Conform legislaţiei în vigoare, statul român trebuie să deconteze partidelor politice sumele cheltuite în campania electorală. Dar asta după ce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) verifică documentele justificative şi dacă îşi dă sau nu acordul. Prin OUG nr. 44/2016 din 31 august 2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, termenul pentru rambursarea de către AEP a sumelor aferente cheltuielilor efectuate pentru campania electorală la alegerile locale din anul 2016 se prelungeşte cu 45 de zile, iniţial acesta fiind de 90 de zile de la data alegerilor.

Deşi termenul legal nu s-a împlinit, majoritatea contributorilor din fiecare partid au început să murmure că nu-şi văd banii înapoi. Cei mai nemulţumiţi sunt candidaţii din mediul rural, în special cei care au reprezentat formaţiuni care chiar dacă nu s-au clasat, la nivel de judeţ, în prim-planul politic, au obţinut rezultate meritorii. Surprinzător pentru mulţi cunoscători este cazul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), care s-a situat pe un onorant loc patru în judeţul Vâlcea, obţinând şi trei funcţii de consilier judeţean, precum şi una de vicepreşedinte al CJ.

Motto de conjunctură: “Toată lumea să trăiască, numai noi să nu murim!”

Conform informaţiilor obţinute de “Săptămâna în Oltenia”, ALDE Vâlcea a cheltuit cu 967.60 lei mai mult decât veniturile declarate în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din acest an. Astfel, veniturile declarate la AEP au fost de numai 154.555 lei. La capitolul cheltuieli, însă, au fost trimise spre validare doar costurile cu: afişe (19.062,60 lei); broşuri, pliante (69.260 lei); presă scrisă (32.250 lei); on-line (12.950 lei); TV (16.600 lei). De asemenea, pentru “performanţa” de a nu reuşi echilibrarea relativ simplă a celor două repere contabile, mandatarul financiar a fost recompensat cu suma de 5.400 lei. Cel puţin aşa reiese din documentele oficiale obţinute de noi. Cum banii întârzie să se întoarcă la contributori, rămâne valabilă varianta prevăzută de lege, adică sumele nu au fost încă validate de AEP. Potrivit prevederilor art. 48 alin. (12) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, rambursarea sumelor aferente cheltuielilor efectuate în circumscripţiile electorale, precum şi celor efectuate la nivel central, prevăzută la alin. (l)-(9) al aceluiaşi articol, se realizează pentru sumele validate de către Autoritatea Electorală Permanentă, în limita plafoanelor prevăzute la art. 37 din legea menţionată şi a prevederilor alin. (11) al art. 48 din aceeaşi lege, iar în momentul de faţă se desfăşoară verificarea documentelor depuse de competitorii electorali.

Urmează să publicăm şi cum au fost distribuite aceste sume de filiala vâlceană, precum şi diferenţele contrastante de preţuri pentru acelaşi tip de produs. “Partea leului” a ajuns, aşa cum multă lume se aştepta, la firmele apropiate de conducerea judeţeană, cealaltă fiind fărâmiţată pentru restul furnizorilor de produse şi servicii.