Inedit

Prima iniţiativă comunitară dedicată patrimoniului Băilor Govora

Pe lângă calitatea indiscutabilă a beneficiilor balneare, oraşul Băile Govora se deosebeşte de multe alte destinaţii balneare din ţară prin numeroasele clădiri istorice valoroase, majoritatea având mare nevoie de restaurare. Dintre acestea, cele mai multe sunt proprietate privată, doar două monumente istorice se află în proprietate publică: Cazinoul, reabilitat acum 5 ani prin Compania Naţională de Investiţii, şi Vila Ivanovici, declarată de 15 ani pericol public de prăbuşire. Istoria de aproape 120 de ani şi starea vilei au motivat apariţia primei iniţiative comunitare care să sprijine efortul viitor de restaurare, prin punerea în siguranţă a monumentului istoric şi stoparea degradării, până la momentul găsirii resurselor pentru viitorul ei. Restaurarea necesită fonduri şi expertiză profesională, ambele aflate pe lista de nevoi ale oraşului.

Profitând de premiera Apelului de proiecte lansat de Institutul Naţional al Patrimoniului, o echipă interdisciplinară de specialişti îşi propune să ajute autorităţile locale, administratorul imobilului, să desfăşoare intervenţia de urgenţă pentru punerea în siguranţă a Vilei Ivanovici. Succesul apelului de finanţare ar putea aduce 200.000 lei, completaţi de alţi 20.000 lei contribuţie proprie. Pentru această sumă, s-a lansat o campanie de strângere de fonduri care oferă doritorilor beneficii legate de turismul cultural în Băile Govora şi împrejurimi, oferite de Castle Break: tururi ghidate, experienţe gastronomice, degustări de vin - şi şansa să se implice în cunoaşterea, păstrarea şi dezvoltarea patrimoniului cultural din România. Campania Sprijină Vila Ivanovici este descrisă pe www.govora.studio. De asemenea, proiectul este sprijinit de Fundaţia Comunitară Vâlcea, care administrează donaţiile din partea sponsorilor.

Campanie pentru lucrările de primă necesitate la Vila Ivanovici

Remarcabilă prin dantelăria de lemn a faţadei şi prin verandele sale generoase, Vila Ivanovici este strâns legată de Govora, căci staţiunea era în primii săi ani atunci când Colonelul Ivanovici a construit clădirea, în jurul anului 1900. Vila Ivanovici a fost recunoscută legal ca parte din patrimoniul naţional abia în 2009, odată cu finalizarea procedurii de clasare începută în 2007. De atunci, vila este monument istoric de importanţă locală şi este protejată de lege.

Astăzi, vila are plafoane căzute, părţi din învelitoare lipsă, zone de verandă prăbuşite, pereţi fisuraţi, planşee de lemn deformate. Degradările majore sunt la corpul secundar, mai puţin vizibil de la stradă şi care a fost acoperit de vegetaţie până recent. În cazul în care acesta va ceda, există riscul ca şi o parte din corpul central să se prăbuşească. Aşadar, pentru evitarea unui probabil colaps, primul pas este punerea vilei în siguranţă.

Aceste lucrări de primă necesitate sunt urgente, iar grupul de iniţiativă Studio Govora are un plan pentru a le realiza. Echipa este formată din arh. Radu Tîrcă, arh. Ştefania Hîrleaţă, arh. Raluca Zaharia - Atelier RIDA, care, alături de inginerul de structuri Horia Mihnea - Cross Structural Design, au propus soluţiile tehnice, şi ing. Marian Rădoi - International Partner Buro S.R.L., care a scanat 3D clădirea, oferind în timp record informaţii esenţiale despre clădire.

Soluţiile propuse de specialişti includ sprijiniri şi eşafodaje de lemn, desfacerea controlată a unor elemente constructive, un acoperiş de protecţie nou pentru corpul secundar, repararea învelitorii, montarea de jgheaburi şi burlane, un şanţ pentru redirecţionarea apei pluviale, evacuarea molozului, şi montarea de martori pentru a monitoriza fisurile. Pentru a finanţa aceste lucrări, echipa a ajutat Primăria oraşului Băile Govora să aplice pentru finanţare în cadrul primului apel pentru proiecte finanţate prin Timbrul Monumentelor Istorice, lansat de Institutul Naţional al Patrimoniului, care oferă finanţări de maxim 200.000 lei pentru intervenţii de urgenţă.

