Programul de subvenţie pentru fermierii care cultivă usturoi este un eşec în judeţul Olt. Dacă Oltul se află şi anul acesta pe locul 1 la programul Tomata, unde peste 5200 de fermieri au depus pentru ajutorul de 3.000 de euro pentru usturoi unde ar primi 1.000 de euro la hectarul cultivat nu a depus decât un singur fermier.
Directorul adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DAJ) Olt, Ion Anuţa, a precizat că fermierii olteni au termen până pe 15 mai să se înscrie. Specialiştii DAJ Olt vor merge în localităţile cunoscute pentru tradiţia în cultivarea usturoiului şi le vor vorbi fermierilor despre avantajele şi condiţiile Programului.
„Programul nu merge foarte bine în judeţ, nu sunt cereri. Fermierii au termen până pe 15 mai. După ce încheiem Programul Tomata, o să reluăm discuţiile cu fermierii care cultivă usturoi. O să mergem în zona Fălcoiu, Ghimpeţeni şi Sârbii Măgura, unde sunt fermieri cu experienţă în cultivarea usturoiului şi o să le vorbim despre avantajele Programului”, a spus Anuţa.
Autorităţile locale au stat de vorbă cu oamenii şi le-au explicat despre acest program pe care îl consideră chiar ele un eşec.
"Cu usturoiul nu. Chiar nu au văzut niciun avantaj la programul cu usturoiul, suma este foarte mică şi nu sunt încântaţi adică să lucrezi un hectar de usturoi e o muncă foarte costisitoare şi grea", a declarat, Mihail Anghel-viceprimar Ghimpeţeni.
Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi se desfăşoară pe o perioadă de trei ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro la hectarul cultivat cu usturoi şi se calculează proporţional cu suprafaţa de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 3000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro şi se aprobă anual.