Economic

CIECH Soda Romania lansează un apel la normalitate pe platforma chimică din Vâlcea

CIECH Soda România a decis să ia măsuri suplimentare pentru a putea păstra toţi muncitorii şi managerii din fabrica de sodă de la Râmnicu Vâlcea. Compania continuă să facă toate demersurile pentru revenirea la normalitate pe platforma chimică, iar momentan îşi va menţine echipa, pentru a putea relua producţia dacă va fi asigurată alimentarea cu abur în perioada următoare.

Conducerea grupului şi cea a CIECH Soda Romania au avut o întâlnire la nivel înalt cu reprezentanţii noului guvern, inclusiv cu ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în noiembrie 2019, pentru a găsi o soluţie. Ca urmare a discuţiilor, compania încă aşteaptă o decizie din partea Guvernului României, motiv pentru care a decis să menţină producţia în modul stand-by şi în săptămânile următoare.

“Este un angajament serios din partea noastră şi sperăm ca toate discuţiile privind asigurarea unei surse de abur pentru fabrica noastră se vor concretiza cu un sprijin real. Facem apel la autorităţi şi sperăm că toate declaraţiile politice despre colaborare şi soluţii vor fi urmate de rezultate concrete. Credem că putem vorbi de o Românie normală şi la Vâlcea în curând”, a declarat Witold Urbanowski, directorul general al CIECH Soda România.

• Compania a decis să prelungească termenul pentru luarea unei decizii finale privind operaţiunile sale locale
• CIECH va aştepta câteva săptămâni în plus, lansând totodată un apel pentru a dezvolta împreună cu autorităţile o soluţie durabilă pentru fabrica de sodă
• Compania este gata să-şi înceapă operaţiunile dacă soluţiile pentru alimentarea cu abur vor deveni realitate, astfel că tradiţia de 60 de ani a producţiei de sodă în Vâlcea încă mai poate fi salvată

Reprezentanţii CIECH şi echipa locală CIECH Soda Romania au avut numeroase acţiuni, au trimis zeci de scrisori şi memorandumuri, pentru a găsi o soluţie la impasul de pe platforma chimică din Vâlcea. Compania şi-a oferit inclusiv sprijinul pentru cel mai important proiect local din ultimii 13 ani - o nouă centrală electro-termice în cogenerare („CHP”), comună, în beneficiul tuturor partenerilor locali. CIECH Soda România a fost singurul jucător local care a făcut paşi concreţi pentru realizarea acestui plan, astfel că a lansat o propunere autorităţilor locale şi partenerilor în acest sens.

Singura fabrică de sodă din România se află în stand-by începând cu 18 septembrie 2019, după ce preţul aburului industrial solicitat de CET Govora la ultima sa ofertă, din septembrie 2019, a fost cu peste 75% mai mare decât în contractul anterior. Oferta este cu mult peste posibilitatea companiei de a acoperi aceste costuri. Totodată CET Govora propune livrări de abur la volume mult mai mici decât necesarul fabricii. Asta în condiţiile în care CIECH Soda România a înregistrat deja pierderi de 500 de milioane de lei din 2006, de când operează fabrica de la Râmnicu Vâlcea.

Potrivit unui raport EY publicat în 16 septembrie, în România erau susţinute peste 4.400 de locuri de muncă în 2018, drept urmare a activităţilor CIECH. Alte câteva rezultate arată că: fiecare milion de lei din PIB generat direct de CIECH, a creat 3,3 milioane de lei în restul economiei; fiecare loc de muncă la CIECH Soda Romania a atras încă 6 locuri de muncă la nivel naţional; fiecare milion de lei din impozite a atras încă 3 milioane de lei la bugetul de stat. Grupul CIECH, unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România, are un impact semnificativ asupra economiei locale (judeţul Vâlcea) şi un impact semnificativ asupra economiei naţionale a României.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...