Economic

USG Govora a iniţiat planurile de construire a propriei centrale în cogenerare

CIECH Soda România intră în stand-by prelungit, păstrând echipele de mentenanţă şi producţia de silicaţi

După 6 luni de stand-by, în contextul incertitudinilor economice provocate de pandemie şi al negocierilor fără rezultat cu privire la reluarea furnizării aburului industrial către fabrică, CIECH Soda România a fost forţată să intre într-un stand-by prelungit, prin finalizarea procesului de disponibilizări voluntare.

Din păcate, situaţia globală declanşată de pandemie nu va face decât să întârzie şi mai mult orice eventuală soluţie şi, drept urmare, CIECH Soda România va intra în stand-by pe termen lung. Cu toate acestea, compania va păstra o echipa mică de angajaţi, responsabili pentru:

• conservarea instalaţiilor pe durata de stand-by

• continuarea producţiei şi livrărilor de silicaţi.

Procesul de disponibilizare voluntară se va încheia la 1 aprilie şi peste 72% dintre angajaţi vor beneficia de acesta.

În acelaşi timp, compania a iniţiat planurile de construire a propriei centrale în cogenerare şi preconizează că va relua producţia la Râmnicu Vâlcea într-un interval de 2-3 ani. Începând cu luna septembrie 2019, compania a apelat la o serie de experţi pentru elaborarea planurilor referitoare la obţinerea unei surse de abur pe termen lung pentru toţi operatorii economici din judeţul Vâlcea. O centrală în cogenerare construită de un consorţiu poate reprezenta o alternativă durabilă, pentru care sunt necesare atât investiţii, cât şi know-how. CIECH operează propriile centrale în alte ţări în care deţine unităţi de producţie şi este pregătită să îşi asume partea sa de investiţie şi să se implice într-o astfel de soluţie pe termen lung.

• Societatea va păstra o parte din angajaţi, cei responsabili pentru producţia de silicaţi de sodiu, precum şi pentru mentenanţa instalaţiei de producţie a sodei calcinate.
• O nouă şi modernă centrală în cogenerare este garanţia viitorului, iar CIECH Soda România este decisă să se implice într-un astfel de proiect, care este preconizat a se întinde pe o perioadă de câţiva ani, în funcţie de obţinerea avizelor.
CIECH Soda România, singura fabrică de sodă rămasă la nivel naţional, a iniţiat programul de disponibilizări voluntare încă din vara anului 2019 pentru cei aproape 600 de angajaţi ai săi, după şase luni de stand-by, interval în care au fost acoperite toate costurile legate de salariile colectivului şi conservarea activelor societăţii, în încercarea de a câştiga timp pentru luarea unor decizii necesare în vederea punerii în practică a unei soluţii. CIECH Soda România a luat legătura cu toate autorităţile locale şi centrale pentru a discuta posibile soluţii pe termen scurt şi lung încă din august 2019, dar nu a fost luată nicio decizie.

„Ne oprim, dar nu vrem să plecăm. Dorim să continuăm să ne arătăm preţuirea faţă de oameni şi tradiţia locală. Echipele noastre au elaborat deja planurile pentru propria noastră centrală şi vom începe să le punem în aplicare, precum şi să identificăm resursele financiare necesare construirii propriei noastre centrale în cogenerare. Sperăm ca în următorii trei ani să ne putem reîncepe activitatea cu propria noastră sursă de abur”, a declarat Witold Urbanowski.

Începând din septembrie 2019, societatea a fost nevoită să îşi oprească activitatea din cauza denunţării unilaterale a contractului de furnizare a aburului de către CET Govora, care a solicitat o majorare substanţială a preţului la abur, un element vital în producţia de sodă, cu impact direct asupra rezultatelor companiei. Contractul denunţat prevedea deja o majorare semnificativă a preţului, de 25% faţă de finalul anului 2018. CET Govora se află în insolvenţă încă de atunci, nu a întreprins demersurile necesare de restructurare a activităţii şi nu a investit în asigurarea unei producţii sustenabile de abur.

„Am pus astăzi punct unei tradiţii de 60 de ani, în pofida luptei noastre de a continua activitatea. Este foarte trist faptul că toate eforturile echipei noastre au fost stopate într-un mod chiar brutal de furnizorul nostru. Toate rezultatele muncii noastre din ultimii opt ani au fost consumate în primul semestru al anului 2019, iar noua majorare de preţ a făcut practic să trecem de la dezvoltare la încetarea activităţii”, a declarat Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România.

Filiala din Râmnicu Vâlcea a Grupului CIECH a reuşit un proces de restructurare profund şi dificil în perioada 2013-2015, care a presupus transformarea afacerii, reducerea numărului de angajaţi şi o investiţie în valoare de 175 milioane de lei în majorarea producţiei, astfel încât compania să poată să îşi acopere costurile operaţionale şi să se dezvolte. Ca urmare a acestui dificil proces, societatea a dobândit capacitatea de a opri pierderile şi, în timp, de a genera profituri, care erau planificate a fi investite în extinderea portofoliului local. Majorările succesive ale preţului aburului au consumat toate aceste rezultate şi au provocat rezultate negative în 2019, chiar şi anterior denunţării unilaterale a contractului de către CET Govora. CIECH Soda România înregistrase deja pierderi cumulate de 500 milioane de lei începând cu anul 2006, atunci când compania a fost preluată de CIECH, unul dintre cei mai mari investitori polonezi în România.

CIECH Soda România a luat legătura şi a iniţiat zeci de întâlniri şi memorii către toate autorităţile locale şi naţionale competente. Compania a conceput diferite scenarii operaţionale care ar fi permis continuarea activităţii şi a investit în elaborarea de planuri pe termen lung. Din nefericire, nu au fost luate decizii, iar ofertele de preţuri modificate au fost toate peste nivelul maxim sustenabil de 122 lei/Gcal, necesar pentru menţinerea unui echilibru între venituri şi costuri. Acceptarea altor pierderi operaţionale din cauza unui preţ al aburului mai mare decât nivelul sustenabil nu poate reprezenta o soluţie pentru viitor.

Potrivit unui raport EY publicat pe 16 septembrie, peste 4.400 de locuri de muncă au fost create în România în 2018 ca urmare a activităţilor CIECH. Alte concluzii au arătat că: fiecare milion de lei din PIB produs direct de CIECH a generat 3,3 milioane de lei în restul economiei; fiecare loc de muncă a creat alte şase locuri de muncă la nivel naţional; fiecare milion de lei plătit ca taxe a atras alte trei milioane de lei la bugetul de stat. Grupul CIECH, cel mai mare investitor polonez din România, are un impact semnificativ asupra economiei locale (judeţul Vâlcea) şi asupra economiei naţionale a României.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...