şi-a dus la bun sfârşit stagiul de pregărire centralizat.

Cum a decurs cantonamentul de la Cheile Grădiştei, unul desfăşurat în condiţii speciale, cu multe restricţii în această perioadă?
Fetele au răspuns foarte bine la antrenamente, în ciuda faptului că am fost nevoiţi să ne adaptăm situaţiei actuale. S-a simţit faptul că au venit după o perioadă foarte lungă de inactivitate, dar le-a fost dor de antrenamentele comune, în echipă. Consider că a fost un cantonament util, am pus accent pe factorul fizic. Bineînţeles, că această perioadă este mai puţin plăcută pentru sportivi, fiind una de acumulări, dar fetele au dat dovadă de profesionalism şi au răspuns foarte bine la cerinţele de antrenament.

V-aţi temut de coronavirus, când aţi aflat că Elena Livrinikj, jucătoarea de la Gloria Buzău, a avut testul pozitiv pentru Covid-19 (n.r. Gloria Buzău a fost de asemenea în cantonament la Cheile Grădiştei)?
Reacţia jucătoarelor de la noi a fost destul de temătoare, chiar înaintea primului antrenament din cantonament. Cel puţin fetele din Spania, le-am simţit mult mai afectate, după tot ce s-a întâmplat în ţara. A trebuit să purtăm nişte discuţii cu ele pentru a le linişti şi să luăm toate măsurile de siguranţă pentru a ne pregăti în linişte. Treptat, lucrurile au revenit la normal, a venit şi vestea că jucătoarea de la Buzău a avut al doilea rezultat negativ.

Aţi clădit fundaţia pentru noul sezon din punct de vedere fizic, dar în faţă aveţi o perioadă plină de incertitudini. Ce urmează?
Din punct de vedere fizic, fetele sunt acum în parametri buni. Cea mai mare problemă în momentul de faţă sunt antrenamentele tehnico-tactice şi bineînţeles jocurile de pregătire. Am avut creionat un program de jocuri amicale, dar am renunţat la cele internaţionale. Ne-am reorientat spre adversari din România, dar şi în acest caz meciurile sunt sub semnul întrebării. Primele partide de pergătire ar fi trebuit să fie în 24-25 iulie, dar în momentul de faţă şansele sunt foarte mici ca noi să putem să le jucăm.

Cu cine ar trebui să jucaţi?
Cu Universitatea Cluj aveam planificate două partide la Vâlcea, dar ne-au anunţat că nu mai putem juca.

Cine v-a anunţat?
Cei de la Cluj ne-au comunicat că ei nici nu au reuşit să intre în sală. Din păcate, în această perioadă nu se pot disputa nici meciuri de pregătire. Şi noi aşteptăm de la zi la zi mai multe informaţii, pentru a şti cum să ne facem pregătirea.
„La ce se întâmplă azi, sunt sceptic în privinţa începerii meciurilor oficiale în 20 august”

Crezi într-un start de sezon în 20 august, având în vedere că azi nu se pot disputa nici meciuri de pregătire?
La un calcul vizavi de ce se întâmplă azi, sunt sceptic în privinţa începerii meciurilor oficiale în 20 august. Dacă nu putem juca azi nici partide amicale, nu ştiu în ce condiţii putem să începem competiţiile oficiale. Însă timpul va demonstra dacă lucrurile se vor îmbunăţăţi şi putem începe. Toată lumea îşi doreşte şi are foame de handbal, am văzut şi fetele din echipa noastră, erau dornice de a face cât mai multe antrenamente cu mingea.

Aveţi ceva bătăi de cap şi cu definitivarea lotului, având în vedere că situaţia jucătoarelor de la Corona Braşov este incertă (n.r. Daciana Hosu şi Daria Bucur ar urma să ajungă la Vâlcea după ce suspendarea lor va înceta). Cum gestionaţi situaţia?
Şi aici este o problemă. Daria Bucur şi Daciana Hosu nu şi-au clarificat încă situaţia. Ar fi fost benefic pentru ele să facă parte din echipă încă de acum, practic ele au pierdut un stagiu de pregătire comun, care le-ar fi prins foarte bine din punct de vedere al integrării, cât şi al antrenamentelor specifice. Vreau să cred că ele vor avea cât mai curând un răspuns afirmativ în ceea ce priveşte suspendarea pedepselor în cazul „Corona” şi putem să face următorul pas.

Deci în momentul de faţă există riscul să începeţi sezonul cu un portar doi în vârstă de 20 de ani şi un singur inter dreapta. Cum priviţi această situaţie?
Este puţin riscant, în primul rând prin prisma faptului că urmează un sezon foarte dificil pentru noi, fiind angrenaţi pe trei fronturi, Liga Naţională, Cupa României şi Liga Campionilor. Această din urmă competiţie are un alt format şi va fi mult mai solicitantă pentru jucătoare. Ar fi ideal să avem un lot mai numeros, însă sper ca fetele să fie sănătoase. Chiar am avut o problemă cu Liscevic în ultima zi de cantonament şi a devenit indisponibilă pentru următoarele două săptămâni. Faptul că situaţia celor două jucătoare de la Braşov nu este clarificată şi mai poate interveni şi vreo accidentare, lucrurile se pot complica pentru noi.

