Daniel Iane, candidatul USL pentru Camera Deputaţilor în colegiul Băileşti, le povesteşte oamenilor ce anume l-a determinat să intre în politică, ce vrea să ofere în viitorul apropiat şi care este reţeta unei reuşite. Catalogat drept un om de afaceri de succes în România, craioveanul Daniel Iane mărturiseşte cât de mare este afecţiunea sa pentru olteni şi de ce oamenii trebuie să fie neînfricaţi în ziua votului.
Reporter: Sunteţi cunoscut foarte bine în mediul de afaceri. Ca om de succes, desigur. De ce doreşte Daniel Iane să devină şi politician de succes?
Daniel Iane: Poate că voi avea o declaraţie surprinzătoare, dar atunci când am început prima mea afacere, nu am fost mânat de gândul de a avea succes pentru a fi cunoscut. Am luat această decizie pentru că mi-am dat seama că şi în România poţi reuşi dacă ai încredere în ideea ta, în proiectul tău, dacă eşti corect cu cei din jur şi, mai ales, dacă munceşti serios pentru asta. De fapt, seriozitatea şi responsabilitatea sunt ingredientele succesului în afaceri sau în orice altceva îţi propui. De aceea, tot cu seriozitate şi responsabilitate faţă de oameni, sunt hotărât să muncesc şi în politică. Eu am hotărât să intru în politică tocmai pentru că mă săturasem să stau pe margine şi să critic toate neajunsurile clasei politice. Eu ştiu că poţi să fii om politic serios şi să faci treabă în Parlament, ştiu că poţi să fii politician conectat la oameni, care le ştie problemele şi mai ales care găseşte soluţiile pentru ele. Am refuzat şi în afaceri să încep un proiect sau o discuţie cu un partener cu formula: „nu se poate!” Cu atât mai mult, ca om politic voi refuza să cred că nu se poate. Sigur că se poate ca oamenii de la sate să aibă apă şi canal, drumuri asfaltate, şcoli mai bune şi, alături de cei de la oraş, să beneficieze de locuri de muncă bine plătite, de pensii suficiente pentru traiul zilnic. Dar pentru asta este nevoie de mult mai multă muncă din partea noastră, a oamenilor politici. Ori, asta este o investiţie pe care sunt dispus să o fac!
Reporter: Se spune că niciodată nu uiţi de unde ai plecat. Poate de asta v-aţi întors spre judeţul Dolj, unde sunteţi născut de altfel. Povestiţi-mi cine sau ce v-a determinat să candidaţi pentru olteni…
D.I.: Pe buletinul meu scrie foarte clar: născut în Craiova, judeţul Dolj! Nu sunt doljean prin adopţie, sunt doljean prin origine. Şi acesta este un lucru de mândrie pentru mine! Mai mult decât atât, a fi oltean este o caracteristică ce rămâne cu tine pentru tot restul vieţii, oriunde ai decide să pleci sau să locuieşti. Ne rămâne mereu dorinţa de a reuşi în viaţă, mândria locului din care provenim şi mândria semenilor noştri. Nu cunosc pe nimeni care să fie născut în oricare parte a Olteniei şi să nu se declare mândru de Constantin Brâncuşi, Tudor Gheorghe sau Amza Pellea! M-am întors aici chemat de originea mea, dar şi de faptul că aici mi-au rămas prieteni şi rude. De la ei ştiu multe dintre bucuriile vieţii din judeţul Dolj, dar ştiu şi despre necazurile pe care le au. Ei au fost cei care mi-au spus că am ce să fac pentru oamenii din Dolj şi am considerat că dacă vreau să mă implic, cel mai bine pot să o fac pentru oamenii din locurile mele de baştină.
Reporter: Care sunt obiectivele cu care vă prezentaţi în faţa electoratului, electorat care este unul pretenţios, un public aparte şi destul de „păţit” în ultimii opt ani cel puţin?
D.I.: În primul rând, mi se pare important să oprim furtul. Să spunem stop hoţiei şi jafului care au măcinat această ţară. În colegiul meu, de exemplu, am oameni harnici, oameni mândri de locul în care trăiesc, oameni ce îşi iubesc originea şi muncesc pentru fiecare bucăţică de pământ pe care o deţin. Cu toate acestea, puţini sunt cei care o duc bine. Şi asta pentru că, de la sfârşitul anului 2008, a început marele jaf – salariile au fost tăiate, pensiile şi-au pierdut puterea de cumpărare, banul public a fost direcţionat către conturile avuţilor din PDL, iar oamenii s-au ales doar cu spitale închise, preţuri mari şi datorii ce creşteau de la o lună la alta. Mai mult, în mediul de afaceri, peste 200.000 de firme au dat faliment în urma introducerii impozitului forfetar, iar agricultura a fost devalizată. Toate acestea nu trebuie uitate şi, mai ales, nu trebuie să uităm cine le-a făcut! Primul pas al unui parlamentar este să readucă dreptatea şi mândria cetăţenilor pe care îi reprezintă. Oamenii din Dolj pot să trăiască mai bine, iar datoria mea şi a domnului senator Mario Ovidiu Oprea este să facem tot ce ne stă în putere ca acest lucru să se întâmple.
