Administraţie

Primăriile din Vâlcea, îngropate în datorii

Edilii ameninţă cu proteste şi promit că îşi vor trimite angajaţii acasă

Mai multe primării din judeţul Vâlcea se află într-o situaţie financiară foarte grea. Cu conturile blocate, 16 administraţii publice locale stau cu mâna întinsă la Consiliul Judeţean. Unii edili ameninţă că vor pune lacătul pe uşă, alţii că vor face grevă în faţa CJ Vâlcea.

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Vâlcea, la sfârşitul lunii august, în Vâlcea, la 16 primării au fost instituite popriri asupra conturilor deschise la Trezorerie, pentru suma totală de 15.631.964 lei. Conturile primăriilor au fost blocate în 14 cazuri de executori judecătoreşti, în baza unor hotărâri judecătoreşti pentru litigii comerciale, salariale, daune comitatorii de punere în posesie, într-un alt caz de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bucureşti-SAPARD, pentru rambursare contravaloare proiectare şi lucrări şi într-un alt caz, de organele DGPF Vâlcea pentru debite stabilite suplimentar. Situaţia este însă una extrem de dificilă în condiţiile în care angajaţii nu şi-au mai primit lefurile sau curentul în primării este tăiat. Este şi cazul Primăriei din Laloşu, care la ora actuală are conturile blocate pentru suma de 10 miliarde lei vechi.

Primăria Laloşu, impas financiar prelungit

"Eu nu mă mai rad. De acum o să mă vedeţi cu barbă. O să mă vedeţi la Consiliul Judeţean cu o tablă de gât. Nu glumesc.", Petre Iordache, primar Ocnele Mari

Edilul din Laloşu, Nicu Constantin, susţine că a preluat un mandat extrem de greu, plin de restanţe şi că nu se poate aştepta la vreun ajutor din partea CJ Vâlcea. Acesta dă vina pe fostul primar care încheia diverse contracte dubioase. „Nu ştiu cât de legale sau nelegale sunt vechile contracte, cert este faptul că, la ora actuală, am conturile blocate pentru suma de 10 miliarde de lei cu executare. Urmează să se mai blocheze pentru alte 10 miliarde. Bani de salarii nu avem, curentul l-am avut întrerupt câteva zile în Primărie. Situaţia este foarte grea. Nici nu ne putem aştepta la o rectificare de buget pentru că actualul preşedinte al CJ ne-a spus clar că pentru dânsul noi nu existăm, mi-a spus că judeţul se termină la Făureşti”, susţine Nicu Constantin. Primarul povesteşte că în fiecare săptămână este somat să plătească diverse facturi de care nu are cunoştinţă, însă speră ca situaţia să se rezolve într-un final, pentru că singurii care au de suferit sunt cetăţenii. „Nu putem plăti constructorii, iar de proiecte evident că nu poate fi vorba”, adaugă edilul din Laloşu. Fostul edil se laudă că l-a lăsat pe Nicu Constantin cu multe miliarde în contul de la Primărie, dar că nu e în stare să îi gestioneze. Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea spune însă că niciodată nu i-a întors spatele primarului din Laloşu şi că acest lucru sa va vedea atunci când va veni vorba de finanţarea localităţii. „Lucrurile nu stau aşa. Se va dovedi în momentul în care comuna Laloşu va primi o sumă consistentă după rectificarea bugetară.Nu îmi amintesc să fi făcut astfel de declaraţii şi cred mai degrabă că totul pleacă de la considerente politice care nu îşi au rostul atunci când vine vorba de finanţarea localităţilor”, a declarat Ion Cîlea.

Primarul din Ocnele Mari vrea să protesteze în faţa CJ

O altă localitate care s-a trezit cu conturile blocate este Ocnele Mari. Primăria a pierdut un proces cu operatorul de apă şi canalizare APAVIL SA, iar, ca urmare a unor acţiuni judecătoreşti, contul de Trezorerie al Consiliului Local al oraşului Ocnele Mari a fost blocat. Primăria este somată să plătească peste patru miliarde lei vechi către Apavil. Primarul Petre Iordache a declarat săptămâna trecută că va protesta în faţa Consiliului Judeţean şi va pune lacătul la Primărie. „Eu nu mă mai rad. De acum o să mă vedeţi cu barbă. O să mă vedeţi la Consiliul Judeţean cu o tablă de gât. Nu glumesc. De vreo două săptămâni avem conturile blocate de Trezorerie la solicitarea SC Apavil SA. Un proces care durează de 14 ani s-a finalizat. Când s-au întâmplat nenorocirile pe aici pe la Ocnele Mari s-au spart conducte, s-au pierdut cantităţi enorme de apă. Pe atunci nu s-a acţionat cum trebuia. Trebuiau întocmite rapoarte, făcute facturi, astfel încât să se poată câştiga procesul. Nu s-au făcut astfel de demersuri pe atunci, iar acum Primăria Ocnele Mari a pierdut procesul pentru că nu a avut la mână niciun document cu care să se apere”, spune primarul din Ocnele Mari.
Cu conturile blocate, Primăria nu îşi mai poate plăti nici măcar facturile la utilităţi, aşa că aceasta riscă să rămână fără curent electric, telefoane, iar Iordache ameninţă că va pune lacătul la Primărie. „Am încercat să discutăm cu cei de la Apavil. A fost domnul Cîlea plecat şi ne-a promis că zilele acestea găseşte o soluţie. Fac apel prin intermediul dumneavoastră să ne cheme la discuţii şi să găsim o soluţie urgentă pentru deblocarea conturilor Primăriei. Avem lucrări în derulare. Am fost om serios în plata furnizorilor, dar iată că, acum, am devenit rău platnic fără vina mea”, a mai adăugat primarul Petre Iordache. Săptămâna trecută, CJ a anunţat că administraţiile locale vor primi fonduri după rectificarea bugetară făcută de Guvernul Ponta. În cazul judeţului nostru, Guvernul a alocat următoarele fonduri: 1.569.000 lei pentru finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu deosebire pentru acoperirea cheltuielilor prevăzute de art.104, lit.b şi e din Legea Educaţiei Naţionale; 127.000 lei pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti obţinute în instanţă de către profesorii nemulţumiţi de reducerea salariilor; 1.428.000 lei pentru achitarea drepturilor băneşti ce li se cuvin asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare; 2.235.000 lei pentru echilibrarea bugetelor locale. Cel mai mare ajutor pe care judeţul îl va primi în urma rectificării bugetare din această lună îl reprezintă cele 274,29 miliarde lei vechi ce se vor acorda prin sumele defalcate din TVA pentru achitarea unor obligaţii de plată faţă de operatorii economici.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...