Interviu

Adrănel Cotescu: „Mi-am impus o conduită bazată pe respect, sinceritate şi responsabilitate”

Reporter: Primarii din Băile Olăneşti, Păuşeşti Măglaşi şi Vlădeşti, localităţi care fac parte din colegiul unde dumneavoastră candidaţi, vorbesc cu mândrie despre eforturile pe care le-aţi făcut pentru fiecare comunitate în parte. Cum reuşiţi să îi mulţumiţi pe toţi?
Adrănel Cotescu: Mereu am încercat să îmi fac datoria pe cât de bine posibil. Prin urmare, cât am fost director al Direcţiei Generale Lucrări Publice în Ministerul Dezvoltării şi Locuinţelor, în timpul Guvernului Tăriceanu şi, la fel, acum, când am revenit în aceeaşi funcţie, am sprijinit cât am putut fiecare localitate; uşa mea a fost în permanenţă deschisă pentru oricine, indiferent că era vorba de un primar PSD, PNL, PC sau PD-L. Am considerat că dezvoltarea infrastructurii, mai ales în mediul rural, reprezintă o prioritate pentru administraţiile locale şi mai ales pentru cetăţeni, care nu ar trebui să fie discriminaţi în vreun fel din cauza culorii politice a primarului. Colaborarea mea cu primarii din Vlădeşti, Păuşeşti Măglaşi şi Băile Olăneşti a început acum mai mulţi ani, înainte de a se forma USL. Nu am ţinut cont vreodată că eu eram din PNL, iar dumnealor din PSD sau PC. Pur şi simplu, dacă au venit cu proiecte bune, eu i-am susţinut şi, împreună, am reuşit să îndeplinim anumite obiective importante pentru vâlceni.

Reporter: Încrederea se obţine cu greu în zilele noastre. Totuşi, dumneavoastră vă bucuraţi de suportul edililor şi mai ales al oamenilor care au avut bucuria de a vedea fapte concrete şi nu doar promisiuni. Care sunt principiile care v-au ajutat să rămâneţi un om curat şi vertical?
A.C.: Sunt mai multe. Mai întâi, de când eram copil, părinţii mei m-au învăţat să fiu un om de bună-credinţă şi un bun creştin. Apoi, când am mai crescut şi am devenit un tânăr adult cu o carieră profesională în plină dezvoltare, am început să îmi fundamentez şi alte principii, care, bineînţeles, fuseseră însămânţate tot în familie, dar, pe care, eu fiind copil, nu le înţelesesem la vremea aceea. Aşa că, lucrând, intrând în contact şi colaborând cu alte persoane, mi-am impus mie însumi o anumită conduită, bazată pe respect reciproc, pe sinceritate şi pe responsabilitate. Fiecare om trebuie să îşi asume ceea ce face, bun sau rău. Dacă e ceva rău, bineînţeles, suportă consecinţele, dacă e ceva bun, desigur că va fi răsplătit. Această conduită pe care mi-am impus-o mie însumi am început să o pretind şi de la cei din jurul meu. Astfel, în ceea ce priveşte, în primul rând, ocupaţia de conferenţiar universitar, îmi tratez studenţii cu respect, îi privesc ca pe viitori colegi; dacă învaţă bine, primesc o notă mare, dacă nu, atunci ajungem în sesiunea de restanţe, le explic că trebuie să se mai străduiască, iar ei, în loc să se bucure de vacanţă, stau şi învaţă. Tocmai de aceea susţin că fiecare persoană trebuie să fie responsabilă de ceea ce face. Dacă românii şi-ar asuma faptele, mai ales cei care au anumite demnităţi în administraţia publică centrală sau locală, atunci lucrurile ar merge mai bine pentru toţi. În ultimii ani, am ajuns la o altfel de maturitate profesională şi politică. Mi-am dat seama că am competenţa şi experienţa necesară pentru a îndrepta ceea ce alţii fac greşit sau pentru a construi ceva nou, mai bun. Aş putea spune că este acelaşi principiu al responsabilităţii care s-a maturizat odată cu mine. Astfel, dacă eu am anumite posibilităţi, de a accesa fonduri europene, de a concepe programe legislative, de a îi sprijini pe alţii în a implementa proiecte, atunci sunt responsabil să şi fac acest lucru. Bineînţeles că încă din 2006, am început să susţin dezvoltarea judeţului şi am depus eforturi pentru fiecare localitate în parte. Acum, consider că, devenind senator, aş putea să fac mult mai multe pentru că am multe idei şi soluţii pentru vâlceni, care, dacă ar fi duse la îndeplinire, ar rezolva multe dintre problemele actuale.

Reporter: Fosta guvernare v-a pus multe piedici în realizarea unor proiecte importante pe care le-aţi avut pentru judeţul Vâlcea, însă nu aţi cedat niciodată presiunilor. Care sunt cele mai importante proiecte pe care vreţi să le finalizaţi în viitorul apropiat în Băile Olăneşti, Păuşeşti Măglaşi şi Vlădeşti?
A.C.: M-am întâlnit de mai multe ori cu fiecare primar din localităţile componente colegiului pe care candidez. Bineînţeles că o să îi sprijin în toate obiectivele pe care şi le-au propus pentru mandatul 2012-2016. Dar ştiu că dintre acestea sunt unele proiecte de o importanţă vitală pentru vâlcenii de aici. Astfel, în Vlădeşti, prioritară este alimentarea cu apă din satul Fundătura şi modernizarea celui mai important drum care leagă centrul comunei de satele Fundătura şi Pleaşa (drumul către Mănăstirea Lacul Frumos). În Păuşeşti-Măglaşi, trebuie să continuăm alimentarea cu apă în toate satele comunei şi asfaltarea a încă 5 km de drum (printre care şi drumul care duce la biserică). În ceea ce priveşte oraşul-staţiune Băile Olăneşti, consider că deosebit de importantă este dezvoltarea turismului axat prin promovarea unui drum al apelor minerale (după modelul drumul vinului din Prahova, Dobrogea) şi construirea unui ştrand termal folosind apa geotermală din zonă. Astfel, dezvoltând turismul, va creşte şi bugetul local al oraşului şi vom putea folosi aceste fonduri pentru celelalte proiecte de investiţii în infrastructură, în special cel privind asfaltarea tuturor străzilor.

Fiecare om trebuie să îşi asume ceea ce face, bun sau rău. Dacă e ceva rău, bineînţeles, suportă consecinţele, dacă e ceva bun, desigur că va fi răsplătit. Această conduită pe care mi-am impus-o mie însumi am început să o pretind şi de la cei din jurul meu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...