Opinii

 

Cu măgăruşul obscur pe lângă Târgu Neamţ... Nene, nene, dă-mi un leu/şi nu mă lovi prea rău...

Maşina se aşezase molcom, ca o săgeată albastră, în limbaj actual, molcom, precum în mentalul Tescanilor, acolo unde, atunci, cândva, a poposit Antoine de Saint-Exupery, cu elicopterul devenit legendă. A poposit acolo, fiindcă prietenul lui, George Enescu, suferea cumplit din cauza pasiunii pentru Maruşca Cantacuzino, prinsă acum în dragostea pentru filosoful Nae Ionescu. Să-l asculte pe George Enescu transfigurat şi prabuşit pe clapele pianului.

Drumul era strâmt, burniţa se aşeza pluvios, incert, după principiul strugurelui, care trebuie să treacă prin golul de ceaţă pentru a prinde misterul gustului.

Pilotul şi copilotul mergeau prin timp la întâlnirea cu destinul, la întâlnirea cu momentele nefericite, neoprite de locurile acelea, care dezveleau la fiecare pas din minunile lumii, nu aşa, gigantic, precum minunile certificate minuni, fecundate, se spune, de extratereştri, ci minunile omului cu măgăruşul. Se spune despre locurile de aici că sunt alese, fiind germinate de durere: Treceau invadatorii spre centrul Europei, devastau, erau învinşi, reveneau, devastau şi lăsau melancolia învinsului, care se roagă pentru sufletul învingătorului, fiindcă, după cum se ştie, omul nu s-a născut pentru a fi victorios, ci pentru a evita înfrângerile, de aceea pământul acela era al omului cu măgăruşul.

Burniţa se aşeza tăcut, două fetiţe traversează strada, depăşesc axul drumului şoselei, una se întoarce brusc cu ochii indecişi, de un galben mocnind, repezindu-se spre capota maşinii. Momentele sunt de neimaginat. Fetiţa este lovită, maşina se opreşte. Se strânge şatra care,după ce înscenase diabolic, simte gustul scandalului, al sângelui. Din spate soseşte o maşină cu oameni participanţi la trafic, speriaţi mai mult decât pilotul şi copilotul, aceştia din urmă neştiind ce-i poate aştepta. Îndemnul lor era:

„Trebuie să ieşiţi de aici’’

Ameninţările „te tai’’ îi fac să plece pe cei care opresc, realizând grozăvia momentului..Au înscenat, au înscenat...Lăsau câte un bilet copilotului pentru proces....Apare şi o balzachină verde/albastră, nu se fanase încă, fusese şi în hotelul, unde dormiseră cei doi peregrini...Ar fi vrut să-i spună să n-o rabde pământul, nu i-a spus ..A început să se roage în gând,cu semnul crucii învăţat de la vechiul lui preot..Venise şi urmărise cu ai ei sa fie la volan copilotul..Dacă pilotul ar fi petrecut ca un turist haihui..ar fi condus copilotul..

.Puseseră în camera pilotului votca Kulala si bere W. A luat votca şi berea, s-a dus în camera lui, şi pe hol le -a dat, cum s-ar fi spus altădată, personalului de serviciu,de alt fel de serviciu. N-am câştigat niciodată decât un singur concurs: să adorm înainte de-a mă pune în pat...Cheile de la camera colegului meu sunt la mine...

Sunteţi de la Valcea..se aude cate un glas din cei strânşi din haita rarefiată..Ce mănăstiri frumoase..De la Ceauşescu..de la Combinatul Chimic.. Copilotul rămâne între tigani. „Spectacolul’’ propus de şatră era cumplit de crud, neavând nimic din cutuma „Şatrei’’, a lui Emil Loteanu. Miturile s-au degradat în general, aici însă ating derizoriul. Fata nu avea ochi de destin, nu putea fi cenzura feminină care instituie agonalul în actanţi, cum ar spune interpretul semnelor lingvistice, nu putea vrăji leadershipul locului, altfel spus, nu valora pe piaţa transferurilor mai nimic, nu le putea surâde budigailor laici, care cereau să fie zugrăviţi în biserici.(Tânăra era, de fapt, un copil pustiit de soartă, care arata fizic este aproximativ, şi nu putea ajunge în patul unuia sau altuia.De aceea a fost trimisă în capota maşinii, sub maşina, pentru a produce bani.Viaţa, schilodire..Cum schilodea haimanaua dintr-un Colegiu generaţii, vorbind o limbă aglutinata psihiatric, mocirlind juvenilitatea..în biroul lui de chichineaţă ..deleghintele chemand mamica, incleştindu-şi fălcile spre a spune doua fraze ..vâscoase, subliminale, de oroare, ca mintea lui pacita, de viol apaudat, în timp ce elevii făceau pe hol de serviciu..
Pilotul era amenintat cu o custura că i se taie c..

Soseşte Smurdul, se aude un ţipăt al fetiţei, când mama ei a luat -o în braţe, fix cand a venit Smurdul,pana atunci nu a aparut, izbăvitor pentru pilot şi copilot, tatal nu apăruse, va omoara, striga haita, cand vine, n-a mai venit, mai avea patru copii..mama tot mama tata tot tata..să zici sau să nu zici, un text şi un test între moarte şi viaţă..Copilotul îşi strânge ochii în lacrimi de nevăzut.. Se aşterne o linişte inconturnabilă..O tragedie obscură în spaţiul măgăruşului..Aşa era el acum..un obscur de lângă Tg. Neamt...

Şatra e acum dispusă la un altfel de dialog.

Poliţiştii sosiţi testează pilotul ..nu băuse. Ar fi dorit probabil o bere în seara dinainte deşi nu a baut in viaţa lui.. În pădure cu voi..Fiţi ai dracului..Se aşterne o linişte inconturnabilă..O tragedie obscură în spaţiul măgăruşului..Aşa era el acum..un obscur de lângă Tg. Neamt... Pilotul a facut pipi într-un pahar..înainte de declaraţii..era târziu..am discutat cu tinerii poliţişti apoi despre profesorii lor..am rupt dintr-o pâine..aveam drum lung rutier să ieşim de sub aripa haitei... umăr la umăr cu măgăruşul pe lângă Piatra Neamţ...

Ceea ce nu ştia fetiţa, aruncându-se jucăuş spre maşina lui „nenea’’ de la volan, era ca nenea provenea din Stirpea boierilor spiritului, şi n-ar fi avut nevoie de buimăceală de tortură din durerea bocetului ei: „nene, nene dă-mi un leu,/şi nu mă lovi prea rău’’,pentru a-i da bani.I -ar fi dat celălalt picior al lui, fiindcă unul, aproximativ unul, l-a dat destinului în tinereţe.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...