Asociaţia OvidiuRo continuă parteneriatul cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt pentru creşterea calităţii educaţiei preşcolare în mediile defavorizate prin implementarea, la nivel judeţean, a programului pilot de lectură în grădiniţe „Fiecare copil merită o poveste". 1250 de copii din mediul rural din judeţ vor primi, în perioada următoare, Prima Carte, iar în 5 grădiniţe din cele mai defavorizate comunităţi din Olt vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici – acasă şi la grădiniţă.
„Fiecare copil merită o poveste" este un program reglementat la începutul acestui an printr-un protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, reprezentând o premisă a asumării unui set de acţiuni comune, care să faciliteze dezvoltarea de politici publice eficiente în domeniul creşterii accesului la educaţie timpurie de calitate al copiilor din familii defavorizate.
Programul este lansat astăzi la Olt, iar timp de 2 zile vor avea loc mai multe sesiuni de informare: (1) o sesiune de training pentru profesorii din învăţământul preşcolar - metodişti şi responsabili de cercuri pedagogice care, pe bază de voluntariat, vor deveni ei înşişi formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului, pentru toţi cei aproximativ 600 de profesori de învăţământ preşcolar din judeţ; (2) o întâlnire cu directorii unităţilor şcolare care au în subordine învăţământul preşcolar din judeţul Olt, pe tema importanţei facilitării accesului la cărţi potrivite vârstei şi la lectură pentru copiii ce provin din medii defavorizate; (3) o sesiune de formare cu profesorii de învăţământ preşcolar din mediul rural care vor beneficia de centrele de bibliotecă pentru sala de grupă, puse la dispoziţie de OvidiuRo; (4) o întâlnire dedicată profesorilor debutanţi şi o alta la care vor participa bibliotecarii din judeţ.
Până la finalul anului 2018, programul a ajuns în 12 judeţe, cu un total aproximativ de 20.000 de preşcolari care au primit o carte pentru acasă şi peste 100 de grădiniţe care au primit un centru de lectură – GrădiBiblioteca.
„După mulţi ani de intervenţii la firul ierbii, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educaţie preşcolară de calitate pentru toţi copiii, în special în mediul rural. Practic, profesorii participanţi la întâlnirile din cadrul programului vor duce resursele şi vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învăţământ preşcolar din tot judeţul. Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor judeţeni şi despre care credem că va avea un impact real la nivel naţional. Având şi susţinerea Ministerului Educaţiei, printr-un parteneriat dedicat programului, intenţionăm să îl transformăm în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădiniţe.” declară Maria Gheorghiu, Cofondator Asociaţia OvidiuRo.
La nivel naţional, în 2019, prin programul pilot „Fiecare copil merită o poveste" OvidiuRo va implementa un mix de intervenţii constând în (1) 400 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preşcolare (2) formarea unui număr de 20.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale şi a premiselor citirii şi scrierii folosind cărţi ilustrate, inclusiv un kit de literaţie pentru fiecare profesor şi (3) distribuirea a 80.000 de cărţi ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul „Prima mea Carte".
Scurt istoric al intervenţiilor în Olt:
Intervenţiile OvidiuRo pentru creşterea calităţii educaţiei preşcolare în judeţul Olt au început în anul 2008 cu organizarea de Ateliere de Vară Şotron, în diverse localităţi din judeţ.
Am continuat în 2016, când programul Fiecare Copil în Grădiniţă a fost transformat în program naţional prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familii defavorizate, moment în care am susţinut, în colaborare cu instituţiile judeţene o sesiune de informare pentru directorii de şcoală, primarii şi asistenţii sociali din judeţ, cu scopul diseminării procedurilor de implementare.
A urmat Caravana Poftă de Carte 2017, caravană de lectură în zone rurale defavorizate. În 2018, în total, 9 grădiniţe defavorizate au fost echipate cu GrădiBiblioteci sau cu centre de lectură şi ştiinţe Poveşti sub Lupă.