Actualitate

Bilanţ!

A scăzut numărul accidentelor grave în judeţul Dolj

Evoluţia numărului accidentelor rutiere în judeţul Dolj, precum şi cauzele generatoare ale acestora, au fost analizate de conducerea IPJ Dolj cu ocazia bilanţului pe semestrul I 2018.

Cu ocazia analizei rezultatelor activităţii poliţiştilor doljeni în primele şase luni ale anului 2018, un accent deosebit a fost pus de către conducerea Inspectoratului pe identificarea cauzelor principale care au condus la producerea de accidente, dinamica numărului acestora, precum şi pe stabilirea soluţiilor pentru diminuarea evenimentelor rutiere în judeţeul nostru.

Datele statistice reliefează faptul că, în perioada analizată, numărul accidentelor rutiere grave înregistrate pe arterele din judeţul nostru, a scăzut semnificativ faţă de perioada similară a anului trecut, de la 119 evenimente în 2017, ajungându-se la un număr de 105 accidente produse în primele şase luni ale acestui an, scăderea procentuală fiind de 13,3%.

Este şi mai important faptul că numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a scăzut de la 28 (în şase luni 2017) la 16 în primul semestru al acestui an, procentual scăderea fiind de nu mai puţin –75%.

De asemenea, numărul persoanelor rănite grav în urma accidentelor a scăzut de la valoarea de 104 la 96, scăderea procentuală fiind de –8,3%.

Este important de menţionat faptul că aceste scăderi considerabile la toţi aceşti indicatori sunt rezultatul unor analize şi măsuri dispuse de conducerea IPJ Dolj, constând în instituirea de filtre rutiere pentru monitorizarea şi controlul traficului rutier, atât în zonele cunoscute cu risc accidentogen, dar, ca element de noutate, care, iată că şi-a demonstrat pe deplin eficienţa, dispunerea acestor măsuri în intervale de timp pretabile pentru comiterea de accidente, după cum a reieşit din analizele efectuate asupra accidentelor produse anterior.

Activităţile preventive şi de creştere a prezenţei poliţieneşti pe drumurile din judeţul Dolj s-au materializat în organizarea şi executarea a 621 de acţiuni cu caracter preventiv, pe timpul cărora au fost constatate de poliţiştii rutieri nu mai puţin de 703 infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi a 25.269 abateri de natură contravenţională, pentru sancţionarea cărora, au fost aplicate amenzi.

Totodată, în conformitate cu legislaţia ce reglementează circulaţia pe drumurile publice, pentru încălcările constatate, au fost dispuse măsuri de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice prin reţinerea permisului de conducere în 3.175 de cazuri şi au fost retrase 920 certificate de înmatriculare.

Este important de menţionat faptul că, din perspectiva cauzelor generatoare a accidentelor rutiere, se poate observa o modificare a ierarhiei acestora, dacă până anul trecut prima cauză generatoare era viteza excesivă, neadaptată condiţiilor de trafic, în primul semestru al anului în curs, cauza cu cel mai mare impact în producerea accidentelor a fost traversarea neregulamentară a drumurilor de către pietoni, cauză care a stat la originea a nu mai puţin de 32 de accidente, în care şi-au pierdut viaţa 4 persoane şi au fost rănite grav alte 12 persoane.

Alte cauze importante în producerea accidentelor în perioada analizată au fost neacordarea priorităţii atât pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii, cât şi autovehiculelor care circulă pe drumuri cu prioritate şi viteza excesivă, neadaptată condiţiilor de trafic.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...