Luni, în cadrul festivităţilor programate de 9 Mai, momentul cel mai încărcat de emoţie l-a reprezentat ceremonia militară şi religioasă de dezvelire şi sfinţire a “Monumentului în cinstea Armatei Române din toate timpurile”, amplasat în faţa Căminului Militar de Garnizoană din Râmnicu Vâlcea. Dedicat sărbătoririi Independenţei de Stat a României şi Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, evenimentul a consemnat şi o premieră, monumentul fiind, se pare, unicul de acest fel dedicat, generos de simplu, Armatei Române. Parcă nici nu se putea altfel, având în vedere că el a fost ridicat la iniţiativa şi prin contribuţia financiară a Col.(Rtr.) Gheorghe Giurcă, membru al Filialei Judeţene “Matei Basarab” Vâlcea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”. În vârstă de 91 de ani, el a dorit să lase generaţiilor actuale şi viitoare de militari, precum şi oraşului Râmnicu Vâlcea, un simbol al respectului pe care trebuie să-l purtăm ostaşilor români din toate timpurile.
“Vulturul de la Pietrari”, carieră militară de excepţie, devotament total memoriei
Istoricul Eugen Petrescu, preşedintele Filialei Judeţene “Matei Basarab” Vâlcea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”, a coordonat şi condus realizarea efectivă a monumentului pe amplasamentul pus la dispoziţie de Garnizoana Râmnicu Vâlcea, după cum a explicat comandantul unităţii, colonelul Dan Marin. Prin grija şi cu ajutorul maiorului Florentin Duman, din cadrul aceleiaşi unităţi, am reuşit să creionăm şi un mic dar emoţionant portret al inimosului fiu al României şi oştirii sale, Colonelul în Retragere Gheorghe Giurcă, principalul filantrop al iniţiativei.
Gheorghe Giurcă s-a născut în Pietrarii de Sus ai Vâlcii pe 26 martie 1925. În 1948 s-a înscris la cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri de Infanterie din Sibiu pe care a absolvit-o anul următor. Până în 1953, când a dat examen şi a fost admis la Academia Militară, absolvise deja trei cursuri de perfecţionare. În 1956 absolvă academia la arma infanterie şi tot acolo şi cursul de Comandanţi de regimente. A urmat o carieră militară de excepţie, în care a ocupat diferite funcţii de comandă şi a fost multiplu medaliat şi decorat, ce a culminat cu numirea ca Şef Catedră Militară la Universitatea Galaţi (octombrie 1973 - februarie 1981). În 1981 a fost trecut în rezervă, însă dragostea faţă de camarazi s-a împletit generos şi de aici înainte cu preţuirea locurilor natale. Consacrat deja de generaţiile care l-au urmat şi l-au avut ca exemplu în cariera militară deja cu supranumele de “Vulturul de la Pietrari”, Colonelul Giurcă a fost promotorul finanţării, al realizării vulturului cu care a fost înlocuit cel iniţial (degradat în 1944 de reprezentanţii noii orânduiri) din cadrul complexului artistic Monumentul Eroilor de la Pietrarii de Sus.
Coroane de flori depuse la monument, imediat după sfinţirea lui
Revenind la ceremonii, pentru a cinsti cum se cuvine sărbătorirea triplei semnificaţii a zilei de 9 mai, Garnizoana Râmnicu Vâlcea, Prefectura Judeţului Vâlcea şi Filiala Judeţeană “Matei Basarab” Vâlcea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” a organizat un amplu program de manifestări cu caracter evocator. Pe platoul din faţa instituţiei Prefectului, s-a desfăşurat ceremonia militară de înălţare a Drapelului României şi Drapelului Uniunii Europene, dedicată sărbătoririi Zilei Uniunii Europene, care s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare. Apoi a fost dezvelit “Monumentul în cinstea Armatei Române din toate timpurile”, după o ceremonie militară şi religioasă de sfinţire, dedicată sărbătoririi Independenţei de Stat a României şi Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial. Au fost depuse coroane şi jerbe de flori de către importante oficialităţi civile şi militare. Prin devotamentul unor astfel de oameni, preţuirea pentru sacrificiile ostaşilor români rămâne un reper de patriotism, moralitate şi nădejde la Vâlcea pentru toate generaţiile.