Codruţa Stroe este elevă în ultimul an de liceu la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea. Încă din clasele gimnaziale a dezvoltat o pasiune pentru psihologie, domeniu în care, de-a lungul anilor de liceu, s-a făcut remarcată. Sub îndrumarea profesorilor ei, dar şi a părinţilor, s-a decis astfel să fructifice ceea ce a învăţat în aceşti ani şi să aplice la mai multe universităţi din Marea Britanie pe programe de licenţă în acest domeniu. „De mică, îmi plăceau desenele animate în care erau cazuri de rezolvat, însă doar pentru o scurtă perioadă. Am revenit la această pasiune din cauza unor probleme în familie. Timp de 9 ani am avut probleme destul de grave în familie. Pentru a face abstracţie cât de cât de probleme, m-am refugiat în învăţat, teatru, filme, foarte multe gânduri şi, în special, în muzică”, povesteşte tânăra.
Cel care a influenţat-o cel mai mult a fost însă dirigintele ei din clasele de liceu, profesorul Adrian Luca. Acesta are încredere în viitorul ei în acest domeniu pe care l-a ales. „Am observat că era dintre elevii care au venit hotărâţi să studieze în acest domeniu şi, bineînţeles, am admiratţo pentru faptul că era foarte tenace. E adevărat că la un moment dat am fost mai dur cu ea şi a fost o perioadă în care a fost dezamăgită de notele pe care le-a luat. I-am explicat că vreau ca ea să progreseze şi până la urmă a reuşit să intre în nişte parametri pe care eu i-am gândit şi lucrurile au mers bine de atunci. Eu chiar am avut încredere în şansa ei şi nu pot decât să-i ureze să fie în continuare hotărâtă în ceea ce face, să fie serioasă, să abordeze lucrurile la modul serios şi să aibă speranţe pentru că lucrurile pot să aibă o turnură pozitivă nu numai una negativă”, îi transmite dirigintele ei.
Codruţa a aplicat la cinci programe de licenţă în psihologie în Marea Britanie şi a fost acceptată condiţional la toate 5. A ales însă Universitatea de Est din Londra, instituţie care a fost încântată de rezultatele obţinute de tânără în anii de liceu şi au decis să îi acorde şi o bursă în valoare de 27 de mii de euro. „Recunosc că University of East London nu a fost prima mea alegere. Canterbury University a fost alegerea mea, dar între timp am aflat că am primit această bursă şi atunci am ales facultatea care mi-a oferit ceva mai mult decât o promisiune”, mărturiseşte Codruţa. Provine dintr-o familie cu venituri modeste, astfel că banii din bursă au venit ca o mană cerească pentru ea. Îşi făcea probleme că nu o să se descurce în Anglia, iar mama ei era deja hotărâtă să plece la muncă în străinătate pentru a îi putea asigura traiul la Londra. „Nu mă aşteptam. Ea era foarte hotărâtă, dar nu mă aşteptam să fie acceptată şi să primească şi bursă. Se hotărâse, împreună cu colegele ei, să meargă să aplice pentru mai multe universităţi din Marea Britanie. Era hotărâtă să meargă şi singură, dar nu am putut să o las, aşa că am mers împreună în Bucureşti. A fost foarte încântată, dar nu ştiam cum ne vom descurca cu banii. Eram decisă să plec să muncesc în străinătate, dar până acum nu s-a concretizat nimic”, spune şi mama ei, Natalia Stroe.
Codruţa a aplicat pentru această bursă prin intermediul EDMUNDO, un serviciu oferit de Grupul EDUCATIVA, care pune la dispoziţie tinerilor români consiliere şi asistenţă pentru admiterea la sute de instituţii de învăţământ superior din Europa, Asia, SUA şi Canada.