Sub Lupă

Electromagnetica şi-a adjudecat “surprinzător” lucrarea de 310.000 de euro rezervată de Primăria Râmnicului

Administraţia condusă de interimarul Ion Gigi Matei a mers până la capăt, încredinţând cui trebuia o lucrare minoră cu preţ piperat din bugetul local

În ediţia precedentă a Săptămânii în Oltenia anunţam faptul că marţi, 10 mai a.c., a fost ultima zi pentru depunerea ofertelor de către societăţile care au cumpărat caietul de sarcini pentru “Extinderea reţelei de iluminat de la intersecţia străzii Posada cu Calea lui Traian până la sensul giratoriu pasaj Râureni”. Investiţia, în valoare totală de aproximativ 310.000 de euro (valoarea estimată totală a contractului este de 1.367.150,68 lei fără TVA, pentru 1 euro = 4,4157 lei), va fi suportată integral din bugetul Râmnicului. Aşa cum anticipam, societatea Electromagnetica SA Bucureşti a câştigat competiţia, subantreprenor fiind, cel mai probabil, societatea vâlceană Valoris. Rezultă că temerile exprimate de noi că ar fi vorba de o licitaţie cu dedicaţie au avut, aşadar, suport în realitate.

Că studiul şi proiectul tehnic au fost întocmite chiar de către Valoris, era deja o certitudine. S-au confirmat, totodată, şi datele furnizate de alte societăţi de profil din Oltenia pe care le-am consultat. Potrivit reprezentanţilor acestora, suma alocată investiţiei este exagerat de mare (de cel puţin trei ori mai mult decât ar merita, în realitate, lucrarea), iar caietul de sarcini a fost întocmit de municipalitate aproape identic cu documente de achiziţii similare din alte localităţi, iar unele dintre criteriile stipulate au fost nu bizare, aşa cum ne-am exprimat noi, ci chiar menite să se încadreze în ele un anume ofertant. Câteva exemple de criterii din caietul de sarcini din care rezulta limpede “dedicaţia” lucrării:

• “Transportului rutier al pământului sau molozului cu autobasculanta pe distanţa de 50 km”;
• “Transportul rutier al materialelor, semifabricatelor cu autocamionul pe distanţa de 50 km”;
• “Transportul rutier al betonului, mortarului cu autobetoniera de 5,5 m.c. pe distanţa de 10 km”;
• “Transportul rutier al betonului, mortarului cu autobetoniera de 5,5 m.c. pe distanţa de 20 km”;
• “Angajarea de electricieni specializaţi în linii aeriene” (când reţeaua trebuie să fie subterană).
• Este menţionat consumul (reper 5605) unui “Tractor pe pneuri cu remorcă de 3T, 65 CP”!
Termenul de realizare a lucrării este de patru luni din momentul semnării contractului. Mai rămâne de văzut dacă ne-am înşelat în privinţa neasigurării, prin clauză contractuală clară, a garanţiei de bună execuţie în sarcina executantului.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...