Staţiunea de cercetare agricolă de la Şimnic, din judeţul Dolj, deţine sute de vaci dintr-o rasă olandeză cunoscută pentru eficienţa ei. Fiecare dă până la 60 de litri de lapte pe zi, care este apoi prelucrat şi vândut.
Înca din anii ’70, Staţiunea de Cercetare Simnic a cumpărat vaci din rasa Holstein-Friza, primele exemplare fiind aduse din Danemarca. Acum, după multă muncă, mai ales în domeniul geneticii, specialiştii de la Şimnic au ajuns la un efectiv total de 300 capete din rasa Holstein-Friza.
Staţiunea de Cercetare Şimnic din judeţul Dolj a ajuns să se autofinaţează din anul 2003. "Cu ajutorul acestor vaci am reuşit să obţinem cea mai mare producţie de lapte pe cap de vacă furajată conform al unui clasament al Agenţiei Naţionale Reproducţie şi ameliorare a agriculturii. Banii pe care îi obţinem din vânzarea produselor sunt folosiţi strict pentru cercetare. La Staţiunea de la Şimnic sunt soiuri de grâu sau de porumb adaptate la zona noastră. Se adaptează la noi şi este rezistent la secetă. Din păcate pentru cercetare noi nu am mai primit finanţare aşa cum ne - am dori iar atunci a trebuit să ne descurcăm cum putem'', a spus Constantin Găvan, director staţiunea Şimnic Dolj.
Acesta spune că ţine foarte mult la aceste animale. Cu toată producţia aceasta mare de lapte, ea necesită şi furaje înalt energetice şi proteice ci care sunt hrănite văcuţele.
Pentru a oferi o productie mare de lapte, animalele au nevoie si de o hrană de calitate.
Vacile mănâncă aproximativ 70 de kilograme de porumb masa verde, între 10-15 kg furaj concentrat, amestecuri pe care le produc cei la de staţiune.
Cu toate acestea, Statiunea de cercetare agricolă de la Simnic are capacitatea sa se autofinanţeze. Are un centru de procesare a laptelui în cadrul căruia fac brânză, smântână şi lapte la pungă.
Vacile din rasa Holstein-Friza pot ajunge la o greutate medie de circa 680-700 kilograme.