Zilele acestea, o delegaţie din partea Primăriei Drobera Turnu Severin a fost prezentă la un seminar organizat în Maribor, Slovenia, unde s-a discutat despre sistemele inteligente de gestionare a deşeurilor practicate de mai multe oraşe şi regiuni din Europa.
Informaţiile din cadrul seminarului pot fi utilizate pentru a optimiza colectarea deşeurilor, pentru a îmbunătăţi analiza şi elaborarea de politici în domeniul deşeurilor şi a oferi feedback cetăţenilor pentru a-şi orienta comportamentul în direcţia dorită. Deja astăzi, oraşele şi regiunile din Europa fac acest lucru, dar pot realiza şi mai mult prin colaborare. Acesta este rezultatul primului seminar al proiectului WINPOL, unde experţii europeni au făcut schimb de bune practici şi au identificat primele oportunităţi de colaborare.
Pe 14 mai 2019 a avut loc prima sesiune de seminarii privind inovarea în domeniul deşeurilor a debutat în cadrul proiectului WINPOL finanţat de UE. Acest eveniment a fost găzduit de compania Snaga, societatea publică de gestionare a deşeurilor din oraşul Maribor, şi s-a axat pe colectarea şi utilizarea informaţiilor pentru optimizarea gestionării deşeurilor. A reunit parteneri de proiect şi părţile interesate locale pentru a face schimb de bune practici relevante existente pe teritoriile lor. Experienţe suplimentare au fost aduse de experţi externi invitaţi de ACR+, partenerul consultativ al proiectului.
Mai mult de 10 practici, interesante şi inspirate atât pentru partenerii de proiect, cât şi pentru experţii externi, au fost prezentate în timpul seminarului, care face parte din faza "Învăţare interregională" a proiectului. Această etapă este destinată partenerilor WINPOL în vederea schimbului, identificării bunelor practici şi elaborării planurilor de acţiune privind transferul de experienţe relevante pe teritoriile lor. Astfel, întâlnirea a inclus şi două vizite la instalaţiile din Snaga: staţia de sortare automată pentru deşeuri menajere şi unul dintre cele trei centre de colectare situate în oraşul Maribor. Seminarul are deja rezultate de succes, deoarece partenerul de proiect orasul Anvers, Belgia şi doi dintre experţii invitaţi de ACR+ : LIPOR - gestionarea publică a deşeurilor din regiunea Porto în Portugalia şi oraşul Amsterdam din Olanda - au identificat posibilităţi de colaborare şi vor continua schimburile bilaterale.
În următoarele luni, partenerii vor continua să identifice bunele practici în pregătirea celui de-al doilea seminar tematic axat pe modele inovatoare de colectare, prevenire şi reciclare, care urmează să aibă loc la sfârşitul toamnei 2019 şi va fi găzduit de oraşul Anvers. Între timp, actorii locali din teritoriile partenerilor se pot implica în proiectul WINPOL printr-o serie de evenimente organizate de parteneri.
Maribor, economie circulară în acţiune.
Întâlnirea proiectului WINPOL nu a fost singurul eveniment legat de economia circulară care se întâmplă în Maribor în această săptămână. În zilele de 16 şi 17 mai 2019, Maribor găzduieşte cea de-a 4-a ediţie a conferinţei Circular Change. Ambiţia acestei ediţii este trecerea la "mai puţină vorbă, mai multă acţiune", care traduce numeroasele rapoarte, date, orientări şi alte documente existente în economia circulară în acţiuni concrete, colaborare radicală şi povesti de succes scalabile.
Rolul Municipiului Drobeta Turnu Severin în cadrul parteneriatului
Primăria Drobeta Turnu Severin va oferi experienţa acumulată în managementul deşeurilor la nivel urban, fiind specializată în experienţe de reciclare. Municipiul Drobeta Turnu Severin este foarte activ la nivel local in ceea ce priveste colectarea şi încurajarea cetăţenilor săi să participe activ la activităţile de gestionare a deşeurilor. Municipalitatea se aşteaptă să obţină cunoştinţe suplimentare despre echipamentele inteligente şi politicile derivate prin aceasta prin intermediul proiectului
Proiectul WINPOL - Sisteme şi politici inteligente pentru gestionarea deşeurilor - are drept scop promovarea şi utilizarea echipamentului inteligent şi a planificării derivate din acesta prin intermediul unor politici îmbunătăţite de gestionare a deşeurilor, contribuind astfel la minimizarea deşeurilor în oraşele şi regiunile europene.