Deplasarea lui Klaus Iohannis la manifestarea “Târgul Lotrilor” de la Brezoi a oferit celor prezenţi, dar mai ales liderilor judeţeni ai PNL şi PDL care l-au însoţit, câteva momente neaşteptate. Amănuntele neplăcute de minim protocol al unui astfel de eveniment l-au obligat pe primarul Sibiului să încerce să se adapteze din mers. În cele din urmă, l-au determinat să părăsească Brezoiul mai repede decât era prevăzut în programul deplasării transmis de organizatori presei. Şi asta fără să stea pe gânduri şi fără să schiţeze nici cel mai mic rictus.

Prima surpriză neplăcută a constituit-o vestimentaţia şi atitudinea total neinspirată a primarului localităţii, Robert Schell. Dar, până să detaliem acest subiect, devoalăm mai întâi un moment nereţinut de majoritatea jurnaliştilor ce au fost prezenţi. Întâmplător sau nu, la intrarea în parcul din Brezoi, acolo unde erau amplasate tarabele neguţătorilor şi scena de spectacole, şi-a făcut apariţia şi fostul edil-şef pedelist de la Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău. Ex-primarul condamnat de două ori pentru fapte de corupţie a fost salutat, chiar coridal, doar de primarul oraşului gazdă. Observând că liderul naţional zâmbeşte oarecum absent şi continuă să se concentreze pe dialogul cu simpli localnici ori turişti, nici liderii PNL şi PDL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, respectiv consilierul judeţean Romulus Bulacu, nu au mai îndrăznit să facă vreun gest de apropiere către Gutău. Vizibil afectat de răceala candidatului ACL şi neputinţa foştilor colegi de partid de a schimba situaţia, Mircia Gutău a părăsit, discret şi rapid, manifestările de la Brezoi.
Gutău nu îi este un necunoscut lui Iohannis, cei doi sfătuindu-se de câteva ori, în perioada 2004 – 2007, înaintea arestării fostului primar al Râmnicului, pe teme edilitare. Cu numai o oră înainte de incident, Iohannis declarase la Vâlcea că, dintre realizările actualului Preşedinte Traian Băsescu, apreciază sprijinirea statului de drept şi a independenţei justiţiei, demersuri pe care le va continua.

Candidatul ACL, pus să vorbească despre politică unor copii

Amănuntul cel mai strident care a pus în lumină nepotrivită prezenţa lui Iohannis la Brezoi a constat în vestimentaţia aleasă de primarul oraşului. Etnic german, membru FDGR ca şi primarul Sibiului, edilul-şef de la gura Lotrului l-a aşteptat pe copreşedintele naţional şi candidatul ACL la “prezidenţialele” din noiembrie într-un tricou uzat şi pantaloni de plimbare până la şosea. Amănuntul a fost scos în evidenţă de majoritatea fotografiilor realizate la faţa locului. În ciuda simpatiei arătate de foarte mulţi dintre cei prezenţi la un mic şi-o bere, Klaus Iohannis a ales, aparent surprinzător, să nu urce pe scenă pentru a ţine o scurtă cuvântare. Şi a luat decizia potrivită, pentru că s-a trezit în situaţia de a-şi expune programul politic în faţa a câteva zeci de... copii, care, până atunci, se delectau cu cântecele unor elevi de vârsta lor. Astfel, candidatul ACL a demonstrat că s-a adaptat rapid şi erorii scăpate în programul anunţat de organizatori. Care, la rândul lor, nu au fost informaţi, probabil, de primarul Robert Schell că vârful de prezenţă a publicului adult este... mai spre seară. Aşa stând lucrurile, Iohannis a mai zăbovit în cortul de protocol pentru vip-uri cât să soarbă jumătate de pahar cu apă. În evidenta stânjeneală a copreşedinţilor ACL Vâlcea, deputatul Cristian Buican şi consilierul judeţean Romulus Bulacu, primarul Sibiului a plecat spre maşina în care îl aştepta şoferul, cu motorul pornit, la ieşirea din parc.

Turiştii şi sportivii sibieni l-au salutat călduros pe liderul PNL

Un ultim moment surprinzător al vizitei lui Klaus Iohannis în Vâlcea l-am consemnat înainte ca primarul Sibiului să urce în BMW-ul cu care urma să plece. Preşedintele PNL a mai zăbovit preţ de câteva minute de vorbă cu un sibian ce se afla în zonă de câteva zile. El a participat, alături de alţi prieteni din oraşul condus de Iohannis, la Road Grand Prix Eroica Brezoi - Obârşia Lotrului, o competiţie ciclistică de mare succes, care a reunit sute de sportivi. Iohannis chiar s-a manifestat cordial cu conjudeţeanul său, neferindu-se să arate că îl cunoaşte foarte bine pe sportiv. În acel moment, un brezoian hâtru nu şi-a reprimat o remarcă plină de miez, ce nu a scăpat neauzită nici de oamenii lui Buican şi Bulacu. “E dat naiba, sasul! A avut oameni în zonă, care să-l informeze despre oameni şi locuri dinainte să ajungă în Brezoi şi să stea în baza vrăjelilor şefilor politici de la judeţ”.