Sub Lupă

Bătaie de joc!

Palatul Pleşa transformat în adăpost pentru capre!

Palatul Pleşa din satul Obârşia de Câmp, din judeţul Mehedinţi, este un monumente de arhitectură unic în mediul rural în România. Construit la finalul secolului al XIX-lea în stil neoclasic de boierul Gheorghe Pleşa, stabilit în Franţa, palatul este, astăzi, lăsat în paragină. Mai mult decât atât a ajuns să fie adăpost pentru capre.

Astăzi, Palatul Pleşa are acoperiş deteriorat, ferestre lipsă, scări de lemn putrede, pereţi decojiţi şi podele sparte. Singurele elemente decorative care mai amintesc de somptuozitatea construcţiei iniţiale sunt suprafeţele importante din picturile murale care împodobeau pereţii şi tavanele. În ciuda sorţii sale vitrege, edificiul nu prezintă semne vizibile de deterioare structurală, starea de conservare generală fiind relativ bună.

"Anul trecut ne bucuram că acest palat (monument de interes naţional Cod LMI: MH-II-m-A-10367) a fost preluat de către Consiliul Judeţean Mehedinţi şi va fi salvat.
Se pare că pâmântul din jurul palatului a fost scos la la vânzare (nu se ştie când) iar noul proprietar a transformat locul în stână de capre. Se pare că aceste capre au distrus interiorul. Suntem un neam de barbari! ", spune Dragoş Andreescu, fondator Monumentalist, asociaţie ce se ocupă de documnetarea conacelor din Oltenia. Comentariile la postarea acestuia sunt destul de critice la adresa autorităţilor:

„Urât..dureros..lipsa de respect pentru trecut, frumos, istorie..pentru viitor..de fapt pentru tot...cam la asta se reduce, din păcate, o parte din generaţia noastră..parveniţi fără cultură, şcoală, educaţie dar cu bani, care îşi permit să cumpere orice şi apoi să distrugă..pentru că atâta pot”.

“Am sesizat Ministerul Culturii cu privire la situaţie, prin adresa Nr 278 cu număr de azi. Am primit, tot azi confirmarea primirii şi redirecţionarea petiţiei către Direcţia Judeţeană de Cultură Mehedinţi. De asemenea, am mai sesizat şi fundaţia Propatrimonio şi CJ MH dar nu am primit nimic de la ei, deocamdată. Nu am mai avut alte idei”.

Construcţia palatului este învelită într-o aură de mister şi legende locale. Se spune că tatăl boierului Gheorghe Pleşa, cojocar al satului pe timpul Imperiului Otoman, îl găzduia pe reprezentantul turc care venea să strângă birurile din zonă. Văzând sacii de galbeni strălucitori ai turcului, tatăl viitorului boier i-ar fi pus gând rău pentru a-i lua banii. Într-o noapte, când acesta a apucat drumul Istanbului, cojocarul l-ar fi urmărit, omorât şi i-ar fi furat sacii plini cu galbeni. La puţin timp după aceea, cojocarul ar fi cumpărat peste 500 hectare de pământ în Obârşia de Câmp (Mehedinţi) şi în Cetate (Dolj).

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...