Primăria din Băileşti a luat măsuri, după ce, în judeţ au apărut mai multe focare de pestă porcină.
1. Limitarea circulaţiei animalelor şi interdicţia scoaterii porcilor din gospodării şi/sau creşterea şi lăsarea liberă a acestora în localităţi, comercializarea acestora prin intermediul târgurilor de animale.
2. Evitarea contactului porcilor din gospodării, cu animalele şi păsările sălbatice care pot fi purtătoare de virus.
3. Nu se intră în adăposturile în care sunt crescuţi porcii cu încălţăminte şi haine care au fost purtate pe stradă, este recomandat ca la intrarea în adăpost să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu soluţie slabă de sodă caustică.
4. Porcii se cresc doar ȋn spaţii îngrădite, fără a veni ȋn contact cu porci străini, sau cu porci mistreţi.
5. Nu se hrănesc animalele cu resturi alimentare. Dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu se dau porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne.
6. Nu se scot din exploataţie scroafele sau vierii, în scopul montei cu animale din altă exploataţie.
7. Se interzice achiziţionarea de purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi cu crotalie şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate, eliberat de medicul veterinar.
8. Nu se foloseşte în hrana animalelor iarba culeasă de pe câmp, pentru că ar putea fi contaminată de porci mistreţi bolnavi.
9. Vânzarea şi cumpărarea porcilor pentru creştere şi îngrăşare să se facă numai cu documente sanitare veterinare, porcinele să fie identificate în BND, direct de la proprietar, evitându-se târgurile şi aglomerările de animale.
10. În cazul de îmbolnăvire sau mortalitate la specia porcină, se va lua legătura imediat cu medicul veterinar.