Administraţie

Reprezentanţii Comisiei Europene, în vizită la Craiova

Astăzi, la sediul Consiliului Judeţean Dolj, oficialii au primit vizita unei delegaţii formate din reprezentanţi ai Comisiei Europene, alături de care s-au aflat exponenţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului Fondurilor Europene, echipa fiind condusă de către domnul Carsten Rasmussen, şeful Unităţii pentru România din cadrul Direcţiei Generale Politică Regională şi Urbană (DG Regio) a CE.

Înalţii noştri oaspeţi au sosit la Craiova în special pentru a cunoaşte mai bine modul în care sunt implementate fondurile structurale, care este progresul înregistrat şi care sunt perspectivele pentru restul exerciţiului financiar 2014 - 2020. "După cum ne-au transmis în cadrul întâlnirii, principiul general sub care a fost aşezată această vizită a fost acela de a învăţa din lecţiile acestei perioade, pentru a asigura programe mai eficiente în următoarea.

Un segment important al deplasării reprezentanţilor CE şi ai ministerelor de specialitate s-a concentrat asupra analizării unor aspecte punctuale din domeniul sanitar, însă, în egală măsură, delegaţia şi-a dorit să discute pe larg cu noi, cu conducătorii din administraţia publică locală, pentru a afla care este viziunea noastră pentru următorii 7 ani. Echipa de la Bruxelles ne-a transmis asigurări privind deplina receptivitate şi deschidere pentru colaborare cu autorităţile locale, în vederea elaborării unor programe care răspund mai bine necesităţilor şi aşteptărilor pe care le au comunităţile, lăsându-se administraţiilor o plajă mai mare de opţiuni la dispoziţie. Concluzia exprimată a fost că este necesar ca, în viitor, să existe reguli mai puţine, dar mai eficiente în accesarea finanţării, astfel încât implementarea proiectelor să fie mai rapidă.
La rândul meu, le-am vorbit înalţilor noştri oaspeţi despre rolul crucial pe care fondurile nerambursabile l-au jucat în dezvoltarea judeţului şi a întregii regiuni Oltenia, subliniind faptul că, aşa cum relevă calculele noastre, cei 12 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană au însemnat o accelerare cu peste 3 decenii în evoluţia, în modernizarea Doljului. De altfel, nu cred că poate fi ceva mai convingător decât ceea ce s-a întâmplat chiar zilele acestea, într-un interval de o săptămână. Mai întâi, am semnat, alături de Primăria Municipiului Craiova, contractul de finanţare din fonduri europene pentru un demers major, de 446 de milioane de euro, care vizează înfiinţarea sau extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare în 22 de localităţi. Am actualizat apoi proiectul pentru modernizarea drumului judeţean 552 Craiova – Cetate, o investiţie în valoare de peste 49 de milioane de euro, care se realizează, de asemenea, cu finanţare europeană. Şi, în fine, chiar luni am trăit momentul în care am cules pentru prima dată roadele unei strategii macro-regionale a UE, la definirea căreia am contribuit în mod semnificativ, Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, prin semnarea contractelor de finanţare pentru modernizarea drumului judeţean 561A, care porneşte din Giurgiţa, trece prin Băileşti şi ajunge până la limita judeţului Mehedinţi, un proiect care înseamnă alte peste 47 de milioane de euro obţinute.
Am vorbit şi despre modul în care am creat, în timp, relaţii de bună colaborare cu autorităţile din Bulgaria, din regiunile învecinate, Vidin, Vratsa şi Montana, iar astfel am reuşit să accesăm împreună fonduri europene prin intermediul programelor de cooperare transfrontalieră.

Am evidenţiat, în discuţia cu înalţii oficiali, şi puternica susţinere guvernamentală pentru evoluţia economico-socială a Doljului, în special prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, care doar în etapa aflată în desfăşurare a adus în judeţul nostru aproape 180 de milioane de euro", a declarat Ion Prioteasa, preşedintel CJ Dolj.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...