Inedit

Isărescu, Mititelu şi Mitică de la Ligă, eroi ai patriei la Laloşu

Fostul primar al comunei a adăugat pe monumentul eroilor nume de personalităţi din sport, finanţe şi administraţie

Se întâmplă în România! Adrian Mititelu, Mugur Isărescu şi Dumitru Dragomir au devenit eroi naţionali, numele lor fiind gravate pe un monument din comuna vâlceană Laloşu, dedicat martirilor căzuţi la datorie în cel de-al Doilea Război Mondial. Deşi nu au nimic în comun cu acest moment istoric sau cu jertfa pentru neam, cei trei au beneficiat de distincţiile onorabile în schimbul unor echipamente sportive şi facilitarea transferurilor unor jucători pe plan local. Niciunul dintre personaje nu a dat însă o mână de ajutor pentru ca lucrările la monument să fie achitate integral, practic acesta fiind ridicat, momentan, pe datorie.

Surpriză sau nu, personalităţi precum Mugur Isărescu, Adrian Mititelu sau Dumitru Dragomir se află trecuţi pe un monument al eroilor din comuna vâlceană Laloşu. Indignarea actualului edil al localităţii este mare, având în vedere că aceste nume nu îşi găsesc locul lângă eroii decedaţi pe frontul de luptă, în cel de-al Doilea Război Mondial. Întreaga situaţie este pusă în cârca fostului edil, care, pe baza unor prietenii, a decis să le ofere acestora o distincţie neconformă cu realitatea şi jignitoare faţă de adevăraţi soldaţi care şi-au pierdut viaţa pentru ţară.
Dar preşedintele LPF, patronul Universităţii Craiova, Guvernatorul BNR sunt doar câteva nume ce se află inscripţionate alături de eroii din al Doilea Război Mondial pe un monument din comuna Laloşu, numele preşedintelui CJ Vâlcea, Ion Cîlea, dar şi al fostului prefect Remus Grigorescu, „botezat” Romeo Grigorescu, fiind gravate şi ele pe opera pentru posteritate. Monumentul a fost ridicat pe vremea fostului primar, Ion Toma (PSD), care este acuzat că i-a trecut pe aceştia pe un obiectiv atât de important doar pe baza prieteniei pe ar fi avut-o cu ei. Actualul edil al localităţii, democrat liberalul Nicu Constantin, susţine că nu îşi poate explica cum pe un monument al eroilor pot apărea şi numele altor persoane. „Fostului primar îi place să empateze în toate lucrurile. Acel monument e făcut, cred ,pentru prietenii dânsului. Nu ştiu cât de adevărat e faptul că acele persoane ar fi plătit suma de 10 milioane lei vechi pentru a fi trecute pe monument, pentru că nu am intrat în posesia nici unei chitanţe, dar cert este faptul că fostul primar a făcut abuz. Cred că a încercat să îi împresioneze, pentru ca ulterior să le ceară bani pentru diverse lucruri”, a declarat primarul Nicu Constantin.
Hilar este faptul că lucrările la acest monument al eroilor nici nu au fost achitate integral, iar actualul edil spune că nu îi cunoaşte personal pe cei trecuţi acolo, cu excepţia personalităţilor din Vâlcea, pentru a le cere ajutorul. Deşi acesta speră ca măcar unul dintre cei trecuţi pe monument să îl ajute să achite lucrările începute de fostul primar, şansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici. Potrivit edilului, monumentul a costat 350.000 de lei, iar până acum s-au achitat doar 70.000 de lei.

Ironie sau nu, Mitică de la Ligă şi Mititelu, cunoscuţi ca „duşmani” în viaţa de zi cu zi, mai ales după scandalul dezafilierii Universităţii Craiova, apar împreună pe plăcuţa comemorativă. Considerând că cei doi sunt „eroi” în egală măsură, fostul edil a găsit de cuviinţă că detalii precum o astfel de dispută sunt nesemnificative. Probabil, la fel şi jertfa inexistentă a celor doi în război.

Cumetrii transformate în eroism

În schimb, fostul primar este extrem de mândru de construcţia din timpul mandatului său şi spune că toţi cei aflaţi acolo i-au întins la un moment dat o mână de ajutor. Deşi, iniţial, a lăsat de înţeles că personalităţile l-au ajutat să aibă acces la fonduri, într-un final, prietenia dintre fostul primar şi oamenii din lumea fotbalului s-a rezumat la nişte echipamente de fotbal primite sau la câteva transferuri către Universitatea Craiova. „Nu sunt trecuţi pe monument, este o placă aparte. Evident că nu l-am trecut pe Dragomir, de exemplu, ca pe un erou. Să nu se înţeleagă asta. Am fost prieten şi cu Dragomir şi cu Mititelu. De exemplu, Dragomir m-a ajutat, mi-a dat nişte echipamente de fotbal, lui Mititelu i-am dat câţiva jucători de la mine din comună. Nu am mai păstrat legătura cu ei”, spune fostul primar, Ion Toma. Cel mai grav este faptul că, dacă în scurt timp Primăria nu va achita întreaga valoare a construcţiei, riscă să rămână mult timp cu conturile blocate, aceasta aflându-se într-un impas financiar.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...