Reportaj

Cel mai bun vin de mure se produce în Gorj!

Are doar 23 de ani şi a pus o afacere de succes pe picioare

Are doar 23 de ani şi are o a afacere de succes. Ionel produce vinul de mure, căutat peste hotare a început să fie un produs cerut şi la noi în ţară. Împreuna cu părinţii săi, avocaţi de profesie, Ionel Burtea a dezvoltat un produs ce nu are adaos de sulfiţi şi sulfaţi şi pe care îl prepară cu drag, după metode tradiţionale şi fermentaţie artizanală.

Familia din localitatea gorjeană Ţicleni produce un vin unic în România, din mure. Soţii Burtea deţin o plantaţie de mure şi zmeură, care se întinde pe cinci hectare. Sufletul afacerii este Ionel Burtea, în vârstă de 21 de ani, student la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti.

Ideea afacerii a prins contur în anul 2015, când a fost plantată cu mur şi zmeură o suprafaţă de un hectar, care acum a ajuns la maturitate. Decizia de a cultiva aceste plante a fost luată de toată familia, după ce s-a constatat că cea mai mare parte din fructele de pădure de pe piaţa din România sunt aduse din import.

Afacerea a început să dea roade chiar după primul an, când producţia a ajuns la două tone. Murele şi zmeura au ajuns să fie vândute într-un într-un hypermarket din Gorj. În acest an, familia Burtea îşi propune ca roadele să depăşească graniţele judeţului.

“Abund Berry a luat naştere în urma cu patru ani, în judeţul Gorj. Am pus la bază să am mult curaj, viziune sş, cel mai important aspect, toată pasiunea pentru cultivarea fructelor de pădure. Misiunea noastră este de a crea o schimbare în societatea romanească prin însăşi activitatea pe care o derulam şi valorile care ne caracterizează: integritatea, seriozitatea şi sinceritatea. Ambiţia noastră este de a fi prezenţi în piaţa autohtonă pentru a suplini lipsa fructelor de pădure româneşti din centrele comerciale şi nu oricum, ci prin excelenţa produselor create de noi. În urmăorii ani, plantaţia de la Ticleni se va extinde şi va ăazdui evenimente private, degustări de vin din mure, dulceaţă sau fructe proaspete, culese pe loc”, spune producătorul. Acesta spune cum a început totul.

„Am cultivat un hectar cultivat cu mur şi zmeură care au fost procurate de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni. Încercăm să lucrăm fără vreun tratament pentru că se pot adapta condiţiilor vitrege. Investiţia a ajuns pentru un hectar la aproximativ 20.000 de euro. Am observat că există o nişă pe partea de fructe de pădure, pentru că piaţa este slab dezvoltată în România, care importă 70-80% din fructele de pădure. Am dorit să mergem pe partea de mur şi zmeură pentru că sunt plantaţii foarte mici în România. Toată familia a hotărât să mergem pe partea de mur şi zmeură”, spune Ionel Burtea. Toate câştigurile au fost reinvestite.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...