Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi, lansarea ghidului turistic digital „Discover Dolj“, o platformă integrată care include o aplicaţie pentru telefoanele mobile şi un site, ambele cu un conţinut complex, acoperind toate domeniile majore de interes, atât pentru vizitatori, cât şi pentru locuitorii judeţului.
„Lansarea platformei digitale «Discover Dolj» reprezintă un moment cu totul special, pentru că prin intermediul acesteia reuşim să facem judeţul nostru mai cunoscut şi mai accesibil pentru toţi cei care vor să afle mai multe despre zona noastră. În realizarea acestui demers, am pornit de la o realitate incontestabilă, aceea că, în ultimii ani, datorită unui program amplu de investiţii, atât municipiul Craiova, cât şi judeţul Dolj au cunoscut vizibile transformări pozitive. Avem unul dintre cele mai frumoase centre istorice din România, avem obiective culturale de patrimoniu, precum Muzeul de Artă, precum cele 3 secţii ale Muzeului Olteniei, cu imobile consolidate şi restaurate şi cu expoziţii amenajate la standarde cu adevărat europene. Înfiinţăm alte două muzee şi, bineînţeles, avem investiţia noastră de suflet – Aeroportul Internaţional Craiova.
În ultima perioadă, ne-am concentrat atenţia asupra unor aspecte legate în mod special de cei care ajung în Dolj. Ne-am întâlnit cu un grup de operatori de turism de pe tot cuprinsul ţării, care au vizitat judeţul nostru şi au descoperit locuri şi lucruri frumoase, aşa cum nici nu îşi imaginau. Ne-au spus atunci că, dacă nu ar fi venit în Craiova, nu ar fi ştiut ce potenţial are această zonă.
De asemenea, ne aflam la aeroport chiar atunci când aterizase o aeronavă sosită din Londra şi un grup de şase tineri ne-au întrebat ce ar putea să vadă în Craiova. A fost momentul în care am hotărât să realizăm în aeroportul nostru un punct de informare turistică, în care cei veniţi pentru prima dată în Bănie să poată obţine principalele date de interes despre judeţ.
Ideea a evoluat însă rapid şi astfel s-a născut iniţiativa de a crea nu un punct, ci o platformă electronică de informare şi promovare, care poate fi mereu la dispoziţia vizitatorilor, ca aplicaţie ce poate fi instalată în mod gratuit pe telefonul mobil sau ca site care poate fi accesat oricând.
Ghidul turistic digital «Discover Dolj» oferă vizitatorilor noştri o imagine completă a judeţului, cu tot ceea ce îl face mai atractiv, mai ofertant, cu peste 650 de pagini de informaţii, atent structurate pe domenii – fie că vorbim despre instituţii de cultură şi despre locuri de petrecere a timpului liber, fie despre locurile în care se pot caza sau pot lua masa, despre ariile naturale deosebite din Dolj, despre monumentele istorice şi traseele turistice care pot fi parcurse în această zonă.
Vreau să le mulţumesc colegilor noştri din Consiliul Judeţean Dolj, din cadrul direcţiilor de Imagine şi de Afaceri Europene, care au avut sarcina de a pune în operă acest proiect, şi mă bucur să constat că s-au achitat cu brio de această misiune“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
Vicepreşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile a evidenţiat, în cadrul conferinţei de presă, faptul că o mai bună promovare a judeţului, prin intermediul ghidului digital „Discover Dolj“, are potenţialul de a genera beneficii semnificative pentru economia locală.
„Aşa cum cunoaşteţi, în ultima perioadă, Consiliul Judeţean a organizat frecvent evenimente în cadrul cărora am anunţat începerea unor investiţii în domeniul cultural. Săptămâna trecută a avut loc semnarea contractului de lucrări pentru consolidarea şi restaurarea Casei Dianu, iar anterior am lansat în implementare cele două demersuri care vizează culele din comunele Brabova şi Cernăteşti, monumente istorice integrate, de altfel, într-un traseu turistic adoptat prin hotărâre a CJ Dolj, alături de o serie de obiective emblematice, din Craiova sau din alte localităţi.
Sunt iniţiative complexe, care presupun mai întâi identificarea surselor de finanţare, apoi derularea investiţiilor, pentru ca, în cele din urmă, să ajungem şi la capitolul promovării, deoarece succesul acestor proiecte este ilustrat, în definitiv, de numărul vizitatorilor.
Dispunem de o ofertă bogată şi variată, avem în Craiova Centrul Istoric, complexul Water Park, Parcul «Nicolae Romanescu», Muzeul de Artă şi Muzeul Olteniei, cărora li se vor adăuga în curând Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc, în Casa Dianu, dar şi Centrul Internaţional «Constantin Brâncuşi». Obiceiurile şi tradiţiile locale, precum şi specificul gastronomic completează tabloul lucrurilor pe care le putem arăta oaspeţilor noştri. Consider că putem să-i convingem pe vizitatori – fie că ajung aici din raţiuni de afaceri, fie că sunt interesaţi de sfera culturală – că merită să revină în Dolj, iar aceasta se va traduce în beneficii pentru economia judeţului, reflectându-se şi în veniturile unităţilor de cazare, şi în cele ale restaurantelor, şi în încasările instituţiilor muzeale sau de spectacole şi concerte. De aceea, doresc să-i felicit pe colegii noştri, pentru că au reuşit să ducă la bun sfârşit un proiect laborios“, a afirmat vicepreşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile.
La rândul său, directorul Direcţiei de Imagine din cadrul Consiliului Judeţean, Larisa Răducan, a precizat: „Aplicaţia de turism «Discover Dolj» este un proiect dezvoltat de CJ, prin intermediul Direcţiei de Imagine, care a lucrat timp de mai multe luni pentru a asigura succesul demersului, împreună cu firma Eventya, din Sibiu. Această platformă informatică este gândită ca un ghid turistic digital şi îşi propune să reunească, într-un mod simplu şi prietenos, sugestii pentru petrecerea timpului liber, recomandări de restaurante, baruri, dar şi de evenimente care sunt organizate de instituţii publice.
Aplicaţia se adresează atât turiştilor, cât şi doljenilor, fiind disponibilă în variantă bilingvă, română şi engleză. Originalitatea ei constă în faptul că fiecare actor social care se regăseşte în această aplicaţie poate să-şi gestioneze singur noutăţile şi informaţiile care au legătură cu activitatea sa. Doresc să le mulţumesc tuturor celor care, de-a lungul acestor luni, au muncit cu seriozitate pentru a duce la bun sfârşit proiectul, precum şi conducerii Consiliului Judeţean Dolj, pentru întreaga susţinere acordată.“
La conferinţa de presă organizată pentru a marca lansarea ghidului turistic digital „Discover Dolj“ au mai participat administratorul public al judeţului, Cosmin Durle, şi şeful Biroului Informatică din cadrul Direcţiei de Imagine, Andrei Nanu.