Minaur Baia Mare, cel mai periculos adversar pentru SCM Rm. Vâlcea şi CSM Bucureşti

În general, se prefigurează o nouă bătălie la nivel înalt între SCM Rm. Vâlcea şi CSM Bucureşti, dar competiţia va fi ceva mai dură, având în vedere că şi alte echipe s-au întărit. Cum vezi lupta pentru supremaţie?
Faptul că venim după două sezoane în care ne-am calificat direct în Liga Campionilor, ne obligă să luptăm pentru titlu şi în acest sezon. Consider în continuare că CSM Bucureşti are un lot foarte valoros şi cel mai bun buget din România. Cred însă că ne aşteaptă un sezon mult mai echilibrat decât cel precedent. Pe lângă Vâlcea şi SCM, consider că Baia Mare şi Buzău sunt două echipe cu loturi puternice şi pretenţii mari, sunt două candidate serioase la primele două locuri. De asemenea, Bistriţa, care s-a întărit şi nu a pierdut nicio jucătoare din echipa de bază, Brăila, Craiova, Cisnădie, Craiova vor pune la rândul lor probleme. Să nu uităm Zalăul, cu jucătoare tinere, dar va încurca multe echipe. Va fi un campionat foarte disputat şi asta nu face decât să ridice nivelul calitativ. Sper ca acest echilibru să ajute handbalul românesc atât la nivel de echipă naţională, cât şi al punctajului în Ranking-ul EHF. Toate acestea, bineînţeles, dacă putem să jucăm, pentru că în momentul de faţă totul este sub semnul întrebării.

Totuşi, dacă ar fi să nominalizezi o echipă din grupul doi, care ţi se pare cea mai periculoasă pentru Vâlcea şi CSM Bucureşti?
Baia Mare a făcut nu mai puţin de 10 transferuri, au adus jucătoare de top şi cred că pare cea mai periculoasă. Dar noi ne vom respecta absolut toţi adversarii şi ţinând cont de valoarea campionatului, vom trata cu maximă seriozitate şi atenţie fiecare echipă în parte.

Vâlcea cum o caracterizezi?
Avem o continuitate, din punct de vedere al omogenizării stăm destul de bine. Noile jucătoare, Minevskaja, Aardahl şi Nikolic, au fost foarte bine primite de colectiv, s-au integrat repede. Este important să creştem de la zi la zi, eu voi pune în continuare accent pe unitatea grupului, pe forţa grupului, să avem o disciplină tactică. Bineînţeles, apărarea să fie punctul forte. Am încredere în lot, în jucătoarele pe care le am la dispoziţie. S-a creat o emulaţie la Vâlcea, suporterii ne-au făcut o vizită în cantonament, a fost o surpriză plăcută, jucătoarele noi au fost impresionate de cum au fost primite. A fost prima întâlnire cu suporterii după o puază atât de lungă şi le mulţumesc că au făcut efortul să vină la Cheile Grădiştei, să ne arate susţinerea lor necondiţionată. Asta spune mult despre ce se întâmplă la Vâlcea după două sezoane foarte reuşite.

Mai faceţi vreun transfer sau aţi închis lista?
În perioada următoare trebuie să ne gândim foarte serios la acest punct de vedere. Desigur, va conta foarte mult şi răspunsul pe care îl vom primi cu privire la Bucur şi Hosu. Eu mi-aş mai dori încă o jucătoare, având în vedere programul foarte încărcat. Trebuie să ne gândim şi că majoritatea fetelor din lot sunt şi componente ale echipelor naţionale, vor avea un Campionat European, vor avea şi calificări pentru Jocurile Olimpice, vor avea un an extrem de încărcat. Trebuie să ne facem foarte bine calculele în ceea ce priveşte componenţa lotului, pentru că pot să apară şi accidentări. Eu sper să nu fie cazul de aşa ceva, dar dacă totuşi vor exista şi accidentări, atunci ne va fi foarte greu să gestionăm programul atât de încărcat. Dar e foarte important în primul rând să vedem ce se întâmplă cu cele două jucătoare de la Corona Braşov. Dacă se va rezolva situaţia lor, nu ştiu dacă vom mai face vreun transfer.

Handbalistele au avut parte de o surpriză la revenirea din cantonament

Jucătoarele de la SCM au revenit sâmbătă din cantonamentul la Cheile Grădiştei şi au mers la sediul Nurvil Râmnicu Vâlcea, pentru a intra în posesia autoturismelor de serviciu, Volkswagen modelul T-Cross. Handbalistele pregătite de Florin Pera au primit cheile de la maşinile T-Cross inscripţionate cu sigla clubului, pe care le vor folosi în următorul an competiţional. Parteneriatul dintre clubul vâlcean şi sponsorul Nurvil continuă astfel pentru al doilea an consecutiv. „Maşini noi pentru campioane! Mult succes în continuare! Să conduceţi cu plăcere spre victorie! Este o poveste frumoasă despre a-ţi urma visul şi pasiunile”, a anunţat Nurvil parteneriatul pe pagina sa de socializare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...