Localitatea Sviniţa din judeţul Mehedinţi este o adevărată Ţară a Smochinelor, unde arbuştii cresc şi rodesc în gospodăriile oamenilor precum corcoduşii din zona Olteniei. Cei care ajung pentru prima dată la Sviniţa se simt ca pe dealurile însorite ale Greciei. Nu există localnic care să nu ai aibă câţiva smochini din care pregătesc cea mai bună dulceaţă, dar şi cea mai tare ţuică. Sunt însă unii care au dezvoltat o adevărată afacere din cultivarea acestor smochini.
Este un loc mirif, un loc în România care seamănă cu însorita Grecie sau cu Sicilia, un adevărat tărâm al smochinilor: Şviniţa, localitate din Clisura Dunării, unde aceşti pomi cresc şi rodesc precum corcoduşii în zona Olteniei.
Când se termină vara, este sărbătoare la Şviniţa: se dă startul la culesul smochinelor. Fiecare localnic are în gospodărie cel puţin un smochin. Le transformă apoi în dulceaţă, gem sau pălincă, activităţi care necesită multă migală şi timp. Există însă şi producători mai mari. De exemplu Viorel Băiaş care are acum o plantaţie frumoasă care se întinde pe sute de metri pătraţi.
"Eu deţin o plataţie de 300 de pomi. Am început această afacere în urmă cu şase ani. Sunt cel mai mare producător de aici. Toţi localnicii plantează smochini. De la an la an diferă producţia, acum au fost probleme din cauza frigului. Dăm marfa în toată ţară", spune Viorel Baiaş.
Sviniţa este locuită în mare parte de etnici sârbi (peste 90%).
– Este cunoscută atât în România, cât şi în Europa, ca o zonă unde plantaţiile de smochini au făcut istorie. Se spune că smochinul a fost adus în regiune în urmă cu 300 de ani din insula Ada Kaled (acum sub ape, datorită construirii barajului de la Porţile de Fier).
Turiştii au venit şi anul acesta din toate colţurile ţării ca să cumpere delicatesele din smochine. Preţul unui borcan de gem porneşte de la 20 lei şi poate ajunge până la 50 de lei, în funcţie de reţetă, iar preţul unui litru de ţuică este de aproape 50 de lei.
„Dintr-un smochin, (un locuitor) poate să scoată chiar şi 10 milioane vânzând dulceaţă de smochine”, spune primarul comunei Şviniţa, Nicolae Curici. Acesta mai spune: „Am înregistrat marca Dulceaţă de smochine de Şviniţa la OSIM anul acesta, urmând ca anul viitor să finalizăm şi ţuica de smochine de Şviniţa”, adăugă edilul.
În localitatea mehedinţeană cresc peste 5000 de smochini. Clima de aici, cu veri secetoase şi ierni blânde, este perfectă pentru aceşti pomi, mari iubitori de soare şi căldură.