Actualitate

Vor să înfiinţeze un muzeu în localitatea natală a lui Nicolae Ceauşescu

Muzeul Judeţean Olt a lansat o provocare inedită celor locuitorilor din judeţ care mai  păstrează diverse obiecte din perioada comunistă. Să le doneze muzeului, urmând ca peste câteva luni aici să fie organizată o expoziţie inedită, urmând să înfiinţeze un  muzeu al comunismului în localitatea Scorniceşti, în care s-a născut Nicolae Ceauşescu. Apelul conducerii muzeului a fost imediat recepţionat de oamenii care au donat până acum sute de obiecte, de la celebrele televizoare pe lămpi, tablouri cu fostul dicactor până la cravata de pionier.Tiberiu Spirescu, medic stomatolog din Slatina este unul din zecii de slătineni care au călcat în aceste zile pragul Muzeului din Slatina, atunci când au aflat că cei din conducere îşi doresc tot mai multe lucruri care ne duc cu gândul la epoca comunistă. Azi a venit cu o maşină plină cu radiouri, televizoare pe lămpi, decoraţiuni şi un ceas. "Mi-am amintit că acasă am, stând la casă am avut loc şi am zis ia stai că avem şi noi ceva pe aici şi m-am dus am căutat şi am găsit, am găsit ceva chiar foarte bun pentru o asemenea expoziţie", spune donatorul. 

Un televizor, o vioară, un radio pick-up, două perechi de schiuri, o undiţă, cărţi, mileuri, jucării, tablouri, unul dintre ele chiar şi cu dictatorul Nicolae Ceauşescu, şi multe alte lucruri din vremea comunistă deja au fost donate muzeului, însă în continuare oltenii sunt aşteptaţi să facă donaţii.


„Nimeni nu poate scoate perioada comunistă din istoria noastră recentă. Vă invităm aşadar să retrăim pas cu pas epoca în care părinţii noştrii au trebuit să ne crească muncind în trei schimburi, iar noi generaţia copiilor «decreţei» sau a celor cu «cheia la gât» să ne găsim «pasiuni» precum cititul, muzica, şahul, colecţionarea de timbre poştale, surprize din pachetele de gumă de mestecat, cartoane din cutiile de chibrituri, capace de sticle, practicarea unor sporturi, participarea la construirea de navomodele şi rachetomodele, confecţionarea ierbarelor, insectarelor şi a caietelor tip oracol...”, spune Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt.


Conducerea Muzeului Judeţean Olt recunoaşte că nu se aştepta ca oamenii să devină aşa de receptivi şi se bucură de număru mare de obiecte pe care deja locuitorii le-au donat.

"Ideea ne-a venit mai de mult, însă a venit momentul să o punem în plan pentur că mâine poimnâine implines 50 de ani şi copii mei mă întreabă cum am trăit când eram în liceu sau elev şi când le spun de multe ori nu le vină să creadă. Au impresia că sunt poveşti", spune, Laurenţiu Guţică, directorul  

Muzeului Judeţean OltExpoziţia va fi organizată cel mai probabil în vară, după care toate obiectele vor ajunge în muzeul care va fi înfiinţat în oraşul Scorniceşti, localitatea natală a lui Nicolae Ceauşescu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...