Joi, începând cu ora 1600, organizaţii afiliate la Federaţia PUBLISIND, au pichetat Prefectura Dolj împreună cu alte organizaţii sindicale, pentru promovarea drepturilor şi intereselor sociale, economice şi profesionale ale membrilor noştri de sindicat.
Revendicările comune vizează, în esenţă:
- măsurile adoptate de Guvern cu privire la salarizarea personalului din familia ocupaţională ,,apărare, ordine publică şi securitate naţională”;
- îngheţarea unor sporuri salariale la nivelul lunii decembrie 2018;
- neacordarea, de 9 ani, a sumelor compensatorii/ajutoarelor prevăzute de lege la trecerea în rezervă, dar şi modificările aduse regimului pensiilor militare de stat după apariţia Legii nr. 223/2015 (toate acestea fiind prevăzute sau reconfirmate prin OUG nr. 114/28.12.2018);
- plata primei de vacanţă la nivelul salariului minim în curs;
- deblocarea posturilor vacante, lipsa de personal nu numai că duce la acumularea de sute de mii de ore suplimentare dar vulnerabiliează atât fizic cât şi profesional personalul.
O altă nemulţumire o reprezintă propunerea de eliminare a pensiilor de serviciu pentru militari şi poliţişti. Sistemul pensiilor militare de stat este reglementat de Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat. Modul în care această lege reglementează sistemul pensiilor militare de stat, reflectă recunoaşterea şi recompensa acordată de statul român cadrelor militare, la sfârşit de carieră, pentru activitatea desfăşurată sub drapel, o activitate specială, pusă în slujba poporului român, destinată apărării suveranităţii şi independenţei statului român şi mai nou a securităţii europene şi euro-atlantice, o activitate plină de riscuri grave şi responsabilităţi însemnate, grevată de o serie întregă de privaţiuni specifice serviciului militar. Sistemul pensiilor militare de stat face parte din sistemele ocupaţionale de pensii guvernate de directivele Comunităţii Europene, respectiv de Directiva 86/378/EEC, amendată prin Directiva 97/96/EC adoptată în considerarea jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie.
“Solicitam DOTAREA modernă a lucrătorilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Rolul coercitiv al statutului nu înseamnă să pui în incapacitate de acţiune lucrătorul, dimpotrivă. Nu vorbim aici de faptul că dotarea majorităţii instituţiilor cu rol coercitiv ale statutului este penibilă, majoritatea având în dotare Logan, în condiţiile în care BMW-ul a devenit maşină ieşită din uz pentru majoritatea interlopilor. Cum nu vorbim şi de faptul că, încă există instituţii ale statului din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională ce încă au în dotare banalul şi perimatul Carpaţi. Carpaţi versus AK47 infractorului.
Penitenciarul este o instituţie utilă social pentru că fără el nu poate fi concepută Justiţia actuală. În timpuri de criză, cetăţenii solicită o înăsprire a pedepselor. Pentru politicieni, însă, penitenciarul este o dilemă permanentă şi nu întotdeauna din cauza aleghătorilor, cât din cauza problemelor penale pe care le au ei sau apropiaţii. Ca urmare, politicienii oscilează între un discurs sever, dar fără măsuri vizibile, şi un discurs tolerant, urmat de îmbunătăţiri ale vieţii deţinuţilor, care-i surprind şi pe ei. Nimeni nu mai înţelege nimic, iar cei avantajaţi sunt delincvenţii.
Am protestat împotriva modificărilor legislative din ultimii ani, modificări ce lipsesc toate instituţiile statutului de prerogativele legale – protecţia de infractori a cetăţeanului corect şi cinstit, modificări ce natură a micşora, până la eliminare, autoritatea publică a lucrătorilor din din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională!”, susţin sindicaliştii.