Actualitate

Învăţământul profesional, organizat în raport cu cerinţele pieţei

În Oltenia, doar 45% din învăţământul post-gimnazial este de profil tehnic

Criza de meseriaşi din Sud-Vestul Olteniei îi pune pe drumuri pe reprezentanţii structurilor din educaţie şi formare profesională. La sfârşitul săptămânii trecute, la Vâlcea, a avut loc şedinţa Consorţiului Regional pentru educaţie şi formare profesională, organism înfiinţat la nivelul Regiunii Sud-Vest Oltenia cu scopul îmbunătăţirii corelării dintre învăţământul profesional şi tehnic şi nevoile de dezvoltare socio-economică la nivel regional şi creşterii contribuţiei învăţământului superior la dezvoltarea regională, pe termen mediu şi lung.

Prea mulţi „teoreticieni”

În cadrul întâlnirii a fost subliniată necesitatea dezvoltării şi organizării învăţământului profesional şi tehnic în raport cu cerinţele pieţei muncii. „Consorţiul Regional este o structură care se ocupă de învăţământul profesional şi tehnic în vederea ocupării pe piaţa muncii. S-a descoperit că mai bine de 60% din şcolile din regiunea noastră sunt pe profil teoretic. Ori noi milităm pentru creşterea ponderii pentru învăţământul profesional şi tehnic la nivelul Regiunii. În Uniunea Europeană balanţa înclină în favoarea acestei forme de învăţământ. Nemţii, de exemplu, se implică foarte mult în formarea profesională în domeniul tehnic prin planuri locale de şcolarizare în fiecare unitate de învăţământ. Iar în ţările nordice, care sunt cele mai dezvoltate, 85% din şcoli sunt pe profil profesional şi tehnic şi doar 15% au profil teoretic”, a declarat Vasile Enescu, preşedintele Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS) şi membru al Consorţiului Regional (CR).

Goana după meseriaşi

"Este un fenomen cronic această disproporţie între locurile de muncă pentru meseriaşi şi ingineri, pe de-o parte, şi absolvenţii de învăţământ teoretic.", Dumitru Cornoiu, director AJOFM Vâlcea

În regiunea Sud-Vest Oltenia, ponderea actuală a învăţământului se prezintă astfel: 45% tehnic şi profesional şi 55% teoretic. Ţinta membrilor CR este ca, până în 2016, 65 la sută din liceele şi facultăţile Regiunii Sud Vest să fie axate pe învăţământul tehnic şi profesional, în condiţiile în care 90 la sută din oferta de pe piaţa muncii se adresează celor care au absolvit o astfel de formă de învăţământ. „Este un fenomen cronic această disproporţie între locurile de muncă pentru meseriaşi şi ingineri, pe de-o parte, şi absolvenţii de învăţământ teoretic, precum psihologia ori facultatea de litere, pe de altă parte. Dintr-o medie de 400 de locuri de muncă oferite de angajatorii vâlceni într-o lună, doar 15% sunt pentru cei cu studii superioare, dintre care 70% învăţământ tehnic. Locurile de muncă vacante se adresează, în special, persoanelor cu calificare”, a declarat Dumitru Cornoiu, director AJOFM Vâlcea. Discrepanţa dintre calificarea profesională şi nevoile pieţei muncii menţin şi o rată a şomajului destul de ridicată. În Regiunea Sud-Vest Oltenia este înregistrată cea mai mare rată a şomajului din ţară, ca regiune, de 7,34%.

Orientări greşite

Din punctul de vedere al inspectorilor şcolari, învăţământul tehnic şi profesional există, însă este greşit orientat, cu clase şi profiluri care nu mai corespund cerinţelor existente acum pe piaţa muncii. În judeţul Vâlcea, funcţionează 27 de licee şi grupuri şcolare, dintre care 12 cu profil tehnic. „Vă dau exemplul Grupului Şcolar Oltchim, unde am fost director. Pe profilul chimic, ştim cu toţii care este situaţia Oltchim, unde odată lucrau 9.000 de angajaţi, iar acum sunt pe puţin 1.000. Aşa că, din 50-60 de elevi, anual, reuşesc să se angajeze doar 15%. Şi la alimentaţie publică şi turism, dintr-o clasă de 25 de absolvenţi, se integrează pe piaţa muncii 18 pe perioadă determinată, însă, ca sezonieri. În general, la nivelul judeţului, cel mult 20% din absolvenţii de licee tehnice şi grupuri şcolare reuşesc să se angajeze după ce termină studiile. Ce agenţi economici mari aţi mai văzut dumneavoastră că au venit să investească şi să creeze, astfel, noi locuri de muncă? ”, a explicat inspectorul general şcolar Florin Smeoreanu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...