Actualitate

Inamicul falsurilor alimentare se găseşte la Râmnicu Vâlcea

Râmnicu Vâlcea este singurul oraş din ţară care găzduieşte un laborator de depistare al falsurilor de produse alimentare. Cei interesaţi pot aduce spre probă doar câteva grame sau ml din produsul ce se vrea a fi verificat, iar într-un timp foarte scurt, specialiştii se vor pronunţa asupra calităţii vinului, a mierii sau a altor produse asupra cărora există anumite suspiciuni.

Toamna bogată în bunătăţi aduce în atenţia gospodinelor mai ocupate tot felul de produse în marketuri sau magazine specializate, fără însă ca acestea să ştie dacă respectivele sunt într-adevăr lipsite de zaharuri sau fără prea mulţi conservanţi, după cum scrie pe etichetă. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în cazul vinurilor care în ultima perioadă sunt tot mai mult contrafăcute. Cei care aduceau pe piaţă tot felul de vinuri, miere sau alte produse alimentare pentru comercializare, dar care erau contrafăcute printr-un adaos de apă, zahăr sau alte ingrediente au de curând un inamic. Mai precis, un laborator achiziţionat de Institutul Naţional de Criogenie şi Separări Izotopice, unicul de altfel din ţară avizat de organismele internaţionale din Franţa şi Italia.

Proiect de verificare a autenticităţii produselor

Directorul general al institutului, prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu, transmite un avertisment producătorilor să apeleze la laboratorul de la Râmnicu Vâlcea pentru a verifica produsele pentru că de multe ori chiar ei sunt cei care cad în capcana produselor contrafăcute înainte de a ajunge la consumatorul de rând. Proiectul reprezintă rezultatul unei colaborări intersectoriale cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Oficiul Naţional al Viei şi Vinului şi reprezintă soluţia cea mai sigură de verificare a autenticităţii vinurilor. Prima metodă aplicată era verificarea după zona de cultură, dar la aceasta se adaugă acum şi amprenta realizată la ICSI Râmnicu Vâlcea pe baza compoziţiei vinului, prin analiză izotopică. Printre altele, buletinul de analiză emis de institutul vâlcean stabileşte gradul de alcool din băutura respectivă, dacă a fost adăugat zahăr sau glicerol, precum şi dacă băutura a fost înmulţită sau nu cu apă. Cercetătorii urmăresc astfel ca băuturile să nu fie contrafăcute sau gustul acestora să nu fie modificat prin aditivi dincolo de limitele admise. Analizele care se efectuează la ICSI Râmnicu Vâlcea permit inclusiv depistarea falsurilor din vinuri, dar şi analiza altor produse alimentare. „Depistăm falsurile din vinuri, din produsele de miere sau pesticidele din fructe. Prin analizele pe care le facem la institut putem depista zahărul sau apa puse în vin sau în miere. Aceleaşi analize le putem face şi la băuturile spirtoase”, a mai spus prof. univ. dr, Ştefănescu.

"Depistăm falsurile din vinuri, din produsele de miere sau pesticidele din fructe. Prin analizele pe care le facem la institut putem depista zahărul sau apa puse în vin sau în miere.", prof. univ. Ioan Ştefănescu

Solicitări din partea Ministerului Agriculturii

Preţul cel mai mic al unei analize este de 25 de euro, dar în funcţie de buletinul solicitat, acesta poate ajunge şi la 200 de euro. Ioan Ştefănescu a declarat că cele mai multe solicitări pentru aceste analize vin din partea Ministerului Agriculturii pentru diferite produse care ar trebui să ajungă pe piaţă. „Sunt foarte multe probe aduse aici, mai ales în condiţiile în care piaţa devine din ce în ce mai plină cu astfel de produse-falsuri. Cetăţenii de rând, dar şi marii producători pot veni la institut cu proba şi după două zile pot afla contra cost calitatea produsului”, a mai precizat directorul institutului. Rezultatele sunt trecute ulterior într-un cazier, pe care îl primeşte proprietarul produsului, iar actul e valabil şi în instanţă, în cazul în care calitatea vinului e contestată.

Institutul din Vâlcea, primul în Europa la interpretarea vinurilor

Laboratorul a fost achiziţionat cu suma de două milioane de euro şi este singurul din ţară care poate da o interpretare corectă a anumitor soiuri de vin, fapt pentru care institutul din Râmnicu-Vâlcea a şi primit felicitări din partea Franţei. „Am fost felicitaţi cu 10 din partea Franţei şi ne situăm astfel pe primul loc în Europa cu cea mai bună interpretare, la solicitarea lor, a unor vinuri”, ne-a mărturisit Ioan Ştefănescu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...