Special

3.000 de olteni se bat pentru subvenţia de 3.000 de euro

3.000 de legumicultori olteni s-au înscris în Programul Tomata. Numărul lor s-ar putea dubla într-o săptămână. Fermierii spun că banii câştigaţi în acest proiect i-ar putea ajuta să cumpere pentru anul viitor lemne şi cărbune pentru încălzirea solariilor. Directorul DAJ Olt, Ion Anuţa, estimează că, în acest an, numărul fermierilor olteni care vor accesa Programul Tomata va ajunge la 5.000.

Este forfotă mare în primăriille din Olt, dar şi la Direcţia Agricolă, în aceste zile, când producătorii au depus dosarul pentru a obţine cei 3.000 de euro, în programul Tomata. Pentru că perioada înscrierilor se va încheia pe 20 martie, angajaţii DAJ Olt vor lucra sâmbătă, conform programului normal, de la 8.00 la 16.00. Totodată, pentru o mai rapidă şi eficientă preluare a dosarelor de la fermieri, DAJ Olt a format opt echipe a câte doi angajaţi care se vor deplasa în teren pentru a prelua dosarele de înscriere depuse de fermieri la primării. Producătorii îşi fac deja planuri. Preţul roşiilor în extrasezon va fi de 15 lei pentru un kilogram.

„Am primit mii de cereri în prima săptămână. Fermierii au termen până pe 20 martie să se înscrie. În mod normal, ei vin la sediu, dar noi îi ajutăm, mergem la primării, îi ajutăm să completeze şi ridicăm dosarele. Fermierii sunt mulţumiţi că am făcut pasul către ei, pentru că, în economia timpului, ei câştigă. O zi pe care o pierdeau la Direcţia Agricolă să se înscrie, înseamnă o zi de muncă în solar. Sâmbătă am avut program, am lucrat şi am primit cereri, o să vedem dacă este nevoie să lucrăm şi la sfârşitul acestei săptămâni”, a spus Ion Anuţa.

În patria roşiilor la Izbiceni s-au înscris cei mai mulţi fermieri pentru acest program. Cele mai multe, peste 1000, vin din localitatea Izbiceni, recunoscută pentru numărul mare de producători de tomate. Daniela Chelu este una dintre cei producătorii din Izbiceni care an de an depune dosar pentru cei 3.000 de euro.

"În fecare an, da. La ce vă ajută banii? Păi îi investim în tronsoane, centrale, lemne, cărbuni. Ne folosesc vă daţi seama, că şi noi plătim oameni. Avem mai multe solarii şi ne sunt de mare ajutor. În toţi anii am depus de când a început programul am depus", spune femeia.

Un alt producător spune: "Îi investim tot în tomate, în în îngrăşăminte, în seminţe, este un ajutor foarte bun". Autorităţiile locale spun că la primăria din Izbiceni, în aceste zile, s-au înscris peste 1000 de producători, fiind dublu faţă de anul trecut pentru doar câteva zile de la înscriere. Viceprimarul spune că până la final vor fi peste 1000 de cereri.

"Pentru început, da. Sunt mult mai multe cereri decât în anii precedenţi, de luni de când a început programul tomata 2019 este un program foarte aglomerat, lucrăm 7 persoane în primărie", spune Florin Lazăr, viceprimarul din Izbiceni.

Aproape 4.000 de fermieri din judeţul Olt au cultivat anul trecut tomate în spaţii protejate şi au beneficiat de ajutorul de minimis, atrăgând peste 11 milioane de euro prin programul "Tomata".

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...