Actualitate

18 şefi de secţie din Olt s-au ales cu dosare penale pentru fraudarea alegerilor

Scandalul referendumului, reînviat înaintea alegerilor parlamentare

24 de dosare penale au fost înaintate instanţei de judecată pentru tot atâtea persoane din judeţul Olt acuzate de procurorii Parchetului de lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de fraudarea alegerilor la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. 18 dintre învinuiţi sunt şefi de secţie de votare, procurorii ICCJ acuzându-i pe aceştia de falsificarea unor semnături pe listele permanente sau suplimentare, în dreptul unor persoane care fie erau plecate din ţară, localitate, fie nu s-au prezentat la vot sau erau chiar decedate. Cei 24 se alătură unui alt lot de trei preşedinţi de secţii din Mehedinţi acuzaţi de aceeaşi infracţiune.

Voturi la „normă”

Piatra Olt, Scorniceşti, Chiţeasca, Coloneşti, Bălăneşti se numără printre localităţile unde anchetatorii au descoperit voturi introduse în urnă de către preşedinţii de secţie, inclusiv pentru morţii din zonă. Niciunul dintre şefii de secţii puşi sub acuzare de către procurori nu a coborât „ştacheta” sub 10 voturi false, în timp ce maximul l-a reprezentat cifra de 44 de voturi introduse pe furiş în urnă. „De exemplu, la cele 18 secţii de votare ai căror preşedinţi sunt învinuiţii din prezenta cauză, au fost identificate între 10 şi 44 de situaţii de voturi fraudate (per secţie), acestea constând, de regulă, în falsificarea unor semnături pe listele permanente sau suplimentare, în dreptul unor persoane care fie erau plecate din ţară, localitate, fie nu s-au prezentat la vot sau erau chiar decedate”, au comunicat procurorii ICCJ. 270 de voturi au fost înregistrate ca fiind acte materiale puse în sarcina celor 18 învinuiţi, alte câteva sute de buletine fiind în continuare sub semnul întrebării. În sarcina celorlalţi şase învinuiţi a fost reţinut faptul că fie conduceau alte persoane la mai multe secţii de votare cu scopul ca acestea să voteze de mai multe ori, fie au votat ele însele de mai multe ori.

Maşinărie de vot în tot judeţul

Campania anti-Băsescu desfăşurată în Olt a dat rezultate cel puţin în declanşarea unui val de „înmulţire” a voturilor introduse în urnă de către cei care supervizau procesul de desfăşurare a referendumului. Ancheta procurorilor ICCJ a adus şi un nou record naţional pentru olteni, cifra de 24 de persoane trimise în judecată sub acuzaţia de tentativă de fraudare a alegerilor fiind cea mai mare „recoltată” de anchetatori de pe raza aceluiaşi judeţ. Florentin Silviu Tatomir, preşedintele unei secţii de votare din Piatra Olt, Liviu Davidescu, preşedintele unei secţii de votare din Scorniceşti, Emilian Păun, preşedintele altei secţii de votare din Piatra Olt, Sica Mihai, Valeria Radu, preşedintele unei secţii de votare din Scorniceşti, Sat Rusciori, Dragoş Ionuţ Marinescu, preşedintele altei secţii de votare din Scorniceşti, Florea Olaru, preşedintele unei secţii de votare din localitatea Chiţeasca, Ovidiu Marian Gheorghe, preşedintele altei secţii de votare din Scorniceşti, Elena Tudose, preşedintele unei secţii de votare din Satul Leoteşti, Dumitru Radu, Ani Şişu, Verginica Cumpănaşu, George Cristian Iordache, preşedintele unei secţii de votare din satul Bobiceşti, Ionela Andreea Stanca, Verginica Stanca, Dumitru Ghiţă, Liviu Porumbelu, Georgeta Stîrlea, Elena Mitran preşedintele unei secţii de votare din localitatea Coloneşti, Florina Iova preşedintele unei secţii de votare din localitatea Bălăneşti, Maria Sima, preşedintele unei secţii de votare din localitatea Dejeşti, Maria Pielaru, preşedintele unei secţii de votare din comuna Coloneşti, sat Gueşti, Maria Popescu şi Florin Diaconescu reprezintă lotul cel mai mare de persoane reţinute de pe raza aceluiaşi judeţ sub acuzaţia de tentativă de fraudare a alegerilor. Potrivit anchetatorilor, în 29 iulie 2012, învinuiţii au utilizat mai multe procedee pentru introducerea în urne a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători. Cele mai des întâlnite au fost falsificarea unor menţiuni, fie pe listele permanente, fie pe cele suplimentare, ceea ce a condus la situaţii de vot multiplu.

Mehedinţi, doar trei reprezentanţi în lotul fraudei

La sfârşitul lunii august, alţi trei şefi de secţie de votare din Mehedinţi erau puşi sub acuzare de către procurori sub aceeaşi învinuire. Dumitru Mirea, în calitate de preşedinte la secţia de votare din Gârla Mare, în data de 29 iulie 2012 şi în perioada anterioară acestei date, a dispus întocmirea unei liste suplimentare de alegători conţinând menţiuni false, în sensul că mai multe persoane au fost înscrise de mai multe ori în lista electorală suplimentară, şi a folosit această listă în vederea introducerii în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători. Liviu Cătălin Bondoc, în calitate de preşedinte la secţia de votare din Drobeta Turnu Severin, a semnat lista suplimentară de alegători conţinând menţiuni false şi a folosit această listă în vederea introducerii în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători. Astfel, din probe a rezultat că, lista suplimentară de alegători de la această secţie de votare conţine un număr foarte mare de votanţi din trei comune, unde persoanele au fost înscrise în lista electorală suplimentară în aceeaşi ordine în care figurează şi în listele electorale permanente din localităţile de domiciliu. Gheorghiţă Burcu, în calitate de preşedinte la secţia de votare din Orşova, a întocmit în fals pagina 11 a listei electorale suplimentare de alegători, prin copierea tuturor datelor de identificare ale tuturor persoanelor înscrise în pagina 3 a aceleiaşi liste cu schimbarea ordinii şi semnarea în fals a persoanelor, urmată de anularea unui număr de 15 buletine de vot corespunzător persoanelor menţionate în pagina 11, prin ştampilarea acestor buletine de vot de două ori la ambele rubrici de votare, validând astfel prezenţa celor 15 persoane, activitate ce a avut loc după încheierea procesului de votare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...