Reportaj

Monument istoric, modificat din lipsă de spaţiu

Cea mai veche biserică din Râmnic îşi face extensie pentru enoriaşi

Biserica Sfântul Dumitru din Râmnicu Vâlcea, cel mai vechi monument istoric din oraş, va fi modificată, pierzând astfel un element care îi dădea o oarecare unicitate între bisericile ortodoxe din Oltenia - lipsa pridvorului. Preoţii parohi şi enoriaşii au motivat această intervenţie la monumentul istoric din lipsă de spaţiu în interiorul lăcaşului de cult, în timp ce autorităţile, reticiente iniţial, şi-au dat acordul, deşi ştiu că biserica îşi va schimba astfel înfăţişarea.

Împiedicaţi să facă un alt locaş de Consiliul Judeţean

Iniţial, Comisia Regională pentru Monumentele Istorice a respins de două ori solicitarea parohiei de a extinde lăcaşul de cult amplasat în centrul oraşului Râmnicu Vâlcea, chiar lângă Primăria municipiului. Ulterior însă, membrii ei au revenit, considerând că enoriaşii au nevoie de spaţiu în biserică, iar cei câţiva zeci de metri pătraţi care se câştigă la intrare nu vor schimba fundamental monumentul. „Iniţial, solicitarea celor trei preoţi de a adăuga o extindere la zidurile vechii construcţii a fost respinsă pentru că documentaţia respectivă nu avea ştampila unui arhitect atestat de către Ministerul Culturii. Au revenit cu o altă documentaţie şi, în final, li s-a acordat avizul favorabil cu menţiunea de continuare a cercetărilor arheologice de acolo. Nici eu nu am fost de acord de la început ca acolo să se construiască un pridvor, pentru că schimbă aspectul bisericii, însă dacă arhitecţii, membri ai comisiei zonale a monumentelor istorice, au spus că se poate, pentru că pridvorul nu va strica absolut niciun element de arhitectură sau de pictură al bisericii, am dat şi eu avizul favorabil”,a precizat Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Vâlcea. De partea cealaltă, preoţii spun că au solicitat extinderea bisericii pentru că enoriaşii nu mai aveau loc în ea. „Este mică, neîncăpătoare pentru credincioşii noştri şi ei au fost cei care ne-au solicitat să facem ceva să o mărim. Noi am dorit la început să construim o nouă biserică, însă terenul pe care îl avem în spatele bisericii a fost luat în proprietate de Consiliul Judeţean. Ne-am judecat aproape trei ani de zile cu ei ca să putem să ne recuperăm terenul. Acum l-am recuperat dar, din cauza crizei, nu ne mai putem permite, şi nici sponsori nu mai putem găsi ca să construim o nouă biserică. De aceea am ales această soluţie de a mări cu acest pridvor biserica”, spune părintele Emil Ionescu, unul dintre cei trei preoţi care slujesc la Biserica „Sf. Dumitru”.

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” este cel mai vechi monument istoric din Râmnicu Valcea, fiind construita de către saşii din oraş în secolele XIV şi XV. Ea a servit în vechime drept capelă unei comunităţi franciscane. Înfăţişarea actuală o capătă la mijlocul secolului al XVIII-lea când a fost reconstruită de călugărul Pahomie monahul, fiind apoi restaurată între anii 1781 si 1782 de către Ioan Cornescu şi soţia sa Antimina, în timpul domnitorului Mihai Şuţu. Reparaţii capitale s-au mai făcut şi în anii 1914 şi 1964.

Primăria îl vrea monument de categoria A, dar e prea târziu

Lucrările începute deja din luna aprilie a acestui an, au scos la iveală că sub monument se află importante vestigii arheologice. Mai multe schelete, inclusiv de copii, şi trei inele au fost descoperite acolo. De asemenea, s-au identificat porţiuni dintr-un zid care se presupune că ar fi aparţinut unei vechi cetăţi construite pe vremea domnitorului Mircea cel Bătrân. Autorităţile locale, puse practic în faţa faptului împlinit, speră ca măcar aceste descoperiri să fie valorificate. „Eu cred, totuşi, că era mai bine ca această construcţie nouă să se facă abia după ce tot acest şantier arheologic să se fi închis. Lucrările însă continuă şi noi sperăm să se descopere acolo totuşi urme care să ateste o vechime mai mare a acelor locuri. Bisericuţa era cu adevărat mică şi avea nevoie de o gură de aer, numai că prin această extindere se modifică unul dintre elementele care o făceau să fie unicat şi anume o intrare atipică pentru bisericile ortodoxe din Oltenia, însă noi nu am mai avut ce face, pentru că, din câte am observat, de aproape doi ani s-au obţinut avizele. După mine, s-a pornit însă de la început pe un drum greşit, pentru că acest monument este clasificat eronat, drept monument de categoria B. Valoarea ei este mult mai mare, cred eu, şi cei din Comisia Naţională pentru protejarea monumentelor ar fi trebuit să dea avizul final. Aşa s-a dat de către o comisie regională şi astfel s-a putut face această construcţie care modifică, într-adevăr, forma iniţială a lăcaşului religios, tocmai cea care îi dădea individualitat.”, spune primarul, Emilian Frâncu. Preoţii promit însă că vor face tot posibilul să păstreze vestigiile de sub biserică la vedere. „Nu ştiu exact despre ce este vorba, e o temelie ceva, dar a rămas să punem un geam din acela gros şi rezistent la trafic, ca să se poată trece peste el şi să se observe ceea ce este acolo”, a mai precizat părintele Ionescu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...