Europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu acuză Guvernul Ponta că aruncă fără temei pe seama Comisiei Europene decizia reducerii reţelei feroviare a României. “Guvernul Ponta a decis să închidă 4.000 km din reţeaua sa feroviară într-un moment în care ar trebui să sprijine accesibilitatea feroviară ca mijloc de promovare a dezvoltării economice, sociale şi teritoriale şi a mobilităţii cetăţenilor. Din nou vom avea oameni în şomaj. Unde sunt cele un milion de locuri de muncă promise?”, întreabă Marian-Jean Marinescu, într-un comunicat de presă postat pe site-ul grupului PPE.

Întrebare scrisă adresată Comisarului European pentru Transport, Sim Kallas

Potrivit comunicatului, fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, şi actualul ministru, Ioan Rus, susţin că reducerea reţelei feroviare cu 4.000 km a fost cerută de Comisia Europeană pentru eficientizarea ei. Marian-Jean Marinescu, eurodeputatul anului 2014 pentru Inovaţie şi Cercetare şi vicepreşedinte PPE, i-a adresat o întrebare scrisă Comisarului European pentru Transport, Sim Kallas.
„România a decis să închidă 4.000 km din reţeaua sa feroviară. Este această decizie în conformitate cu agenda privind transportul sustenabil al UE şi cu ţintele privind emisiile? UE are drept obiectiv dezvoltarea reţelei feroviare de pe teritoriul Europei, pentru facilitarea legăturilor dintre est şi vest, şi consacră o mare parte din bugetul TEN-T sectorului feroviar. În România sectorul feroviar este subfinanţat. Angajamentul asumat cu privire la conectarea reţelei feroviare din România cu restul Europei s-a diminuat şi reducerea reţelei feroviare din ţara mea ar putea stabili un precedent pentru întreaga Uniune Europeană. Ce măsuri poate adopta Comisia pentru a preveni acest lucru?”, au fost întrebările adresate în scris Comisiei Europene.

1,2 miliarde euro pentru transportul feroviar şi pe căi navigabile interioare din România

În răspunsul oficial dat de Comisarul Kallas se arată că decizia închiderii celor 4.000 de km de cale ferată s-a luat la Bucureşti, şi nicidecum la Bruxelles. “Comisia a îndemnat cu succes România să contribuie financiar la întreţinerea reţelei feroviare, pentru a avea garanţia că şi operatorii aflaţi în proprietatea statului plătesc taxele de acces la calea ferată, precum şi să acorde CFR S.A. o scutire de la plata datoriilor istorice. Miniştrii transporturilor şi finanţelor s-au angajat să aloce transporturilor un procent de 2% din PIB. «Acordul de parteneriat» dintre România şi Comisie, care prevede adoptarea planului general în domeniul transporturilor, se bazează pe ipoteza unei reţele feroviare durabile şi pe nevoile utilizatorilor. Finanţarea pentru implementarea proiectelor de realizare a reţelei transeuropene de transport este menţionată în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE), inclusiv cele 11,3 miliarde EUR transferate de la Fondul de coeziune la MIE, permiţând UE să îşi îndeplinească obiectivele de dezvoltare durabilă prin promovarea proiectelor feroviare. În ceea ce priveşte România, o sumă totală de 1,2 miliarde EUR acordată în cadrul MIE va fi direcţionată către investiţiile în transportul feroviar şi pe căi navigabile interioare, astfel cum a rezultat din discuţiile purtate cu autorităţile naţionale. Mai mult decât atât, programul operaţional (PO) referitor la infrastructurile majore, în curs de elaborare în prezent de către autorităţile române, va aloca fonduri unei distribuţii echilibrate de moduri de transport. Programul operaţional în domeniul transporturilor pentru perioada 2007-2013 a prevăzut, de asemenea, investiţii majore în reţeaua feroviară. Cu toate acestea, proiectele au întâmpinat până în prezent întârzieri semnificative”, se arată în răspunsul primit de europarlamentarul PDL.