„Govora pare un oraş oprit în timp. Toate aceste clădiri frumoase, pline de amintiri şi semnificaţii, aşteaptă... însă anii care trec le slăbesc strălucirea şi rezistenţa. Acum, Govora are o şansă – Vila Ivanovici ar putea deveni un exemplu pentru întreg oraşul şi totodată o speranţă. Ceea ce încercăm prin strategia noastră, în care Vila Ivanovici este un element-cheie, este să creăm un model de bună practică. Într-un oraş atât de bine conceput şi aşezat în peisajul natural, nu este nevoie de intervenţii radicale pentru ca el să renască – tot ceea ce el are nevoie este o justă măsură a restaurării. Credem că este un moment cheie pentru viitorul Govorei.”, spun Radu Tîrcă şi Ştefania Hîrleaţă, arhitecţii iniţiatori.

Care sunt celelalte proiecte conexe?

În linie cu acest proiect de punere în siguranţă a Vilei Ivanovici sunt şi alte proiecte prin care Studio Govora şi partenerii vor să mobilizeze şi să sprijine factorii de decizie locali şi comunitatea pentru a revitaliza fondul istoric construit. Cu sprijin de la Asociaţia ARCHÉ, Fundaţia Comunitară Vâlcea, Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Ordinul Arhitecţilor din România, sunt în plan:

● Zilele Arhitecturii Balneare din Govora - un eveniment dedicat explorării patrimoniului oraşului prin tururi ghidate, ateliere tematice, vânătoare de comori, concerte, proiecţii de film, seri de storytelling şi expoziţii ce va avea loc între 3 - 9 august;
● Instrumente de marketing cultural local;
● Plan de acţiune pentru revitalizarea patrimoniului construit;
● O analiză a spaţiului urban;
● Restaurarea unui foişor interbelic;
● Îndrumar pentru întreţinerea proprietăţilor cu specific local;
● Dialog constant cu toţi actorii locali şi regionali ce pot contribui la recunoaşterea şi utilizarea patrimoniului ca resursă pentru dezvoltarea durabilă a oraşului.

Despre viitorul Băilor Govora se va discuta în 10 iulie, la o Masă Rotundă, alături de invitaţi cu experienţă în revitalizarea patrimoniului cultural. Rezultatele dezbaterii vor fi publicate într-un comunicat de presă dedicat.

Băile Govora

Acum un secol, Govora era promovată ca locul cu cel mai bun aer din Europa. Odată cu descoperirea aici a apelor benefice sănătăţii, staţiunea s-a dezvoltat în timp record - în doar 30 de ani - cu aportul a numeroşi arhitecţi celebri în epocă. Gândită după modelul staţiunilor balneare din Occident şi cu un concept urbanistic special - cel al oraşului grădină - Govora a devenit în primele decenii ale secolului XX o destinaţie a elitelor.

Însă aşa cum Băile Govora a fost construită dintr-un avânt acum 100 de ani, stoparea turismului de masă din ultimii 10 ani a declanşat procesul invers - declinul. În ultimii ani, locuitorii oraşului au plecat, din lipsa locurilor de muncă, iar majoritatea clădirilor au devenit nefuncţionale. Azi, activitatea economică s-a restrâns în jurul a doar patru hoteluri şi câteva afaceri mici. Băile Govora este un oraş oprit în timp ce trebuie să îşi pregătească viitorul, iar bogatul său patrimoniu cultural poate fi baza pentru consolidarea unei noi identităţi.

Studio Govora a fost fondat în 2018 de Radu Tîrcă şi Ştefania Hîrleaţă, doi arhitecţi pasionaţi de patrimoniu şi istorie. Radu s-a născut şi a crescut în Băile Govora şi, de când a început studiile de arhitectură, a avut mereu vii în minte clădirile ce l-au fascinat de mic. Ştefania i s-a alăturat când erau studenţi în anul I şi de atunci au format mereu o echipă. Împreună, şi-au orientat studiile spre patrimoniu şi spre protejarea valorilor arhitecturale istorice şi sunt convinşi că arhitectura preţioasă a Băilor Govora poate contribui la dezvoltarea durabilă a locului şi creşterea calităţii vieţii, poate oferi un mediu plăcut pentru localnici şi turişti şi poate atrage resurse disponibile la nivel naţional şi internaţional.

Date de contact
Pentru informaţii suplimentare, persoanele de contact sunt:
Ştefania Hîrleaţă hirleatastefania@yahoo.com / 0736 496 582
Radu Tîrcă radutirca.g@gmail.com / 0768 823 220

www.govora.studio
https://www.facebook.com/studiogovora.architecture/
https://www.instagram.com/studiogovora/

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...