Sub Lupă

Tone de deşeuri în zona falezei din Orşova

Imagini dezolante pe faleza de la Orşova din judeţul Mehedinţi, după ce lacul de acumulare a fost golit ca urmare a deversărilor controlate de la Hidrocentrala Porţile de Fier 1. În urmă au rămas tone de peturi, deşeuri şi un miros îngrozitor de la nămol. Vaporaşele acostate în zona falezei vor fi scoase în larg numai când nivelul Dunării va creşte, acum fiind acostate în nămol.

Deversările controlate au început în urmă cu două săptămâni, iar acum pe o porţiune de peste 10 metri de la mal, în zona falezei din Orşova zac tone de deşeuri şi peturi. Imaginile sunt dezolante şi localnicii se plâng mai ales de mirosul îngrozitor de nămol. „Arată foarte urât acum ...şi miros. Foarte multă mizerie am văzut. Păi vine de sus, când vine apă mare de sus şi toată mizeria vine aici”, spune un localnic. Comisarii gărzii de mediu Mehedinţi spun că au mai făcut controle acolo şi vor mai face şi pe viitor şi vor amenda pe cei care nu curăţă zona, aceasta fiind împărţită între Apele Române Jiu şi Banat. „În continuu am făcut controle. Şi aţi luat vreo măsură? Da, parcă... la ultima. Nu amendăm primăria pentru că nu e vina lor. Gunoaiele ar veni din Caraş acum că a secat apa. Şi s-au depus acolo, dar responsabili sunt cei de la ABA Banat ei, ei trebuie să cureţe”, spune Cătălin Tutilescu, comisar Garda de Mediu Mehedinţi.

Dunărea a fost revărsată controlat în acestă zonă pentru că o exentuală viitură să nu producă aici inundaţii. „Ăsta e regulamentul de exploatare. Se respectă regulamentul de exploatare a acumulărilor. Hidroelectica are un regulament de exploatare comun cu partea sârbească şi şi se respectă. Au rămas foarte multe gunoaie. Au rămas dacă lumea le aruncă”, spune Marin Tălău, directorul ABA JIU.

Deversările controlate au fost demarate ca urmare a creşterii debitului Dunării în urma topirii zăpezii şi a ploilor

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...