Reporter: M-am informat şi compania pe care o conduceţi de aproape 20 de ani a fost un partener de nădejde în multe acţiuni caritabile. Sunt convinsă că ele nu se opresc aici. Dar, spuneţi-mi, care este cel mai frumos gest pe care v-aţi propus să-l faceţi pentru oamenii din Colegiul Băileşti?
D.I.: Cred că una dintre misiunile pe care le avem este să ajutăm atunci când este nevoie, pe cei care sunt în nevoie! Nu prea vorbesc despre acţiunile caritabile pentru că nu îmi place să mă laud cu astfel de lucruri. Şi asta pentru că tot ceea ce am făcut pentru semenii mei vine din inimă şi nu dintr-un calcul raţional. Pentru oamenii din Băileşti, pentru oamenii din toate celelalte comune ale colegiului în care candidez sunt foarte multe de făcut. Mă preocupă în principal ajutorul pe care putem să îl dăm copiilor noştri. Aici putem vorbi de foarte multe lucruri – de la susţinerea copiilor talentaţi sau a celor performanţi, până la dotarea comunelor cu microbuze şcolare sigure, asigurarea materialelor de studiu sau pur şi simplu asigurarea unui sprijin material pentru copiii aflaţi în nevoie.
Reporter: De ce ar trebui cetăţenii să vă acorde votul de încredere pe 9 decembrie?
D.I.: În primul rând, pentru că - cei care mă cunosc ştiu asta - am decenţa şi moralitatea de a nu promite ceva ce nu pot să rezolv. În egală măsură, niciodată nu am cerut ceva dacă nu am ştiut cu siguranţă că nu pot onora datoria pe care o am. Dacă acum cer votul oamenilor, cu certitudine o fac pentru că ştiu că, prin munca mea din următorii patru ani, voi putea oferi mult înapoi. Votul cetăţenilor din colegiul meu nu este un dar gratuit. Este un mandat pe care îl primesc. În primul rând, este un mandat pentru a rămâne cinstit şi responsabil. Cred că prea multă vreme oamenii din acest colegiu au avut parte de hoţie, înşelătorie şi minciună. Ce folos că acum politicienii PDL, sau acum trecuţi la alte partide, se arată cu degetul unii pe alţii – răul a fost făcut! Oamenii au fost furaţi şi minţiţi! Degeaba vin acum vopsiţi în alte culori, sub alte denumiri – tot oamenii lui Boc, Băsescu şi Udrea au rămas! Adică tot cei care au prăduit România în ultimii ani.
Reporter: Ce îi sfătuiţi pe cetăţenii care încă nu sunt dispuşi să meargă la urne pentru a-şi exercita dreptul constituţional de vot?
D.I.: Le spun în primul rând să nu se teamă! Să nu se teamă să îşi apere drepturile. Acest lucru este cu atât mai important cu cât cei pentru care eu candidez, adică oamenii din Băileşti, din Galicea Mare, din Lipovu sau Bârca sunt oameni curajoşi şi verticali. Cei care au distrus România în ultimii ani trebuie să vadă că oamenii au puterea de a pedepsi hoţia şi beţia puterii. Cei care aleg să stea acasă trebuie să se gândească că vocea lor nu se va mai auzi timp de încă patru ani. România nu îşi permite să mai piardă patru ani! De aceea, indiferent cât de dezamăgiţi sunt de politică, este bine să vină să voteze, pentru că USL este hotărât să facă dreptate, să corecteze greşelile guvernării pedeliste şi să aducă o viaţă mai bună oamenilor.
Reporter: Ştiu că aţi avut întâlniri cu locuitorii din Colegiul Băileşti unde candidaţi şi aţi purtat discuţii cu ei. Care vi s-a părut a fi cea mai arzătoare problemă cu care se confruntă şi ce soluţie i-aţi putea găsi?
