Special

Fotografia de nuntă

Cătălin Anghel este cel care expune la galeria Pasaj o serie atrăgătoare de fotografii, intitulată Fotografii de nuntă. Simplitatea titlului este numai un gest de marketing expoziţional, lucrările propunând, evident, mai mult decât scene şi portrete imortalizate la cererea clienţilor animaţi de primul lor eveniment conjugal. Artistul compune, scenarizează, dramatizează folosind personajele prezente la eveniment, de multe ori, cu pricepere de regizor. Portretele lui cele mai reuşite sunt cele de grup, bogate prin diversitatea trăirilor intense ale aceleiaşi clipei, cum sunt cele în care personajele sunt concentrate asupra paşilor de dans sau cea în care un grup numeros de personaje feminine sunt intens iluminate de puterea unei glume reuşite, făcute în timpul aplicării machiajului pe faţa mai puţin expresivă a personajului feminin principal. Acestea sunt cele două lucrări care atrag imediat atenţia, dar sunt de reţinut şi altele, vânate, căutate, înscenate de fotograf, în timpul evenimentului. O mireasă care verifică transparenţa rochiei în contrastul ferestrei cu jaluzele, de exemplu, un grup de copii în jurul aceluiaşi personaj feminin, surprins în momentul unei suferinţe inexplicabile, întipărită pe faţa schimonosită. Urmează o serie de gesturi de tandreţe, tradiţional legate de imortalizarea acestui eveniment, şi alte câteva compoziţii şi portrete în doi, la fel de obişnuite.

Expoziţia Fotografii de nuntă poate fi citită şi în cheia condiţiei fotografului de nuntă, de eveniment, în general. Personajul anonim, cel care identifică scena de imortalizat şi declanşază arhivarea ei în aparatul de capturat imagini, este personajul principal al acestei expoziţii. Fotograful trăieşte evenimentul între secvenţele care nu trebuie ratate din obligaţie faţă de client şi momentele pline de oportunităţi artistice care i se oferă. Când nu le ratează pe primele, este plătit bine. Când nu le ratează pe celelalte, poate oferi publicului o expoziţie de fotografie artistică inspirată, cum este Fotografii de nuntă de la galeria Pasaj din Râmnicu Vâlcea. Am comentat despre soarta fotografului de eveniment cu Cătălin Anghel. Artistul însuşi duce mai departe această cercetare, fiind implicat în realizarea unui documentar despre fotografii de nunţi din întreaga lume şi despre condiţionările culturale cărora li se supun ei între a fi fotografi de evenimente şi a realiza expoziţii de fotografie artistică cu munca lor.

Cătălin Anghel s-a născut la Timişoara în 8 aprilie 1984 şi este absolvent al Institute of Photography din Dublin, în 2011. Expoziţia deschisă duminică în Râmnicu Vâlcea este a doua lui apariţie publică după expoziţia organizată în urmă cu câteva luni la salina din Turda. Este iniţiator al Asociaţiei Imagine din Timişoara, care va organiza Festivalului de fotografie din toamna anului 2019, în capitala Banatului.

PS: Expoziţia Fotografii de nuntă a prilejuit şi un alt eveniment în viaţa artelor vizuale la Râmnicu Vâlcea: debutul în calitate de curator al lui Ingrid Matei, galerist la galeria Artex a UAP Vâlcea. Salut cu bucurie acest salt profesional şi competenţa acumulată de ea în lunga perioadă de timp în care i-a sprijinit, alături de Gheorghe Dican, pe artiştii plastici locali, naţionali şi internaţionali să expună la Artex şi în alte spaţii din Râmnicu Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...