În 26 aprilie a.c., Primăria Râmnicu Vâlcea a răspuns oficial unei cereri formulate şi înregistrate în 18 aprilie de semnatarul acestui articol, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. La solicitarea noastră executivul local a răspuns prompt:
“Ca urmare a solicitărilor primite, Primăria municipiului a dat aviz pentru montarea de corturi în vederea strângerii de semnături pentru înregistrarea candidaturilor următorilor solicitanţi: ALDE (cererea nr. 6.957/24.02.2016); PSD (cererea nr. 11.348/22.03.2016); PNL (cererea nr. 13.477/05.04.2016); PND (cererea nr. 13.518/05.04.2016); PER (cererea nr. 13.930/07.04.2016); Persu Mihai (cererea nr. 14.159/08.04.2016). (...) Temeiul legal în baza căruia s-au avizat aceste cereri a fost cel al art. 63, alin. (5), pct. g. din Legea Administraţiei locale nr. 215/2001 (republicată) şi în baza consultării cu reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente – Filiala Sud-Vest Oltenia”. Răspunsul oficial e semnat oficial, ca de obicei în ultima vreme, de Gigi Ion Matei, “primar interimar”.
Pus să verifice respectarea legii, şeful Corpului de Control o încalcă senin
Bogdan Ţigaret, candidat independent pentru Consiliul Local Râmnicu Vâlcea, a depus şi el o cerere similară în data de 4 aprilie a.c. (nr. 13.127), deci înaintea PNL, PND, PER şi a celuilalt candidat independent pentru Consiliul Local, Mihai Persu, prin care solicita primăriei aprobarea instalării unui birou mobil în vederea strângerii de semnături de la susţinătorii candidaturii sale. Programul anunţat de tânărul inginer era unul rezonabil, probabil cel mai puţin agresiv, câte două ore seara, între orele 17.00 – 19.00, timp de cinci zile la rând, doar în trei zone diferite ale oraşului. În suprema bătaie de joc posibilă, Ţigaret a fost sunat de Vasile Avram, şeful Corpului de Control al viceprimarului cu atribuţii de primar Matei, tocmai vineri, 24 aprilie, fix după ce petentul îşi depusese deja dosarul de candidat cu semnăturile necesare (circa 1.200, mai toate strânse personal, bob cu bob, zi de zi, de la râmniceni) la Biroul Electoral al Municipiului Râmnicu Vâlcea. La marele mişto, doar pentru asta e plătit un funcţionar public, Avram îi comunica verbal lui Ţigaret să vină la primărie să primească oficial răspunsul negativ la solicitarea sa. Bineînţeles că şi răspunsul oficial (înregistrat totuşi sub numărul 13.127/22.04.2014) a fost unul tot în derâdere şi cu încălcarea legii, lipsindu-i elementara motivare a deciziei: “După cum aţi fost informat de inspectorii Corpului de Control al primarului, cererea dumneavoastră nr. 13.127/04.04.2016 nu a fost avizată”. Răspunsul conţine involuntar şi un fals cam penal. Semnatarul rândurilor de faţă a fost martor la discuţia telefonică purtată de Ţigaret cu Avram în data de 24 aprilie 2016. Coroborând acest fapt cu formularea “răspunsului” oficial (“după cum aţi fost informat de inspectorii...”) ar reieşi că numărul de înregistrare scris pe documentul primăriei a fost dat retroactiv (în 22 aprilie a fost înregistrată adresa, în 24 s-a purtat discuţia telefonică). Conform articolului 323 din Noul Cod Penal (Falsul în înscrisuri), “Uzul de fals - Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată”.
"Am primit răspunsul la cererea mea aproape de încheierea perioadei legale de strângere şi depunere a semnăturilor. Răspunsul a fost sec, negativ, fără absolut nicio explicaţie. Este încă o dovadă tristă despre cum înţeleg unii democraţia la Râmnicu Vâlcea şi care sunt cu adevărat şansele celor ce nu fac parte din sistem.", Bogdan ŢIGARET, candidat independent pentru CL Râmnicu Vâlcea
Asortate cu bâlbâieli, indolenţă şi minciună până la capăt
După o săptămână de la depunerea candidaturii de către Ţigaret, viceprimarul cu atribuţii de primar Ion Gigi Matei a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia fost întrebat de reprezentanţii presei şi care a fost motivul respingerii cererii lui Ţigaret pentru amplasarea unui birou mobil pentru strângerea de semnături. “Eu am primit, nu ştiu, foarte multe cereri. Le-am dat la Corpul de Control să le prelucreze şi răspunsul probabil că a întârziat, dar nu puteam să dăm în acelaşi loc toată lumea la fel. Toată lumea vrea în Piaţa Centrală, toată lumea vrea la Mihai Eminescu (zona Tic-Tac din cartierul Ostroveni – n.r.). Ce-ar fi însemnat să punem, ăăăăă... Am dat la început, partidelor parlamentare în primul rând, care au solicitat încă de acum o lună, o lună jumătate. Ar însemna să facem o pădure de corturi în zona centrală şi toată lumea să fie mulţumită. Mă gândesc că sunt nemulţumiţi, dar le urez succes în campanie şi să vină în Consiliul Local”, a declarat senin interimarul Ion Gigi Matei. Aşa cum am arătat, Ţigaret solicitase instalarea unui birou mobil, timp de două ore, cinci seri la rând. Prevederile Legii 215/2001 îl obligă pe orice edil să îl trateze în mod egal pe orice petent, în special în speţe similare. Zile întregi, în perioada de precampanie, corturile mai multor partide ori candidaţi au fost amplasate unele lângă altele.