Ceea ce nu a reuşit Oltchimul, visul lui Constantin Roibu, fostul director al Combinatului Chimic, Liga Campionilor a fost cucerită de o altă echipă română. CSM Bucureşti, formaţia sponsorizată generos de Primăria Capitalei, a reuşit să câştige finala Ligii, la prima participare în competiţie!
Calificată cu mari emoţii în Final Four-ul de la Budapesta, CSM Bucureşti a răsturnat calculele hârtiei încă din semifinala de sâmbătă, când a câştigat lejer semifinala cu Vardar Skopje, scor 27-21.
Finala dintre Gyor (Ungaria) şi CSM Bucureşti a fost cea mai dramatică din istoria competiţiei. Echilibrul a fost covârşitor, astfel că s-a mers cap la cap, iar după primele 60 minute, s-a terminat egal, 22-22, cu româncele egalând în ultimele secunde. Au urmat 10 minute de prelungiri, iar egalitatea a persistat, 25-25, iar echipa din Capitală a egalat din nou la ultima fază, din 7 metri, prin fenomenala Gullden. La aruncările de la 7 metri, ”tigroaicele” s-au impus cu 4-2, după ce brazilianca Pessoa a apărat 2 lovituri. Nu au lipsit şi premiile individuale pentru CSM. Astfel, portarul croat Jelena Grubisic a fost desemnată MVP-ul Final Four-ului. Suedeza Isabella Gullden a câştigat titlul de golgheteră a competiţiei.
De remarcat că trei dintre jucătoarele CSM-ului sunt oltence. Astfel, Aurelia Brădeanu şi Bianca Bazaliu (ambele născute în Slatina) şi Cristina Vărzaru (născută în Corabia) sunt cele trei jucătoare oltence, care au câştigat cel mai important trofeu european intercluburi. Cristina Vărzaru a cucerit pentru a patra oară Liga şi a egalat-o în acest top pe Edit Matei, cele două fiind cele mai galonate handbaliste românce. Pentru Aurelia Brădeanu şi Bianca Bazaliu, actualul trofeu al Ligii a fost primul în carieră. Un alt oltean din lot, team managerul Nicolae Luca provine din Râmnicu Vâlcea. Nu mai puţin de 5 jucătoare din lotul CSM-ului au trecut şi pe la defuncta Oltchim: Brădeanu, Vărzaru, Manea, Curea şi Vetkova.
De remarcat că antrenorul echipei HCM Rm. Vâlcea, Constantin Ştefan, a fost prezent la Final Four-ul Ligii Campionilor de la Budapesta. Tot la ultimul act din Ungaria a fost şi antrenoarea de la Energetic, Steluţa Luca, care şi-a susţinut soţul, dar şi alţi suporteri vâlceni, pasionaţi de handbal.
Aurelia Brădeanu, la primul trofeu
CSM Bucureşti:
Mayssa Pessoa, Jelena Grubisic, Alina Iordache - portari; Iulia Curea, Fernanda Franca da Silva, Maria Fisker, Cristina Vărzaru, Carmen Martin - extreme; Oana Manea, Cristina Nan, Ekaterina Vetkova - pivoţi; Aurelia Brădeanu, Linnea Tortensson, Bianca Bazaliu, Isabelle Gullden, Ana Paula Rodrigues, Elena Nicula, Line Jorgensen - linia de 9 metri
Antrenori: Kim Rasmussen (principal), Adrian Vasile, Rasmus Rygaard Poulsen, Linus Persson (secunzi)
Staff medical: Florin Oancea (medic), Adrian Ionescu, Aura Gurău, Andra Smarandache (fizioterapeuţi)
Staff oficiali: Bogdan Vasiliu (preşedintele clubului), Nicolae Luca (team-manager), Ionuţ Bugan (organizator de competiţii)
Olteanca din lotul CSM Bucureşti, Aurelia Brădeanu (37 de ani), s-a născut la Slatina, dar s-a lansat în handbalul de performanţă de la Vâlcea. Liderul defensivei, Brădeanu, a reuşit şi ultimul gol de la aruncările de la 7 metri. ”Sunt atât de fericită, atât de mult mi-am dorit lucrul acesta, să câştig Liga Campionilor! Sincer, nu mai speram la un moment dat. Uşor-uşor, echipa a început să meargă şi am început să cred în acest lucru. Tot meciul am crezut că putem câştiga Liga Campionilor, ştiam că va fi ziua noastră. Mă duceam spre linia de 7 metri şi simţeam că mi se face rău, de emoţii. Dar am spus, indiferent ce se întâmplă, mă duc şi dau cât pot de tare, nu mă uit la poartă. Mi-am stabilit o parte anume a porţii unde să trag, în partea dreapta a portarului pot să dau mult mai tare decât în stânga şi asta am făcut! Am izbucnit în plâns de fericire pentru că am câştigat Liga Campionilor după atâţia ani de muncă”, a declarat Aurelia Brădeanu.