Administraţie

Comportament abuziv al Ministerului Energiei la Hidroelectrica acuzat de Expert Forum, Freedom House şi Centrul Român de Politici Europene

Printr-un comunicat remis presei, organizaţiile semnatare trag un semnal de alarmă privind acţiunea Ministerului Energiei pentru demiterea Oanei Truţă, reprezentantul acţionarului minoritar Fondul Proprietatea din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.

“Acest lucru este fără precedent chiar în istoria tulbure a companiei, unde Fondul Proprietatea, reprezentat prin doamna Truţă, a fost în permanenţă un oponent vocal al contractelor dubioase cu “băieţii deştepţi”. Prin aceste contracte a avut de pierdut nu doar acţionarul minoritar, ci şi statul a fost păgubit anual cu circa 200 de milioane de euro numai în 2007-2011.
Anul acesta, doamna Truţă şi Fondul Proprietatea au acuzat public în mod repetat derapajele de la guvernanţa corporativă a companiilor de stat. Ei au atras atenţia că Ministerul Energiei încalcă prevederile Legii 111 în cele mai profitabile companii, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, numind interimari cu mandate provizorii şi întârziind ilegal organizarea unor concursuri transparente pentru numirea noilor reprezentanţi ai Ministerului în aceste companii. În cazul Hidroelectrica, Fondul Proprietatea s-a făcut «vinovat» de refuzul prin boicot de a accepta încă o dată încălcarea Legii 111, ceea ce a dus la acţiunea intempestivă a Ministerului Energiei de demitere a reprezentantului FP, Oana Truţă.
Vedem în acest gest o încercare a Ministerului Energiei de a pedepsi abuziv acţionarul minoritar pentru simplul fapt că acesta este «incomod». În loc să ne concentrăm pe creşterea profitabilităţii acestor companii, pe investiţii, pe numiri de oameni competenţi, chestiuni care sunt în beneficiul public, nu doar al Fondului Proprietatea, Ministerul Energiei numeşte politruci de partid prin încălcarea legii şi îi abuzează pe cei care îndrăznesc să critice. Amintim că Hidroelectrica urmează să se listeze la bursă, dar abuzul statului împotriva unui acţionar minoritar chiar în momentul în care încearcă să atragă investitori riscă să compromită listarea, adică statul ar pierde bani.
Solicităm Ministerului Energiei să oprească deîndată războiul stupid şi păgubos cu acţionarul minoritar Fondul Proprietatea şi să aplice integral şi fără amânare Legea 111. Solicităm Ministerului să demareze de urgenţă selecţiile competitive, conform Legii 111, în toate companiile unde au fost numiţi interimari cu mandate provizorii la expirarea mandatelor reprezentanţilor selectaţi în OUG 109”. Comunicatul este semnat de Expert Forum (EFOR), Freedom House România (FHR) şi Centrul Român de Politici Europene (CRPE), cele trei organizaţii făcând parte din Iniţiativa pentru o Justiţie Curată.

Sursa foto: Sorin Ioniţă

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...