Interviu

Mihai Voicu: „Suntem nişte prieteni adevăraţi, care nu abandonează niciodată lupta”

Mihai Voicu, ministrul pentru Mediul de Afaceri şi candidat la Camera Deputaţilor în colegiul Calafat-Dolj, a vorbit în exclusivitate pentru Săptămâna în Oltenia despre ce înseamnă să faci politică în mijlocul comunităţii şi nu de la birou, despre dreptul „constituţional” de a fi penibil, despre sacrificiul din spatele popularităţii, despre moştenirea pe care a găsit-o la minister, dar şi despre prietenia care rămâne de valoare dincolo de politică.

Andreea Căprescu: Sunteţi un om stabil. Liberal din 1990 şi deputat de Dolj din anul 2004. Sunteţi preferat de locuitorii din Colegiul Calafat, iar pe 9 decembrie veţi candida din partea USL. Cu ce îi veţi mai surprinde de această dată?
Mihai Voicu: Cel mai important lucru e să asigurăm prosperitatea comunităţilor din colegiul în care voi candida. Cred că atât realizările din ultimii ani, chiar şi din anii de opoziţie, şi perspectivele pentru viitor arată că aceste lucruri ne-au preocupat pe noi, pe liberali, şi pe mine în particular: să aducem localităţile la standarde de viaţă cât mai ridicate. Faptul că şcolile sunt renovate, căminele culturale sunt noi, faptul că drumurile importante dintre localităţi arată altfel, sunt asfaltate, oportunitatea pe care o avem prin finanţarea în foarte scurt timp a podului peste Dunăre Calafat-Vidin, toate aceste elemente spun multe şi sunt şanse bune să facem lucruri noi. Aş vrea să vă spun ceva în premieră, că sunt discuţii foarte avansate pentru ca, imediat după ce podul peste Dunăre va fi finalizat şi se va putea circula, să înceapă construirea unui parc industrial la Calafat. Există investitori interesaţi, dar după ce se finalizează podul şi cred că, astfel, vom asigura şi locuri de muncă şi venituri la bugetul local, mult mai multe decât în prezent.

A.C.: Discuţia asta cred că se pune din aprilie 2013….
M.V.: Este adevărat, dar, fiind prevăzători, am început deja discuţiile, atât cu autorităţile locale, cu Primăria Calafat, pentru a se asigura baza logistică, dar şi cu potenţialii investitori.

A.C.: Aţi spus cândva că politica se face în mijlocul oamenilor şi nu de la birou. Din păcate, sunt mulţi actori politici care nu s-au familiarizat cu ideea. Explicaţi dvs. ce înseamnă să faci politică în mijlocul comunităţii, cu bune şi cu rele, raportându-vă la acţiunile pe care le-aţi întreprins până acum.
M.V.: Trebuie să fii conectat la problemele locale, să ştii care sunt nevoile comunităţii, pentru că sunt nevoi punctuale, care sunt foarte importante, dar până la Bucureşti se pierd. Şi, atunci, a avea pe cineva care să asigure această legătură, a avea capacitatea de susţinere la Bucureşti e un lucru foarte important de care, din păcate, nu beneficiază foarte multe comunităţi din foarte multe colegii. Să facem o socoteală foarte simplă: în Guvernul României sunt 18 membri. Cinci dintre ei nu candidează la alegerile parlamentare. Aşadar, doar 13 colegii din 452 beneficiază de şansa de a avea un membru al Guvernului ca şi candidat şi lucrul acesta reprezintă o foarte mare diferenţă şi sunt extrem de onorat că sunt capabil să fac această diferenţă pentru cei din Colegiul Calafat.

A.C.: Care sunt obiectivele pe care vreţi să le atingeţi pe termen scurt, dar şi pe termen lung, dacă veţi obţine un nou mandat, „girat” de sprijinul cetăţenilor?
M.V.: Mi-aş dori foarte mult să îmbin măsuri politice generale cu rezolvarea unor probleme locale. În Guvernul care va fi instalat după 9 decembrie avem în vedere câteva lucruri de care vor beneficia toţi cetăţenii: creşterea subvenţiilor în agricultură, reducerea impozitelor pentru societăţile comerciale, ajustarea şi revenirea pensiilor la nivelul de dinainte de 2008. De toate aceste măsuri beneficiază toţi cetăţenii, iar, în mod particular pentru cetăţenii din Calafat, îmi doresc să rezolv probleme care încă au mai rămas de rezolvat în fiecare localitate. Primarii cunosc aceste probleme, ştiu că suntem preocupaţi de rezolvarea lor. Atât eu, cât şi domnul senator Mario Ovidiu Oprea, suntem extrem de activi pe acest subiect şi în campania electorală, în fiecare localitate, voi prezenta aceste proiecte în parte şi le voi explica cetăţenilor că suntem capabili să le rezolvăm.

A.C.: În ultimul sondaj de opinie sunteţi cotat cu 71% şanse de câştig. Ce sacrificii ale omului Mihai Voicu se ascund în spatele acestui procentaj care atestă popularitatea şi încrederea venită din cele şase localităţi din colegiu?
M.V.: În primul rând, cred că e vorba de lucrul în echipă. Avem şansa de a avea în acel colegiu şi deputaţi şi senatori din partea PNL, avem şansa de a avea toţi primarii reprezentând USL şi avem, de asemenea, şansa de a reprezenta formaţiunea politică ce va câştiga fără îndoială alegerile. Suntem în permanent contact cu primarii. În colegiul nostru, USL funcţionează foarte bine, cu partenerii noştri de la PSD, PC, UNPR, avem relaţii foarte bune, înţeleg cu toţii că trebuie să intrăm în această campanie electorală ca o forţă unită, şi, alături de sigla USL, alături de susţinerea pe care o avem din partea domnului prim-ministru Victor Ponta, din partea domnului preşedinte al PNL, Crin Antonescu, din partea primarilor, din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, şi din partea activiştilor şi susţinătorilor celor patru părţi componente, cred că aceste lucruri reprezintă cheia succesului.