D.I.: Toţi cei cu care am vorbit mi-au spus că se tem pentru locul lor de muncă, asta în cazul în care îl au. De asemenea, mulţi spun că banii primiţi sunt prea puţini în faţa avalanşei de creşteri de preţuri şi datorii. Mai sunt şi cei a căror situaţie este mult mai dramatică, care nu au niciun loc de muncă şi le este foarte greu să îşi găsească unul în zonă. Soluţia mea se pliază pe ceea ce un parlamentar bun ar trebui să îşi treacă în fişa postului: atragerea de noi investiţii în colegiu. Numai în acest fel oamenii vor avea mai multe locuri de muncă şi mai bine plătite! Mai mult, prin taxele plătite de către investitori la bugetele locale, primăriile vor reuşi să îşi crească autonomia şi să depindă din ce în ce mai puţin de alocările de la Guvern şi de jocurile politice de la Bucureşti. În acest mod, primarii pot fi susţinuţi să facă lucruri importante pentru comunităţile lor: dispensare noi şi în fiecare localitate străzi asfaltate, modernizarea şcolilor, investiţii în agricultură.
Reporter: Cât vă ajută experienţa de manager în cariera politică, pe care mulţi o întrevăd una extrem de ambiţioasă prin prisma calităţilor şi aptitudinilor pe care le aveţi?
D.I.: Experienţa de manager mă ajută în lucrul cu oamenii. Am învăţat de-a lungul timpului că este extrem de important să ştii să asculţi şi să găseşti rapid soluţiile pentru ceea ce ei îţi spun că ar trebui făcut. Un parlamentar are zile de lucru în teritoriu, în fiecare şfârşit de săptămână. Puţini sunt cei care se şi duc cu adevărat în mijlocul oamenilor. E important să te afli permanent în legătură cu cei care te-au votat, e important să vorbeşti constant cu primarii, să îi asculţi şi să îi ajuţi, să pui umărul alături de ei pentru reuşita proiectelor lor.
Reporter: Intraţi în cursa electorală din partea USL, o combinaţie preferată de români, aşa cum s-a văzut la alegerile locale şi cum o prezintă sondajele în prezent. De ce aţi ales această platformă politică şi care este sloganul cu care vă lansaţi în lupta pentru această funcţie în Parlament?
D.I.: USL este acum speranţa României. Iar oamenii văd şi simt acest lucru. În USL am colegi bine pregătiţi, printre care, chiar de aici, din Dolj, domnul senator Mario Ovidiu Oprea şi domnul ministru Mihai Voicu, alături de care voi putea să muncesc serios în următorii patru ani. În USL am găsit respect – faţă de oameni şi faţă de lege, faţă de instituţiile statului şi faţă de mediul de afaceri, faţă de salariaţi şi pensionari. Pentru mine, oamenii sunt înainte de toate, iar acesta este cel mai important angajament, mai profund decât orice slogan electoral.
Reporter: Care este primul lucru pe care doriţi să îl faceţi după ce deveniţi deputat de Dolj?
D.I.: Să mă întorc către doljeni şi să le mulţumesc. Apoi voi începe lupta pentru ei, voi începe treaba grea şi serioasă pentru Colegiul Băileşti.
Daniel Iane, un deputat „manager” extrem de calculat
Daniel Iane, candidatul USL la Camera Deputaţilor pentru Colegiul Băileşti, a mărturisit că niciodată nu va face un simplu act de prezenţă în bătălia electorală care se va finaliza pe 9 decembrie şi nici mai departe, în Parlamentul României. Venind din urmă cu o experienţă de 20 de ani ca manager al unei companii puternice, devenită etalon la nivel naţional, Daniel Iane dezvăluie principiile care stau la baza reuşitelor sale. „Este important ca, în momentul în care nivelul la care lucrezi s-a schimbat, să ai certitudinea că oamenii pot urmări aceste schimbări. Dacă lucrul acesta se întâmplă, atunci ştii că poţi să mergi mai departe în aceste condiţii. Sloganul „Nu am timp să muncesc pentru că trebuie să câştig bani” este foarte adevărat. Munca ta devine viziunea lucrurilor, privirea lor în ansamblu. Practic, aceasta înseamnă management. Eu mă gândesc cu multă nostalgie la acele lucruri pe care le făceam personal şi pe care acum le execută colaboratorii mei”, a declarat viitorul deputat USL.
„Dau oamenilor puterea pe care o merită”
Manager cu experienţă vastă, Daniel Iane povesteşte deschis că este foarte important modul în care se înclină balanţa puterii. „Cunoscând foarte bine oamenii, le dau puterea pe care chiar o merită. E o balanţă extrem de delicată acestă mandatare a puterii. Este bine ca, pentru început, această putere să plece către un om cu vechime, ca o recunoaştere a meritelor sale. În acelaşi timp el este mai uşor de acceptat de către ceilalţi pentru că este cunoscut şi, nu în ultimul rând, arată tuturor că evoluţia este posibilă. Nu este un joc închis, unde nu există posibilitatea de a evolua, dimpotrivă, un profesionist poate fi numit pe o poziţie corespunzătoare şi aşa mai departe”, a subliniat Daniel Iane.