Opinii

 

BNR a acceptat mediul economic deflaţionist şi menţine condiţiile monetare relaxate

BNR începe să înţeleagă că nu ne aflăm foarte aproape de momentul în care economia se supraîncălzeşte. Mai bine mai târziu decât niciodată. În plus, nu pot să fiu decât foarte bucuros pentru că îmi confirmă opinia pe care am prezentat-o de 12 luni încoace.
Ca să fiu sincer, BNR a dat semne că renunţă la scenariul cu economia aproape de supraîncălzire la şedinta din mai 2016. Atunci a introdus în comunicat această evaluare a condiţiilor monetare: “Condiţiile monetare reale îşi păstrează caracterul stimulativ.” Iar în comunicatul de săptămâna trecută a revenit: “Condiţiile monetare reale au rămas stimulative.” O bancă centrală care este îngrijorată de inflaţie şi supraîncălzire nu stimulează economia. Acest tip de politică monetară ar fi prociclic şi BNR cred că a învăţat lecţia din 2006-2009. Cel puţin sper.
Implicaţiile sunt în principal pentru moneda naţională (stabilă, cu uşoară tendinţă de depreciere) şi dobanzi (rămân mici).
Provocarea pentru BNR acum este să înţeleagă dacă va fi nevoie de scăderea dobânzii de politică monetară în continuare. Eu cred că o să fie nevoie.
Din conferinţa de presă de săptămâna trecută a domnului guvernator: “…noi vedem o diminuare a inflaţiei negative în lunile următoare într-o măsură mai mică decât în prognozele anterioare…”

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...