A.C.: Enumeraţi-mi trei motive care ar trebui să-i determine pe oameni să vă voteze pe 9 decembrie şi nu pe contracandidatul dvs.
M.V.: Susţinerea pe care o am din parte primarilor şi a oamenilor din Colegiu, reprezentarea la Bucureşti şi cunoaşterea în profunzime a tuturor problemelor localităţilor din Colegiu.

A.C.: Când aţi preluat portofoliul de ministru delegat pentru Mediul de Afaceri aţi afirmat că aţi găsit acolo „o moştenire” consistentă. Care este însă moştenirea pe care o lăsaţi oamenilor după ultimii patru ani în care i-aţi reprezentat la centru?
M.V.: Ministru pentru mediul de afaceri sunt doar din luna august. Însă, aş nota o realizare care este extrem de importantă pentru toţi cei care au o mică firmă, inclusiv în colegiul pe care-l reprezint, şi anume plata TVA la încasarea facturii. Ştim cu toţii cât de mult se blochează aceste companii mici, ştim cu toţii că ele reprezintă motorul economiei şi mă bucur că fiecare mic întreprinzător din Colegiul Calafat care are o mică afacere, după data de 1 ianuarie va putea să-şi programeze mai bine banii şi să stea mai liniştit cu plata TVA. Pentru acest timp scurt, cred că aceasta e o realizare importantă.

A.C.: Aveţi o relaţie bine sudată cu primarii din colegiu. V-au apreciat mereu eforturile depuse pentru comunele pe care le conduc. Cât de greu este să îi mulţumiţi pe toţi şi ce le promiteţi pe mai departe?
M.V.: Cineva spunea acum mulţi ani că nemulţumirea e o sursă de progres şi îi dau dreptate. Cred că dacă, pe măsură ce fiecare problemă rezolvată o vedem închisă şi o vedem pusă în practică, o punem pe aceea deoparte şi ne gândim la o viitoare problemă pe care o avem de rezolvat, cred că aşa putem progresa. Cunosc foarte bine şi ce am rezolvat până acum şi ce urmează să facem. Şi cred că pe seriozitate, dar şi pe prietenie se bazează relaţia noastră cu primarii din Colegiu.

A.C.: Vrând, nevrând, mi-am amintit de o declaraţie pe care dvs. aţi făcut-o şi care a devenit imediat populară. Aţi spus că fiecare are dreptul constituţional de a fi penibil. Ştiu în ce context a fost făcută afirmaţia, dar cine sunt, domnule Voicu, penibilii României şi cum pot fi ei înlăturaţi, astfel încât să nu mai facă rău poporului?
M.V.: Este vorba de toţi cei care nu înţeleg că oamenii au probleme practice, că oamenii au probleme stringente de pe azi pe mâine. Şi, în aceste condiţii, cei care se mulţumesc să facă nişte declaraţii care nu au niciun fel de sens sau doresc să înceapă nişte acţiuni care nu au nicio finalitate practică, aceştia sunt cei pe care ar trebui să-i evităm. Mai sunt cei care candidează doar de dragul de a candida, mai sunt cei care candidează fără să poată oferi o perspectivă, pentru că este foarte important, viitorul este cel care contează. Cred că trebuie ocoliţi cei care candidează fără a putea spune concret cum pot ajuta după ce vor fi aleşi.

A.C.: Care este sloganul dvs. de campanie şi ce vine el să sugereze într-un moment în care oltenii, românii în general, ies la vot după o perioadă de grea încercare?
M.V.: Vom folosi în această campanie electorală, atât eu cât şi domnul senator Oprea, două propoziţii. Vom spune că Uniunea Social Liberală trebuie să facă dreptate până la capăt, acesta este sloganul politic al USL, iar noi dorim să le spunem că suntem nişte prieteni adevăraţi pentru că ne-am construit această relaţie bazându-ne pe prietenia şi pe apropierea de oamenii din colegiu şi cred că nu ar trebui să ne ferim de a spune încă o dată că suntem pentru ei nişte prieteni adevăraţi, care nu abandonează niciodată lupta.

A.C.: Regimul PDL a descurajat cetăţenii şi, chiar dacă nu erau, i-a făcut să se simtă „asistaţii ţării”. Dvs. v-aţi propus să construiţi şi să reconstruiţi. Cu ce veţi începe în prima zi, dacă veţi învinge?
M.V.: Cu preocuparea de a asigura locuri de muncă cetăţenilor din Colegiu. Nu am niciun fel de ezitare să spun acest lucru. Cred că pentru cei care doresc să-şi construiască un viitor, un loc de muncă este un element foarte important mai ales pentru tineri, iar pentru agricultori vom încerca să-i sprijinim cu subvenţii pentru că, în ultima perioadă, mai ales după anul aceasta de secetă, viitorul agriculturii este pus sub semnul întrebării şi vrem să intervenim masiv în agricultură şi să eliminăm complet acest semn de întrebare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

05.11.2012 - 21:09mircea guta:esti un hot poenibil, tu si toata cloaca ta de penelisti.. ne aducem aminte ce zicea puscariabilul primar de la giurgita? ca l-ai bagat in puscarie, tu cu mogos?

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...