Ultima Oră

Mafia peştelui. Cei 16 traficanţi reţinuţi în mai au ajuns în faţa judecătorilor de la Tribunalul Constanţa

La jumătatea lunii mai a.c. au avut loc peste 150 de percheziţii domiciliare, inclusiv în judeţul Vâlcea, fiind confiscate peste 30 de tone de peşte impropriu consumului

În urma investigaţiilor desfăşurate de Poliţia Română, prin Direcţia de Ordine Publică, în cooperare cu autorităţile poliţieneşti din Spania, Ungaria, Franţa, Italia şi Portugalia, la mijlocul lunii mai a.c. au fost reţinuţi 16 membri (printre care şi vâlceni) ai unei grupări infracţionale care se ocupa cu pescuirea ilegală în ape teritoriale ale unor ţări membre UE, iar apoi cu transportul şi comercializarea peştelui rezultat, impropriu consumului, în România. Miercuri, 19 iunie, aceştia (toţi cetăţeni români), au fost introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Constanţa, astăzi urmând a fi prezentaţi Tribunalului Constanţa, cu propunere de arestare preventivă.
Membrii grupului sunt bănuiţi de evaziune fiscală, comercializare de produse alterate, fals în înscrisuri sub semnătura privată, uz de fals, deţinere/transport/comercializare de peşte fără documente legale, fapte comise pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franţei, Ungariei, Portugaliei şi României. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate direct de EUROJUST şi EUROPOL.
La mijlocul lunii mai a acestui an, poliţiştii români şi cei din ţările vizate au pus în aplicare 169 de mandate de percheziţie domiciliară. În România, au fost desfăşurate 115 percheziţii (pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş), la care au participat şi reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale din Spania. Alte 26 de percheziţii au fost efectuate în Italia, 9 în Spania, 9 în Franţa şi 10 în Ungaria, la care au participat şi poliţişti români.

Modul de coordonare şi operare al grupului infracţional organizat

Mai multe grupări însumând sute de persoane (români, francezi, italieni şi maghiari) sunt acuzate că s-ar fi coordonat pentru procurarea ilegală a peştelui (din ţările menţionate), pentru transportul acestuia şi pentru valorificarea lui în România. Aşadar, potrivit anchetatorilor, mecanismul nu funcţiona după un sistem piramidal, ci pe mai multe paliere la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcţie de obiectul de activitate (braconaj piscicol/transport marfă/comercializare etc.). Cantităţile de peşte erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu. Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat, potrivit comunicatului IGPR, sub acoperirea unor documente justificative falsificate. Astfel, membrii grupărilor efectuau achiziţii intracomunitare prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale.

Peştele infestat, confiscat şi distrus sub coordonarea ANSVSA

A fost blocat accesul pe piaţa românească a 30 de tone de peşte, impropriu consumului, a cărui valoare a fost estimată de anchetatori la aproximativ 600.000 de lei. Cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară (ANSVSA) şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de peşte confiscată. Documentarea activităţii infracţionale s-a desfăşurat de către poliţişti din cadrul Direcţiei de Ordine Publică, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...