Actualitate

Prefectul judeţului Olt, vizită de lucru în localităţile afectate de pesta porcină

Prefectul judeţului Olt, Angela Nicolae, a verificat localităţile Orlea, Gura Padinii şi Ianca, în care există focare de pestă porcină africană (PPA), precum şi în localitatea Grojdibodu, unde în acest moment există suspiciune de PPA. Acţiunea a vizat verificarea respectării măsurilor aplicate în zonele de restricţie, protecţie şi supraveghere, precum şi a celor impuse în fondurile de vânătoare, conform programelor aprobate în cadrul şedinţelor Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt.

De asemenea, fiecare crescător de suine îşi poate proteja exploataţia prin utilizarea substanţelor virucide, amplasând o tăviţă cu o astfel de substanţă, chiar şi cu soluţie slabă de sodă caustică, la intrarea în adăpostul animalelor.

La nivelul judeţului Olt evoluţia bolii pestei porcine africane este zilnic monitorizată, prefectul judeţului convocând în şedinţă membrii CLCB Olt ori de câte ori se impune, pentru a analiza situaţia existentă şi a dispune aplicarea măsurilor necesare.

Zona de protecţie se stabileşte pe o rază de 3 kilometri în jurul exploataţiei suspecte, iar zona de supraveghere se stabileşte pe o rază de 10 kilometri, în care este inclusă şi zona de protecţie. Zona de restricţie este formată din zona de protecţie şi zona de supraveghere.

În cadrul discuţiilor cu autorităţile publice locale şi cu cetăţenii, prefectul judeţului a reiterat importanţa respectării măsurilor de prevenire a pestei porcine africane, printre care:

- respectarea măsurilor de igienă de către orice persoană care intră sau iese dintr-o exploataţie aflată în zona de protecţie sau supraveghere;
- declararea imediată a tuturor porcilor morţi sau bolnavi la medicul veterinar şi la DSVSA Olt;
- curăţarea, dezinfectarea şi dezinsecţia tuturor vehiculelor utilizate pentru transportul animalelor;
- schimbarea hainelor şi a încălţămintei cu care s-au efectuat deplasări în fondurile de vânătoare.

Înţelegând situaţia grea prin care cetăţenii trec atunci când le sunt sunt ucişi porcii, prefectul judeţului roagă din nou populaţia să înregistreze porcii în baza naţională de date pentru a putea beneficia de despăgubiri în cazul apariţiei bolii şi să îşi ia măsurile minime de precauţie care se impun.

Totodată, prefectul judeţului mulţumeşte tuturor cetăţenilor din localităţile afectate, care au dat dovadă de înţelegere şi au colaborat cu autorităţile pentru sacrificarea porcilor, totul pentru a limita răspândirea acestei boli extrem de agresive. Important este că ea nu afectează sănătatea omului.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...